Historisk kväll för Sverigedemokraterna – och Moderaterna

2022 11 22

Det var glada miner och glatt humör bland Sverigedemokraternas toppolitiker i kväll.

Det gick inte att ta miste på att det var en historisk kväll för Sveriges näst största parti enligt valresultatet 2022.

Humöret på topp

När partitopparna, SD-profilerna och riksdagsledamöterna i partiet samlades för sedvanligt gruppmöte i riksdagen på anrika Helgeandsholmen i Stockholm på tisdagskvällen så var humöret på topp.

Orsaken var inte minst att partiet för första gången i historien hade högsta möjliga besöksnivå i svensk politik.

Ingen mindre än statsministern själv var på besök

Första gången någonsin

– Jättepositivt säger Richard Jomshof, ordförande i Justitieutskottet till Expressen.

Det är första gången någonsin som en sittande statsminister kommer på besök till Sverigedemokraternas riksdagsgruppsmöte, rapporterar tidningen.

Partiernas gruppmöten sker enligt tradition på tisdagskvällarna.

– Jätteviktigt med de här kontakterna med Moderaternas partiledare, framhåller Richard Jomshof.

Han förklarar att det är behövligt för att uppnå så bra samarbete som möjligt partierna emellan.

Fotbolls-VM

Sverigedemokraternas ekonomisk-politiska talesperson Oscar Sjöstedt var på busigt humör när tidningen undrade vad han tänkte fråga Ulf Kristersson (M) om.

– Jag ska fråga vem han tror vinner fotbolls-VM, säger Oscar Sjöstedt (SD).

Även gruppledaren Henrik Vinge och SD-veteranen Björn Söder var på glatt humör när de promenerade in till det historiska SD-mötet.

Stort skratt

Statsministern själv framhåller att han träffar alla samarbetspartiernas riksdagsgrupper.

Och när Expressen frågade om han var medveten om att det inte var Moderaternas gruppmöte han var på väg till reagerade Ulf Kristersson med ett ljudligt besked.

– Hahahahahahah.

ANALYS

För Sverigedemokraterna utgör besöket ännu ett kvitto på partiets stora makt i svensk politik. Utan SD skulle inte Moderaterna befinna sig där de gör – i maktens centrum i Regeringskansliet och Rosenbad.

Och med statsministerposten som kronan på verket.

Gyllene läge

Sverigedemokraterna är det största partiet i Sveriges nya regeringsunderlag och det partiet som därmed kan vänta sig att få igenom allra mest av sin politik under de kommande fyra åren tillsammans med Moderaterna.

För Jimmie Åkesson och SD är det en enorm framgång och ett gyllene läge att efter alla år slutligen kunna påverka Sveriges styre på riktigt.

Arkivfoto: Facebook/Mattias Karlsson

Text: Redaktionen


Kraftig branschvarning – 800 000 kan förlora jobbet

2023 12 09

Staten måste omedelbart agera för att rädda 800 000 personers arbete.

Den kraftiga varningen kommer nu i samband med en omfattande omställning inom industrin.

Om en sådan överhuvudtaget ska vara möjlig krävs inte bara fossilfri och leveranssäker el – det krävs också till konkurrenskraftiga priser.

– Det är en förutsättning för Sveriges roll som ledande industrination och alldeles avgörande för de 800 000 personer som jobbar i industrin, framhåller arbetsgivarorganisationen IKEM, Innovations- och kemiindustrierna i Sverige, i ett pressmeddelande.

Vädjar till statsministern

Varningen kommer efter att Industrirådet, som representerar samtliga parter inom industrin, släppt rapporten “Elektrifiering är nyckeln till framgång”.

I rapporten lyfts det fram förslag på reformer – som ska innebära snabba och kraftiga utbyggnader av elproduktion och elnät i Sverige.

Nu vädjar IKEM till statsministern och regeringen att agera.

– Om staten inte möter behovet så riskerar företagen att tvingas lämna Sverige, säger Malin Johansson, energi- och klimatansvarig i organisationen.

– Det är en stor riskfaktor för de 800 000 personer som jobbar i industrin, och ytterligare 80 000 i underleverantörsledet.

Två alternativ

IKEM understryker att det är helt avgörande för näringslivet att genomgå klimatomställningen.

Men som läget ser ut just nu ser man bara två scenarier utspela sig.

– Antingen tar staten ansvar för svensk elförsörjning genom en kraftig utbyggnad av näten, säger Malin Johansson

– Då kan en konkurrenskraftig och grön industri blomstra. 50 000 nya jobb kommer att skapas och Sverige kan upprätthålla sin roll som ledande industrination, säger Malin Johansson.

"Regeringen ska inte förvänta sig"

Det andra alternativet är betydligt värre, enligt IKEM, och innebär stora konsekvenser.

– Men får företagen inte den fossilfria el som krävs, som kemiindustrin i Västra Götaland, så blir det heller ingen omställning, betonar organisationens klimatansvariga vidare.

– Då ska regeringen inte heller förvänta sig att företagen kommer kunna investera och finnas i Sverige, avslutar Malin Johansson.

Foto: Armin Dröge Regeringskansliet

Text: Redaktionen


UPPGIFTER: Betydande förändring för användare av Swish

2023 12 08

Den som vill använda betalningsappen Swish för större betalningar kan behöva tänka om.

Mycket tyder på att det kommer att bli betydligt svårare att höja sin Swishgräns.

Detta eftersom antalet bedrägeriförsök via Swish har ökat markant.

Nu kan Sverige storbanker tvingas att agera och ändra sina rutiner för betalningsappen.

Det framhåller Hans Lindberg, som är vd på Svenska bankföreningen.

– Jag skulle gissa att vi får se mer åtstramning, att det blir svårare för bankkunderna att höja sina Swishbelopp. Det måste finnas mer trögheter än det finns i dag, säger han till SR Ekot.

Stämningsansökan mot Nordea

Hans Lindbergs nya bedömning presenteras endast en dag efter att Konsumentombudsmannen, KO, lämnat in en stämningsansökan mot Nordea med anledning av att en kund lurats att swisha över 100 000 kronor till en bedragare.

Nordeakunden John-Erik blev uppringd av en bedragare som påstod att han utsatts för id-kapning och att 100 000 kronor hade försvunnit från hans bankkonto.

Bedragaren hävdade att det enda sättet att få tillbaka pengarna var att göra en ”makuleringstransaktion” via Swish. Numret som angavs för Swish-överföringen visade sig dock kontrolleras av bedragaren. Pengarna gick därmed förlorade.  

Nu ska KO pröva om mannen kan ha rätt till ersättning från Nordea.

– För att få John-Eriks sak prövad av domstol har KO beslutat att bevilja så kallat KO-biträde och där talan nu har väckts vid Stockholms tingsrätt, framhåller man i ett uttalande.

Ändrade villkor kunde stoppat bedragaren

Svenska bankföreningens Hans Lindberg anser att nya Swishrutiner för storbankerna skulle kunna förhindra bedrägerier som det som John-Erik utsattes för.

– Vid en transaktion på över 5 000 spänn borde bankerna reagera och kräva att kunden måste ta kontakt för att kunna genomföra betalningen, säger han till radion.

Fakta KO-biträde

- KO-biträde innebär att myndigheten går in som konsumentens ombud i en tvist mot ett företag och att staten står för rättegångskostnaderna om konsumenten skulle förlora målet.

- KO-biträde är en ovanlig åtgärd och något som myndigheten bara beviljar när ett fall är av stor principiell betydelse.

Källa: Konsumentverket

Foto: Swish 

Text: Redaktionen