HÖJDA PENSIONER: De gynnas mest av regeringens besked

2022 01 31

Drygt en miljon pensionärer ska få mer pengar i plånboken. En halv miljon kan ta del av maxbeloppet.

Detta enligt ett gemensamt förslag från regeringen, V och MP. Tillsammans presenterade partierna förslaget på en gemensam pressträff under måndagen.

Tusen kronor

De som gynnats mest om det nya garantitillägget skulle bli verklighet är pensionärer med en allmän inkomstgrundad pension på 11 846 kronor i månaden. Denna grupp har rätt att ta del av maxbeloppet på 1000 kr per månad under 2022, enligt förslaget. Från och med nästa år ska personer med en pension på 12 000 kr inkluderas i denna grupp, rapporterar SVT Nyheter.  

De omfattas av förslaget

Personer med en allmän inkomstgrundad pension på upp till 14 000 kronor i månaden har rätt att ta del av tillägget, som är skattefritt.

En halv miljon

En halv miljon pensionärer kan ta del av maxbeloppet på 1000 kr i månaden. I genomsnitt skulle det nya förslaget innebära en ökning på 750 kronor i månaden.

Första utbetalningen

Den första utbetalningen föreslås ske i augusti i år.

Krav från Västerpartiet

Dagens besked grundar sig i det krav som Vänsterpartiet framförde för att släppa fram Magdalena Andersson (S) som statsminister. Kravet innefattade förbättringar för de sämst ställda pensionärerna.

En nöjd partiledare

Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dagostar kommenterar beskedet via partiets hemsida.

– Väldigt många har jobbat och slitit i hela sina liv, ändå blir pensionen så låg att ekonomin inte går ihop. Jag är glad att vi gjort upp om den här reformen. Nu hoppas jag att fler pensionärer får pengar kvar i slutet av månaden. Det handlar om respekt för dem som har byggt landet, säger hon.

Shekarabi instämmer

Socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S) medverkade på dagens pressträff.

– Sverige ska ta tillbaka kontrollen över välfärden och säkerställa att alla har en pension som går att leva på. Nu tar vi nästa steg genom garantitillägget, skriver han på sin Facebooksida.

Kritik mot förslaget

Uppgörelsen mellan S, V och MP har kritiserats. Centerpartiets ekonomisk-politiske talperson Martin Ådahl framhäver en oro över hur förslaget ska finansieras.

– Ska det här på riktigt bli pengar i pensionärernas plånböcker måste man få klart finansiering. Nu har det snart gått ett halvår utan att man har kunnat förklara hur man ska få ihop nåt som nu ska kosta 9,4 miljarder. Det är en avgörande fråga för någonting som ska vara i 20, 30, 40 år, säger han till SvD.

Saknar majoritet

Martin Ådahl framhäver att en annan avgörande faktor saknas för att förslaget ska bli realitet. Nämligen en majoritet i riksdagen.

– Pensionsuppgörelser vinner på att de kan hålla länge. Ju fler partier som är med desto bättre går det. De här har inte ens majoritet i dag. De måste prata med andra partier och de måste vända sig till de som sitter i pensionsgruppen, så att det håller långsiktigt, säger han.

Text: Redaktionen

Foto: Foto Agnes Stuber, Vänsterpartiet


Storbank ändrar regler på Swish – “riktigt värdelöst”

2024 05 30

En av Sveriges storbanker inför nu nya regler för sina kunder som använder Swish.

Från och med 11 juni ändras villkoren för alla som tillfälligt höjer gränsen för hur stor summa som ska gå att swisha.

Det meddelar Handelsbanken i ett utskick till sina kunder.

Förändringen består i att det numera införs en betänketid på flera dagar om man behöver höja maxbeloppet för att kunna genomföra en betalning på minst 10 000 kronor vid ett och samma tillfälle.

Nyheten har fått spridning bland användare på sociala medier och bland annat delats av författaren Arne Kavastu Talving, som av bokbutiken Adlibris beskrivs som “en av Sveriges mest kända aktieprofiler”.

Två dagars framförhållning

“Planera din Swish-höjning”, lyder rubriken i Handelsbankens meddelande.

– Den 11 juni införs en fördröjning på 2 dagar när du tillfälligt höjer din beloppsgräns i Swish. Så om du ska swisha mer än 10 000 kronor vid ett tillfälle behöver du ha 2 dagars framförhållning, står det vidare.

Handelsbanken tillägger:

– Förändringen införs för att ge betänketid och förebygga bedrägerier. Mer information kommer på webb och i app.

"Riktigt värdelöst"

Arne Kavastu Talving är själv positiv till de nya reglerna.

– Det här tycker jag är bra, framhåller han på X.

– Tycker fler finansinstitut ska följa efter. Behöver man en större summa så vet man det i regel några dagar innan.

Andra kunder till Handelsbanken är dock inte lika nöjda. Tvärtom haglar kritiken mot storbanken efter det nya beskedet.

– Tycker det är jättedåligt för att inte säga katastrofalt dålig begränsning, uttrycker en missnöjd person på X.

– Riktigt värdelöst, skriver en annan.

– Att begränsa vuxna människors frihet med sina egna pengar är allt annat än bra.

– Otroligt dåligt beslut. Inget annat än överförmynderi. Swish skall inte ha någon övre gräns eller annan begränsning, precis som vanliga banköverföringar, uttrycker fler upprörda personer.

Alla kommentarer är dock inte negativa. Det finns även de som menar att risken att bli rånad på stora belopp minskar tack vare fördröjningen på två dagar.

Foto: Swish

Text: Redaktionen


EUROPA: Populär turistort förbjuder badkläder

2024 05 29

En uppskattad semesterort i Italien har tröttnat på hur turister klär sig på stan.

Semesterfirarnas beteende i nordöstra Italien har gått för långt.

Efter att lokalbefolkningen under en längre tid klagat på att turister inte byter om från sina badkläder när de lämnar stranden införs nu ett förbud mot bikini och badbyxor på badorten Lignano i Veneto, rapporterar 20 Minuten med hänvisning till lokala medier.

Ingen strandklädsel är numera tillåten utanför stranden.

– En sådan situation orsakar inte bara obehag för lokalbefolkningen, utan kan också ha en negativ inverkan på livskvaliteten, framhåller kommunfullmäktige i beslutet.

– Vi behöver ha respekt för en stad som är inriktad på turism och framför allt respekt för dess medborgare.

Det här gäller

I Veneto, där bland annat turistmagneten Venedig ligger, upplever man att man inte längre har något val än att införa förbudet.

Beteendet att promenera omkring i bikini anses stötande.

– Män måste bära t-shirt med sina badbyxor, medan kvinnor måste bära en passande topp över sin bikini eller baddräkt, framhåller reportern Lulse Faupel till den egna tidningen.

Reglerna gäller även barn från tolv år och uppåt.

Höga böter

Förbudet trädde formellt i kraft den 5 maj i år. Den som bryter mot de nya reglerna riskerar böter på 25 euro. Upprepade brott leder till böter på uppemot motsvarande nästan 6 000 kronor.

Samma regler finns sedan tidigare på flera andra italienska semesterorter. Bland annat har Trieste gjort samma sak och ett förbud diskuteras även i Jesolo.

Dessutom är det inte heller tillåtet att bära bikini eller badbyxor på andra områden än stranden i Barcelona och kroatiska kuststaden Split.

Klagats även i Sverige

Irritation finns inte bara på semesterorterna vid Medelhavet.

Även i Sverige har det klagats på samma sak.

Till exempel fick lanthandlaren Pär Renevall i den småländska turistmagneten Tolg utanför Växjö nog förra året och införde en ny klädkod som alla besökare måste följa.

Man behöver inte ha slips och finkläder på sig men dra på dig en t-shirt innan du går in här, sade han till SVT vid tillfället.

Han pekade på att det framför allt var de svenska turisterna som slarvade med klädseln.

LÄS MER: Klagomål på svenska turister – inför nya regler

Foto: Trend

Text: Redaktionen