HÖJDA PENSIONER: De gynnas mest av regeringens besked

2022 01 31

Drygt en miljon pensionärer ska få mer pengar i plånboken. En halv miljon kan ta del av maxbeloppet.

Detta enligt ett gemensamt förslag från regeringen, V och MP. Tillsammans presenterade partierna förslaget på en gemensam pressträff under måndagen.

Tusen kronor

De som gynnats mest om det nya garantitillägget skulle bli verklighet är pensionärer med en allmän inkomstgrundad pension på 11 846 kronor i månaden. Denna grupp har rätt att ta del av maxbeloppet på 1000 kr per månad under 2022, enligt förslaget. Från och med nästa år ska personer med en pension på 12 000 kr inkluderas i denna grupp, rapporterar SVT Nyheter.  

De omfattas av förslaget

Personer med en allmän inkomstgrundad pension på upp till 14 000 kronor i månaden har rätt att ta del av tillägget, som är skattefritt.

En halv miljon

En halv miljon pensionärer kan ta del av maxbeloppet på 1000 kr i månaden. I genomsnitt skulle det nya förslaget innebära en ökning på 750 kronor i månaden.

Första utbetalningen

Den första utbetalningen föreslås ske i augusti i år.

Krav från Västerpartiet

Dagens besked grundar sig i det krav som Vänsterpartiet framförde för att släppa fram Magdalena Andersson (S) som statsminister. Kravet innefattade förbättringar för de sämst ställda pensionärerna.

En nöjd partiledare

Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dagostar kommenterar beskedet via partiets hemsida.

– Väldigt många har jobbat och slitit i hela sina liv, ändå blir pensionen så låg att ekonomin inte går ihop. Jag är glad att vi gjort upp om den här reformen. Nu hoppas jag att fler pensionärer får pengar kvar i slutet av månaden. Det handlar om respekt för dem som har byggt landet, säger hon.

Shekarabi instämmer

Socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S) medverkade på dagens pressträff.

– Sverige ska ta tillbaka kontrollen över välfärden och säkerställa att alla har en pension som går att leva på. Nu tar vi nästa steg genom garantitillägget, skriver han på sin Facebooksida.

Kritik mot förslaget

Uppgörelsen mellan S, V och MP har kritiserats. Centerpartiets ekonomisk-politiske talperson Martin Ådahl framhäver en oro över hur förslaget ska finansieras.

– Ska det här på riktigt bli pengar i pensionärernas plånböcker måste man få klart finansiering. Nu har det snart gått ett halvår utan att man har kunnat förklara hur man ska få ihop nåt som nu ska kosta 9,4 miljarder. Det är en avgörande fråga för någonting som ska vara i 20, 30, 40 år, säger han till SvD.

Saknar majoritet

Martin Ådahl framhäver att en annan avgörande faktor saknas för att förslaget ska bli realitet. Nämligen en majoritet i riksdagen.

– Pensionsuppgörelser vinner på att de kan hålla länge. Ju fler partier som är med desto bättre går det. De här har inte ens majoritet i dag. De måste prata med andra partier och de måste vända sig till de som sitter i pensionsgruppen, så att det håller långsiktigt, säger han.

Text: Redaktionen

Foto: Foto Agnes Stuber, Vänsterpartiet