Hemliga symboler på tak i Ukraina – en kamp på liv och död

2022 03 01

Infiltratörer och ryska agenter misstänks ligga bakom de mystiska symboler som har dykt upp på tak och husfasader runt om i Ukraina.

Inte minst förekommer symbolerna en hel del i huvudstaden Kyiv.

En del är osynliga

Vissa ser ut som vardagliga arbetsmärken men andra är osynliga förutom under UV-ljus. Det finns även mindre märken som är svårare att urskilja, rapporterar NZ Herald.

Direkt livsfara

De märkliga symbolerna på taken är designade för att guida ryska trupper, drönare och fientliga artillerioperatörer till sina mål i Ukraina och de utgör därmed en direkt livsfara för invånarna.

Farligt att radera dem

Symbolerna är ett tecken på ett hemligt krig i Ukraina, och att radera dem kan vara en fråga om liv och död. Samtidigt har Ukrainas försvarsminister lagt ut en varning till alla medborgare: att hitta dem och ta bort dem.

Omedelbart rapportera

– Stadstjänstemän uppmanar medborgarna att omedelbart rapportera taggade platser, skicka in foton till brottsbekämpande myndigheter och rapportera misstänkta som kan vara inblandade i taggning, förklarar Kyivs borgmästare Vitali Klitschko.

Antal symboler och märken har ökat

I takt med att den väntade ryska anstormningen mot huvudstaden rycker allt närmare rapporteras antalet markeringar öka i snabbt takt.

– I Ukraina, i synnerhet i huvudstaden, har antalet upptäckta märken av sabotörer direkt på gatorna och byggnaderna i både bostadshus och företag ökat, säger borgmästare Klitschko.

Uttalande på sociala medier

Kyiv City State Administration har även gått ut med ett uttalande på Facebook kring symbolerna som placeras i Ukraina.

– Stadens myndigheter ber invånarna i höghus, som har tillgång till taket, att skyndsamt kontrollera taken för skyltar. Om några märken hittas, täck dem med jord eller täck dem med något.

Hårda fängelsestraff

Om någon avslöjas rita markeringar vänta ett fängelsestraff på 12 till 15 år framhåller ukrainska myndigheter. Brottet klassas som förräderi.

Oron är enorm i landet och i sociala medier cirkulerar det nu bilder på misstänkta personer som bedöms vara i färd med att rita markeringar.

Olika signaler

Markeringarna har olika utformning och analytiker tror att de signalerar olika saker:

◾Strategiska byggnader

◾Förslag på framfartsvägar för ryska soldater

◾Indelning av lokalbefolkningen

Brandbomber och gevär

Kyivs befolkning förbereder sig på att möta de ryska soldaterna.

Ukrainsk TV informerar om hur vanligt folk kan tillverka brandbomber och gevär delas ut till människor som helt saknar erfarenhet av att skjuta.

Ofattbar utveckling

Alla som kan måste bidra när den ryska diktatorns trupper närmar sig. Det är en ofattbar utveckling i en stad med hela 3 miljoner invånare i Europa år 2022.

En stad som för alldeles nyligen sedan blomstrade med torgmarknader, idrottsevenemang, konserter och glädje. Nu har Rysslands diktator ersatt allt med bomber, missiler och ond bråd död. Målet är krossa demokratin och införa rysk överhöget och diktatur.

Foto: Twitter

Text: Redaktionen


Populärt livsmedel återkallas – säljs på Willys och Hemköp

2024 02 22

En produkt som funnits till försäljning i många av Axfoods butikskedjor återkallas.

Axfoods butiker inkluderar både Hemköp och Willys.

Nu går Axfood ut med information om att man återkallar ett populärt livsmedel.

Plastbitar i förpackningen

Produkten återkallas efter att man har hittat plastbitar i vissa förpackningar.

– Efter att leverantören vid en kontroll upptäckt plastbitar i vissa förpackningar på produktionsanläggningen väljer Axfood av säkerhetsskäl att återkalla, skriver Axfood i ett pressmeddelande.

Livsmedlet det avser är Garant tropisk juice utan fruktkött, 1 liter, med bäst före-datum 19.04.2024.

Spärrad för försäljning

Juicen har funnits till försäljning i flertalet av Axfoods butikskedjor, men är nu spärrad för försäljning och går inte att köpa.

– Det finns en risk att vissa av förpackningarna som redan hunnit gå ut i butik kan innehålla mörka plastbitar, uppger Axfood.

Inga kundreaktioner uppges ha rapporterats.

Uppmaning till konsumenterna

 Axfood går nu ut med en uppmaning till personer som har köpt produkten.

– Alla konsumenter som köpt den aktuella produkten uppmanas att i första hand återlämna den till butiken där den är köpt för ersättning.

Företaget uppger att de beklagar det inträffade och utreder tillsammans med leverantören hur detta kunnat ske för att säkerställa att det inte inträffar igen.

Inte första gången

Så sent som i förra veckan återkallades ännu ett livsmedel.

Då återkallade Coop kakor som kan kunde innehålla metallbitar.

– Leverantören av kakorna har vid en rutinkontroll upptäckt metallbitar i vissa produktförpackningar, uppgav Coop i samband med upptäckten.

Av säkerhetsskäl återkallades därför kakorna.

Fakta Axfood 

- Sveriges tredje största livsmedelskedja efter Ica och Coop. 

- Består av en familj av varumärken, bland annat butikskedjorna Willys och Hemköp, liksom Tempo, Handlar’n och Matöppet. 

- I Axfood ingår även Middagsfrid och Urban Deli samt delägda Apohem, Eurocash, City Gross och Mathem. Huvudägare är Axel Johnson AB med 50,1 procent av aktierna.

- Har fler än 13 000 medarbetare över hela Sverige. Nettoomsättnignen för 2022 landade på 73 474 miljoner kronor. 

Foto: Axfood

Text: Redaktionen


UPPGIFTER: Putin sätter deadline – tre veckor

2024 02 23

Rysslands diktator Vladimir Putin har gett order till sina väpnade styrkor om en skarp deadline.

Det uppger GUR, den ukrainska underrättelsetjänsten.

Ordern ska vara specifikt kopplad till tidpunkten för det ryska valet i mitten av mars och har både strategisk och symbolisk betydelse, säger Vadym Skibitsky, biträdande chef vid GUR.

Målet är att, inom en deadline på tre veckor, ta fullständig kontroll över den ukrainska regionen Luhansk.

– Innan valet vill de nå åtminstone de administrativa gränserna i Luhansk, säger Vadym Skibitsky till Interfax-Ukraine enligt Newsweek.

Behöver visa folket

Det ryska presidentvalet äger rum 15-17 mars.

Få tror på något annat scenario än att Putin förlänger sin tid vid makten – i vad som enligt västerländska observatörer är ett riggat val.

Och även om interna ryska opinionsundersökningar påstår att Putin är favorit – till och med mycket populär – har stödet för hans krig i Ukraina börjat sjunka.

– Således skulle segrar som ockupationen av Luhansk kunna ge något att visa sitt folk, framhåller Jon Jackson, biträdande redaktör på den amerikanska tidningen.

Flera städer på listan: "Symboliskt"

Det finns även städer i andra regioner som Vadym Skibitsky menar finns på Rysslands önskelista inför valet, bland annat Kuoyansk, Lyman och Avdiivka.

Städerna ockuperades av Ryssland efter invasionen – men togs sedan tillbaka av ukrainska styrkor.

– Det skulle vara symboliskt. Det är ett element som skulle användas mycket aktivt i informativa och psykologiska operationer.

Skiftar fokus

Enligt den ukrainska underrättelsechefen har det ryska valet fått Putins styrkor att skifta fokus i flera delar av Ukraina.

Bland annat har tre bataljoner ryska soldater nyligen skickats från ockuperade Mariupol till Belgorod, en rysk region som gränsar till Ukraina efter flera attacker mot det aktuella området.

– För att säkerställa säkerheten och genomförandet av valet, framhåller Skibitsky.

Han är samtidigt inställd på att kriget är långt ifrån att ta slut.

– Vi förstår hur viktigt det är för oss att ha reserver, hur viktigt det är att ha stöd från vara partners, att utveckla vår produktion.

– Denna karaktär av Ryska federationens agerande, med ett högljutt rop på “offensiv”, innebär ett utdraget krig. Ett utmattningskrig.

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen