HISTORISKT BESKED: Enorm delegation skickas till Ukraina

2022 05 17

Internationella brottsdomstolen (ICC) kommer att skicka en  stor delegation till Ukraina.  Massvis med utredare, kriminaltekniska experter och stödpersonal att åka till landet för att utreda potentiella krigsbrott som begåtts av ryska soldater. 

Internationella brottmålsdomstolens åklagare Karim Khan bekräftar nyheten.

– Det är den största delegationen som ICC någonsin har skickat för att utreda krigsförbrytelser, skriver han på Twitter.

Mycket arbete

Karim Khan konstaterar att ICC har mycket arbete framför sig.

– Utredarna kommer samla in vittnesmål om militära attacker som kan utgöra brott och kriminaltekniker kommer att samarbeta med ukrainska myndigheter för att kartlägga befintliga åtgärder och stärka bevisföringen, säger han i ett uttalande enligt BBC.

Viktigare än någonsin

– Det är viktigare än någonsin att vi visar hur lagen fungerar i praktiken, konstaterar Khan.

Han framhäver att det är viktigt att ICC kan visa överlevare och offrens familjer att internationell lag är relevant för deras fall och det förhoppningsvis kan ge dem ett ”visst mått av tröst och styrka att ta sig igenom rättsprocessen”.

Står utanför

ICC har möjlighet att väcka åtal om krigsbrott och brott mot mänskligheten som begåtts på ukrainskt mark. Varken Ryssland eller Ukraina är medlemmar av ICC, men Ukraina har erkänt domstolens jurisdiktion.

– ICC har rätt att döma krigsförbrytare som är medborgare i någon av de stater som skrivit under ICC:s stadgar eller den som begått krigsförbrytelser i ett sådant land eller personer/situationer som FN:s säkerhetsråd givit domstolen jurisdiktion över, fastlår ICC i ett uttalande.

Stormakter utanför domstolen

Den ryska invasionen av Ukraina ligger dock bortom domstolens jurisdiktion. Ryssland kan dessutom lägga in sitt veto om FN:s säkerhetsråd begär en utredning av Rysslands anfallskrig.

Tillsammans med USA och Kina är Ryssland några av de stater som står utanför ICC

Foto: President of Ukraine Office

Text: Redaktionen