Hemliga symboler på tak i Ukraina – en kamp på liv och död

2022 03 01

Infiltratörer och ryska agenter misstänks ligga bakom de mystiska symboler som har dykt upp på tak och husfasader runt om i Ukraina.

Inte minst förekommer symbolerna en hel del i huvudstaden Kyiv.

En del är osynliga

Vissa ser ut som vardagliga arbetsmärken men andra är osynliga förutom under UV-ljus. Det finns även mindre märken som är svårare att urskilja, rapporterar NZ Herald.

Direkt livsfara

De märkliga symbolerna på taken är designade för att guida ryska trupper, drönare och fientliga artillerioperatörer till sina mål i Ukraina och de utgör därmed en direkt livsfara för invånarna.

Farligt att radera dem

Symbolerna är ett tecken på ett hemligt krig i Ukraina, och att radera dem kan vara en fråga om liv och död. Samtidigt har Ukrainas försvarsminister lagt ut en varning till alla medborgare: att hitta dem och ta bort dem.

Omedelbart rapportera

– Stadstjänstemän uppmanar medborgarna att omedelbart rapportera taggade platser, skicka in foton till brottsbekämpande myndigheter och rapportera misstänkta som kan vara inblandade i taggning, förklarar Kyivs borgmästare Vitali Klitschko.

Antal symboler och märken har ökat

I takt med att den väntade ryska anstormningen mot huvudstaden rycker allt närmare rapporteras antalet markeringar öka i snabbt takt.

– I Ukraina, i synnerhet i huvudstaden, har antalet upptäckta märken av sabotörer direkt på gatorna och byggnaderna i både bostadshus och företag ökat, säger borgmästare Klitschko.

Uttalande på sociala medier

Kyiv City State Administration har även gått ut med ett uttalande på Facebook kring symbolerna som placeras i Ukraina.

– Stadens myndigheter ber invånarna i höghus, som har tillgång till taket, att skyndsamt kontrollera taken för skyltar. Om några märken hittas, täck dem med jord eller täck dem med något.

Hårda fängelsestraff

Om någon avslöjas rita markeringar vänta ett fängelsestraff på 12 till 15 år framhåller ukrainska myndigheter. Brottet klassas som förräderi.

Oron är enorm i landet och i sociala medier cirkulerar det nu bilder på misstänkta personer som bedöms vara i färd med att rita markeringar.

Olika signaler

Markeringarna har olika utformning och analytiker tror att de signalerar olika saker:

◾Strategiska byggnader

◾Förslag på framfartsvägar för ryska soldater

◾Indelning av lokalbefolkningen

Brandbomber och gevär

Kyivs befolkning förbereder sig på att möta de ryska soldaterna.

Ukrainsk TV informerar om hur vanligt folk kan tillverka brandbomber och gevär delas ut till människor som helt saknar erfarenhet av att skjuta.

Ofattbar utveckling

Alla som kan måste bidra när den ryska diktatorns trupper närmar sig. Det är en ofattbar utveckling i en stad med hela 3 miljoner invånare i Europa år 2022.

En stad som för alldeles nyligen sedan blomstrade med torgmarknader, idrottsevenemang, konserter och glädje. Nu har Rysslands diktator ersatt allt med bomber, missiler och ond bråd död. Målet är krossa demokratin och införa rysk överhöget och diktatur.

Foto: Twitter

Text: Redaktionen