HISTORISKT BESKED: Enorm delegation skickas till Ukraina

2022 05 17

Internationella brottsdomstolen (ICC) kommer att skicka en  stor delegation till Ukraina.  Massvis med utredare, kriminaltekniska experter och stödpersonal att åka till landet för att utreda potentiella krigsbrott som begåtts av ryska soldater. 

Internationella brottmålsdomstolens åklagare Karim Khan bekräftar nyheten.

– Det är den största delegationen som ICC någonsin har skickat för att utreda krigsförbrytelser, skriver han på Twitter.

Mycket arbete

Karim Khan konstaterar att ICC har mycket arbete framför sig.

– Utredarna kommer samla in vittnesmål om militära attacker som kan utgöra brott och kriminaltekniker kommer att samarbeta med ukrainska myndigheter för att kartlägga befintliga åtgärder och stärka bevisföringen, säger han i ett uttalande enligt BBC.

Viktigare än någonsin

– Det är viktigare än någonsin att vi visar hur lagen fungerar i praktiken, konstaterar Khan.

Han framhäver att det är viktigt att ICC kan visa överlevare och offrens familjer att internationell lag är relevant för deras fall och det förhoppningsvis kan ge dem ett ”visst mått av tröst och styrka att ta sig igenom rättsprocessen”.

Står utanför

ICC har möjlighet att väcka åtal om krigsbrott och brott mot mänskligheten som begåtts på ukrainskt mark. Varken Ryssland eller Ukraina är medlemmar av ICC, men Ukraina har erkänt domstolens jurisdiktion.

– ICC har rätt att döma krigsförbrytare som är medborgare i någon av de stater som skrivit under ICC:s stadgar eller den som begått krigsförbrytelser i ett sådant land eller personer/situationer som FN:s säkerhetsråd givit domstolen jurisdiktion över, fastlår ICC i ett uttalande.

Stormakter utanför domstolen

Den ryska invasionen av Ukraina ligger dock bortom domstolens jurisdiktion. Ryssland kan dessutom lägga in sitt veto om FN:s säkerhetsråd begär en utredning av Rysslands anfallskrig.

Tillsammans med USA och Kina är Ryssland några av de stater som står utanför ICC

Foto: President of Ukraine Office

Text: Redaktionen


JUST NU: Trafikverket varnar – 3 000 kronor i böter om du blir påkommen

2025 07 14

Trafikverket har fått nog.

Ett livsfarligt problembeteende växer kraftigt.

Antalet incidenter med spårspring, det vill säga när folk olagligt korsar tågspår, har ökat med 50 procent på ett år.

Under 2024 rapporterades 20 148 obehöriga spåröverträdelser över hela landet, rapporterar TV4.

Nu har Trafikverket tröttnat och går ut med varning till allmänheten. 

Två meter höga stängsel har satts upp vid vissa spår. Men det är svårt att bygga bort incidenterna.

Istället måste beteende tförändras.

– Respektera järnvägen och sluta med spårspring. Var ute i god tid så du slipper stressa och använd de övergångar som är avsedda för att korsa spåren, säger Kimmo Luokka från Trafikverket till tv-kanalen.

3 000 kronor i böter

Sommaren är högsäsong för spårspringet.

Tidigare har Trafikverket vädjat till föräldrar att uppmana sina barn och ungdomar, som gått på sommarlov, att hålla sig undan från spåren.

– Jag vill uppmana föräldrar som bor i närheten av en järnväg att prata med sina barn om riskerna, sade  Rami Yones, regional direktör för Trafikverket, inför förra sommaren.

Förutom att beteendet är förenat med livsfara väntar också dryga böter för den som åker fast.

– Dyrt blir det också för den som blir påkommen. Vistas man i spårområdet riskerar man böter på 3 000 kronor, har Trafikverket tidigare deklarerat.

LÄS MER: Många bilägare får oväntad faktura – betala inte

Tusentals timmar försenade

Ytterligare en konsekvens av obehöriga i spåren är förseningar i tågtrafiken. Förra året sammanlagt med 3 200 timmar.

Även lokförare och annan tågpersonal slår nu larm om det ökade problemet.

Det här är något som blir vanligare i min vardag på tågnätet. Och det är inte kul att gå till jobbet och vara orolig för att man ska köra på någon som chansar och korsar spåret på platser där man inte ska, säger Siv Rönnholm, lokförare, till TV4.

LÄS MER: Tusentals anställda får lämna stor bilfabrik

Foto:

Text: Redaktionen


Natoland har skickat ut två krigsfartyg – “en nödsituation”

2025 07 14

Natoländerna Italien och Grekland slår larm om ett nytt land.

Ryska vapen flödar till Libyen i Nordafrika.

Det varningen kommer nu allt intensivare från de två Natomedlemmarna och riktas direkt till Europa, rapporterar Politico.

– Libyen är en nödsituation som Europa måste hantera tillsammans, framhåller Italiens utrikesminister Antonio Tajani enligt tidningen.

Skickat ut två krigsfartyg

Enligt Italien och Grekland riskerar Natos och EU:s stora fokus på Ukraina att allianserna missar ett allvarligt hot mot Europas säkerhet som växer fram i Lybien.

Dels ökar flyktingströmmen från landet, dels ökar Rysslands inflytande. Ryska vapen flödar in i landet och planer på en ny flottbas i hamnstaden Tobruk finns på agendan.

Grekland oroas dessutom över att det Natoallierade landet Turkiet söker hjälp från Libyen i den territoriella frågan om Medelhavets uppdelning.

Aten har också skickat två krigsfartyg för att utföra patruller utanför Libyen som svar på migrationsökningen och dess strategiska oro över att dess ärkerival, Turkiet, samarbetar med libyerna för att dela upp Medelhavet i maritima zoner för energiutvinning, rapporterar Politico.

Hjälper Ryssland

Även enskilda EU-diplomater har slagit larm om utvecklingen i Libyen. Gensvaret från övriga Europa och Nato har dock hittills varit svalt.

– Rysslands roll i Libyen fortsätter att expandera och används som den centrala noden i sin afrikanska strategi, framhåller en diplomat enligt samma tidning.

Bland annat uppges Libyen hjälpa Moskva att kringgå sanktioner och använda migration som “vapen”.

Tusentals anländer till Kreta

Grekland gav förra veckan besked om nya hårda migrationslagar för att hantera ökningen av antalet migranter från Libyen på Kreta. 

Det sker mitt under högsäsongen för turismen. Hittills har 9 000 personer anlänt till Kreta från Libyen sedan årets början. De flesta har kommit de senaste veckorna.

– En nödsituation kräver nödåtgärder och därför har den grekiska regeringen fattat beslutet att informera Europeiska kommissionen om att den kommer att avbryta handläggningen av asylansökningar, initialt i tre månader, för de som anländer till Grekland från Nordafrika sjövägen, framhäver Greklands premiärminister Kyriakos Mitsotakis.

Foto: Jim Hampshire, US Navy

Text: Redaktionen