Historisk insats av svenska armén – första gången någonsin

2025 02 07

Idag blir svenska trupper en del av en Nato-brigad för första gången.

Svensk militär har under senare tid förflyttat soldater till Lettland, där man idag kommer att skriva historia.

Detta då landets trupper officiellt blir en del av en Nato-bataljon för första gången.

En som varit på plats i Lettland under de senaste tre veckorna är kapten Marcus Nivsjö, som meddelar att den svenska upptakten har varit i princip smärtfri.

– Vi har varit på plats på Camp Valdemar i tre veckor. Vi har kommit igång ordentligt med vårt material och fått igång våra vapensystem, så allt ser faktiskt bra ut, säger Nivsjö till SR.

Läs mer: ”Nato är just nu i krisläge”

Svenska truppernas uppdrag

Sverige gick med i försvarsalliansen för knappt ett år sedan, och sedan dess har förberedelserna pågått för arméns deltagande i den internationella Nato-brigaden i Lettland.

Brigaden, som är en av Natos totalt åtta, är stationerad längs landets östra gräns. De svenska truppernas uppdrag är att “bidra till alliansens avskräckning och försvar”, samt att säkerställa stabilitet i området, enligt Försvarsmakten.

Brigadchefen Cedric Aspirault verkar också vara mycket nöjd med det svenska bidraget.

– Vi välkomnar den svenska bataljonen till Natos multinationella brigad i Lettland. Deras närvaro är ett värdefullt tillskott till vår stridsberedda styrka, säger överste Aspirault, chef för Natos multinationella brigad i Lettland.

Enligt Försvarsmakten bidrar det svenska förbandet i egenskap av manöverbataljon med “betydande förmåga och eldkraft till brigaden”.

Läs också: JUST NU: 10 000 svenskar krigsplaceras

Statsminister Ulf Kristersson deltar

Befälhavande svensk på plats i Lettland är bataljonschef överstelöjtnant Henrik Rosdahl. Han ser fram emot dagens ceremoni, där bland andra statsminister Ulf Kristersson (M) deltar.

– Jag känner en stor stolthet inför uppgiften att tillsammans med våra allierade bidra till det kollektiva försvaret. Det är en historisk dag, men samtidigt vårt nya normalläge, säger Rosdahl via Försvarsmakten.

De svenska trupperna utgörs av krigsförbandet 71:a bataljon, som sätts upp av Södra skånska regementet.

Läs också: Ryssland sprider sjukt rykte om Sverige och övriga Nato

Foto: Amanda Gahm Försvarsmakten

Text: Redaktionen


Trump-lögn avslöjad – ska slå till mot Zelenskyj

2025 03 06

Donald Trumps administration har hävdat att man inte lägger sig i ukrainsk inrikespolitik.

Tidigare i veckan försäkrade den amerikanske handelsministern Howard Lutnick att president Trump ”inte blandar sig i ukrainsk politik”.

Nu avslöjar flera källor att så inte är fallet.

Enligt uppgifter till Politico har fyra högt uppsatta personer i Trumps stab hållit hemliga möten med president Zelenskyjs politiska motståndare i Ukraina.

Trumps medarbetare ska ha inlett samtal med den ukrainska oppositionsledaren Julia Tymosjenko och landets tidigare president Petro Porosjenko.

Här är planen

Den amerikanska regeringens mål är tydligt: De vill få bort Volodymyr Zelenskyj från makten.

Enligt Politicos källor har diskussionerna kretsat kring när Ukraina kan hålla ett snabbt presidentval.

– Trumps medarbetare är övertygade om att Zelenskyj skulle förlora på grund av krigströtthet och allmän frustration över skenande korruption, rapporterar tidningen med hänvisning till källorna.

Vidare framhåller uppgiftslämnarna att USA först vill få till en tillfällig vapenvila och sedan hålla ett val. När Zelenskyj är borta från makten planerar Trump-administrationen att inleda ”de stora fredsförhandlingarna”.

– Porosjenko och Julia (Tymosjenko) tilltalar Trump-lägret. De positionerar sig som personer som skulle vara enklare att arbeta med. Och som människor som skulle gå med på många av de saker som Zelenskyj inte går med på, säger en högt uppsatt republikansk utrikespolitisk expert till Politico

Leder mätningarna

Volodymyr Zelenskyj  ser dock inte ut att gå förlorande ur ett presidentval.

Efter förra veckans kaosartade möte i Vita huset har stödet för presidenten ökat kraftigt.

Enligt en färsk mätning från det brittiska opinionsinstitutet Survation har Zelenskyj ett väljarstöd på 44 procent.

Hans närmaste rival Valerij Zaluzjnyj, en före detta armébefälhavare som nu är Ukrainas ambassadör i Storbritannien, samlar cirka 20 procent av rösterna.

Endast 10 procent stödjer Porosjenko och Tymosjenko får bara 5,7 procent, enligt mätningen.

Foto: President of Ukraine Office

Text: Redaktionen


CHOCKUPPGIFTER: Nytt land på väg in i kriget

2025 03 06

Kriget fortsätter att rasa i Ukraina.

Intensiva strider pågår längst den cirka 1 000 kilometer långa frontlinjen.

Varken Ukraina eller Ryssland tycks göra några betydande framsteg i konflikten som förvandlats till ett långt utnötningskrig.

Nu kommer dock uppgifter som skulle kunna påverka den ryska krigslyckan.

Den statsägda ukrainska tv-kanalen UATV rapporterar att Kina kan gå in i kriget på Rysslands sida.

Tv-kanalen hänvisar till uppgifter från Center for National Resistance – en organisation som ukrainska specialstyrkor upprättade kort efter den ryska invasionen 2022.

– Kina uppges förhandla med Ryssland om att landets militär ska delta i kriget mot Ukraina, på samma sätt som Nordkorea hjälpt Ryssland, rapporterar UATV.

 Den kinesiska regimen uppges vilja ge sina soldater stridserfarenhet inför en större konflikt.

– Enligt uppgifterna vill Kina få stridserfarenhet i de tillfälligt ockuperade områdena i Ukraina. I detta avseende tittar de på Nordkoreas exempel, uppger tv-kanalen.

Kinesiska representanter på plats

Det framgår inte hur många soldater Kina kan tänka sig att skicka till Ukraina. Uppgifterna har inte heller kunnat verifierats av västerländska medier.

Men enligt den ukrainska tv-kanalen har kinesiska delegater synts till i de ockuperade områdena vid upprepade tillfällen.  

”Främsta leverantören”

Kina har officiellt försökt framställa sig som en neutral aktör i kriget i Ukraina.

Samtidigt har stormakten vägrat att kalla Rysslands krig för en invasion och har inte fördömt ryska handlingar i kriget. Kina har även deklarerat att de inte stöttar sanktioner mot Rysslands ekonomi.

Före invasionen deklarerade Kinas diktator Xi Jinping och hans ryska motsvarighet Vladimir Putin att ländernas samarbete ”inte har några gränser”.

Kinesiska företag har även anklagats för att förse den ryska armén med vapen och komponenter som kan användas i vapen.

– Kina är den främsta leverantören av verktygsmaskiner, mikrochip och nitrocellulosa och andra föremål med dubbla användningsområden som Moskva använder för att öka sin militära kapacitet, säger sade den dåvarande amerikanske utrikesministern Antony Blinken i april 2024.

Foto: President of Russia Office, F. Andrejevic resp President of Ukraine Office

Text: Redaktionen