Heinz ryter ifrån: Så här ska du förvara ketchupen

2023 07 04

Ketchupjätten Heinz har tröttnat på diskussionen om hur ketchup ska förvaras.

I nästan alla svenska hushåll återfinns en flaska ketchup.

Tomatsåsen används bland annat till pastarätter, hamburgare, pyttipanna – och väldigt mycket därtill.

För många är det Heinz som är det givna valet av ketchup i butikerna. Det kanske mest etablerade såsföretaget i världen med anor från 1869.

Men diskussionen om hur ketchup ska förvaras har under en lång tid delat tomatsåsälskare.

Och den har blivit så pass infekterad att Heinz nu har tröttnat – och därför går ut med en kraftig markering om vad det är som gäller.

Mycket irriterade

Med enbart ett par ord satte Heinz ned foten.

– FYI (For your information, red. anm), twittrade Heinz förra veckan.

– Ketchup. Ska. Förvaras. I. Kylskåpet!!!! betonade man vidare med en mycket irriterad underton.

Kort därefter lade företaget upp en omröstning där Twitteranvändare fick rösta på var de helst sätter undan ketchupflaskan när den inte används.

Kylskåpet eller skafferiet?

Över 13 000 har hittills deltagit i omröstningen.

Och de flesta står på Heinz sida – drygt 63 procent har angett att de förvarar sin ketchup i kylen.

Samtidigt uppger 36 procent att man tvärtom föredrar att sätta in ketchupflaskan i skafferiet när den inte åker fram till maten.

Hätsk debatt

Frågan kan tyckas harmlös.

Men den har likväl kastat bensin på elden i vad som visat sig vara en mycket hätsk debatt på sociala medier.

– Vissa Twitter-användare uttryckte sin avsky för kall ketchup och påpekade att ketchupflaskor förvaras i rumstemperatur på bord på restauranger, rapporterar CNN.

Andra användare irriteras istället på själva diskussionen och anser att det är självklart att ketchupen, när den öppnats, ska förvaras kylt.

Återkommande diskussion

Det är inte första gången som frågan aktualiseras och diskuteras på sociala medier.

År 2017 fick ämnet stor uppmärksamhet när en användare på just Twitter ställde frågan till Heinz-avdelningen i USA.

– På grund av sin naturliga syra är Heinz ketchup lagringsstabil, men kyls efter öppning för att bibehålla produktkvaliteten, framhöll ketchupjätten då.

Foto: MarcusOscarsson.se

Text: Redaktionen


JUST NU: Preem slutar sälja kritiserad diesel

2025 12 02

Preem kommer att slopa ett drivmedel som under en längre tid varit föremål för kritik.

Från och med nu kommer bensinkedjan att sluta blanda in RME i produkten Preem Evolution Diesel.

RME är en typ av biodiesel som framställs av rapsolja.

Inblandningen i diesel har dock ifrågasatts av flera skäl, bland annat för att det kan leda till sämre köldegenskaper, högre bränsleförbrukning och för att produktionen anses ha svagare klimatnytta jämfört med HVO.

– Våra kunder har länge efterfrågat en diesel fri från RME. Genom att ta bort RME kan vi erbjuda en diesel till marknaden som håller en högre teknisk prestanda, utan att göra avkall på drivmedlets klimatprestanda, säger Daniel Granquist, drivmedelsexpert på Preem, i ett uttalande.

"Finns en missuppfattning"

Ända sedan 2006 har RME använts i svensk standarddiesel. Det finns dock en nackdel för den som tankar drivmedlet – bränslet är mer känsligt för vatten och mikrobiell tillväxt.

I förlängningen kan det leda till driftstörningar, understryker Preem.

Den diesel som bensinkedjan nu ska börja sälja istället ska därmed förebygga de problemen, särskilt för fordon som används i kallt väder eller som står oanvända under en längre tid.

– Det finns en missuppfattning om att alla dieseltyper fungerar likadant, men så är det inte. HVO är kemiskt likvärdig med fossil diesel, vilket ger mindre risk för driftproblem och ger en bättre prestanda året runt än med RME. Detta stärker vårt erbjudande till transportsektorn i hela Sverige, säger Daniel Granquist.

LÄS MER: Bensinkedja går mot konkurs – har 430 stationer

Gotland enda undantaget

Skiftet kommer att göras på Preems cirka 500 stationer i Sverige. Förändringen görs därmed hos kedjan över i princip hela landet. Det enda undantaget är fyra stationer på Gotland som tills vidare kommer att fortsätta sälja diesel med RME.

Skälen till att de gotländska Preemstationerna inte omfattas av bytet är logistiska.

Sedan tidigare har Preem lanserat den nya produkten på drygt 200 stationer.

LÄS MER: Nytt besked om bensin och diesel – har blivit för dyrt

Foto: Preem

Text: Redaktionen


Sjukdom väntas öka dramatiskt – halva Sverige kan drabbas

2025 12 02

Över halva Sveriges befolkning befinner sig i riskzonen för vad som tidigare beskrivits som en “tickande hälsobomb”.

Det konstaterar Nordiska ministerrådets nya rapport Normo 2025.

I rapporten framgår det att 56 procent av alla vuxna i Norden är antingen överviktiga eller feta.

– Vi håller på att bli en stillasittande och överviktig nordisk befolkning som tillbringar alldeles för mycket tid framför skärmar, samtidigt som vi äter ohälsosam och ohållbar mat, framhåller Karen Ellemann, generalsekreterare för Nordiska ministerrådet, i ett uttalande på tisdagen.

Starkt samband med cancer

Utvecklingen riskerar att få breda och allvarliga hälsokonsekvenser.

Sjukdomar som typ 2 diabetes och hjärt- och kärlsjukdomar ökar i takt med att fetma blir ett allt större problem.

Dessutom finns ett allt starkare samband mellan fetma och cancer. Nätkliniken Yazen kallade tidigare i år sambandet för en “tickande hälsobomb” och en av vår tids största hälsoutmaningar.

– Resultaten i vår studie visar att fetma kan öka risken för upp till 40 procent av alla cancerfall av de som ingick i studien och som diagnostiserades mellan 1963–2019, sade Tanja Stocks, forskare och docent i epidemiologi vid Lunds universitet, i februari.

LÄS OCKSÅ: Ica-butik går i konkurs

"Dyster läsning"

I och med den nya Normorapporten får varningarna därmed vatten på sin kvarn.

Denna senaste utgåva av Normo är tyvärr dyster läsning. Men jag har valt att se den som en uppmaning till handling, för att ytterligare stärka våra ansträngningar att främja en mer hållbar livsmedels- och hälsosituation i Norden, uppger Karen Ellemman. 

Enligt rapporten är det dessutom individer med lägre utbildningsbakgrund som har sämre kostvanor. Övervikt och fetma, samt användning av niktoin alkohol, är högre i gruppen än den med högre utbildning.

– Detta är en utveckling som vi behöver ändra, understryker Karin Ellemann.

LÄS OCKSÅ: Populär julmat rusar i pris – 1 200 procent dyrare

Foto: S. Bughdaryan

Text: Redaktionen