HÖGSTE LEDAREN: “Sverige har rustat för krig”

2023 07 22

Irans högste ledare riktar kraftig kritik mot Sverige.

Efter koranbränningarna som tagit plats i Sverige har den muslimska världen riktat hård kritik mot den svenska hanteringen av situationen.

Flera länder, däribland Irak, har fördömt tillåtelsen av koranbränningarna.

Tidigare har den irakiska extremistgruppen Ashab al-Kahf gått ut med uppmaningarna “döda alla svenskar” och “sök upp varje svensk”.

“Rustat för krig”

Nu uttalar sig även Irans högste ledare Ayatolla Ali Khamenei om Sverige.

Han menar att Sverige har ett ansvar att gripa de som bränt koranen och lämna över dem till myndigheter i muslimska länder.

– Den svenska regeringen ska veta att genom att stötta brottslingarna som har bränt koranen har man rustat för krig mot den muslimska världen, framhåller han på Twitter.

Ingen representant för den svenska regeringen har ännu kommenterat uttalandet.

Oroligheter i Irak

Sveriges ambassad har tidigare satts i brand av demonstranter i Irak, och försök har även gjorts att göra någonting liknande med den danska ambassaden i landet.

Det efter påstådda koranbränningar i Köpenhamn.

Den danska polisen har bekräftat att böcker har bränts men vill inte gå in på detaljer.

“Av säkerhetsskäl”

Demonstranter på plats menar att koranbränningarna är oförlåtliga.

– En av demonstranterna sa väldigt tydligt att man är här för att man vill få ut svenskar från Irak, och i synnerhet svenska företag. Man vill verkligen visa att man står bakom det budskapet som ges från Irak, att man är emot de här koranbränningarna, säger SVT:s utrikesreporter Gilda Hamidi-Nia.

Höll manifestation

Även i Sverige uppvisas missnöjet med koranbränningarna.

Under lördagen hölls en manifestation i Kalmar mot de koranbränningar som ägt rum.

– Vi vill manifestera mot koranbränningarna som vi tycker är fel, men också mot muslimernas aggressiva reaktioner, det tycker vi också är fel, säger Jazib Shahid, är representant för Islams Ahmadiyya församling.

Text: Redaktionen