Högt uppsatt politiker tar time out – Misstänkt för gruppvåldtäkt

2021 11 02

En högt uppsatt politiker har nu tagit time out med anledning av att hans misstänks för gruppvåldtäkt.

Det är på inrådan från partiets officiella talesperson som politikern nu tvingats ta en time out rapporterar SVT Gävleborg.

Har bra ansiktsbilder på gärningsmännen

Gruppvåldtäkten ska ha ägt rum i Hälsingland i maj i fjol och polisen och åklagaren har kommit över bildmaterial som underlättat spaningsarbetet. Gruppvåldtäkten har blivit filmad.

– Vi har bra ansiktsbilder på ett antal personer. Vi vet att ett tiotal män ska ha medverkat, säger åklagaren Christina Hildebrand till SVT.

Rekommenderats ta time out

Fyra personer misstänks för grov våldtäkt varav tre har häktats. De är från Västernorrland, Hälsingland och Dalarna. Politikern hör inte till de som har häktats.

Hans parti reagerar starkt på uppgifterna.

– Det misstänkta brottet är oerhört allvarligt. På inrådan av mig har han tagit en timeout från politiken. Han ska inte ha något med politiken att göra tills det här är utrett, säger partiets officiella talesperson till SVT.

Djupt chockad

Enligt Aftonbladet är den misstänkte politikern folkvald och en talesperson från partiet har förklarat för Aftonbladet att denne är skakad över beskedet.

– Jag är djupt chockad, det är svårt för mig att ta in. Detta är oerhört allvarligt. Det här känner jag inte till alls, sa talespersonen nyligen till Aftonbladet.

Bedöms inte kunnat ta sig därifrån

Åklagaren förklarar att alla misstänkta nekar till brott.

– Men några har vidgått att de har närvarat, säger åklagaren Christina Hildebrand till SVT.

Den drabbade kvinnan ska ha befunnit sig på en tillställning där hon somnade uppger Aftonbladet.

– Målsägande är en kvinna och hon var alkoholpåverkad och jag bedömer att hon inte hade möjlighet att ta sig därifrån, säger Christina Hildebrand, vid åklagarmyndigheten Falun till tidningen.

Det handlar inte om unga vuxna

Alla inblandade är vuxna, de är inte heller unga vuxna, enligt åklagare Christina Hildebrand som bedömer att åtalet kan komma att se kring årsskiftet. 

Arkivfoto: Polisen, FB