Heinz ryter ifrån: Så här ska du förvara ketchupen

2023 07 04

Ketchupjätten Heinz har tröttnat på diskussionen om hur ketchup ska förvaras.

I nästan alla svenska hushåll återfinns en flaska ketchup.

Tomatsåsen används bland annat till pastarätter, hamburgare, pyttipanna – och väldigt mycket därtill.

För många är det Heinz som är det givna valet av ketchup i butikerna. Det kanske mest etablerade såsföretaget i världen med anor från 1869.

Men diskussionen om hur ketchup ska förvaras har under en lång tid delat tomatsåsälskare.

Och den har blivit så pass infekterad att Heinz nu har tröttnat – och därför går ut med en kraftig markering om vad det är som gäller.

Mycket irriterade

Med enbart ett par ord satte Heinz ned foten.

– FYI (For your information, red. anm), twittrade Heinz förra veckan.

– Ketchup. Ska. Förvaras. I. Kylskåpet!!!! betonade man vidare med en mycket irriterad underton.

Kort därefter lade företaget upp en omröstning där Twitteranvändare fick rösta på var de helst sätter undan ketchupflaskan när den inte används.

Kylskåpet eller skafferiet?

Över 13 000 har hittills deltagit i omröstningen.

Och de flesta står på Heinz sida – drygt 63 procent har angett att de förvarar sin ketchup i kylen.

Samtidigt uppger 36 procent att man tvärtom föredrar att sätta in ketchupflaskan i skafferiet när den inte åker fram till maten.

Hätsk debatt

Frågan kan tyckas harmlös.

Men den har likväl kastat bensin på elden i vad som visat sig vara en mycket hätsk debatt på sociala medier.

– Vissa Twitter-användare uttryckte sin avsky för kall ketchup och påpekade att ketchupflaskor förvaras i rumstemperatur på bord på restauranger, rapporterar CNN.

Andra användare irriteras istället på själva diskussionen och anser att det är självklart att ketchupen, när den öppnats, ska förvaras kylt.

Återkommande diskussion

Det är inte första gången som frågan aktualiseras och diskuteras på sociala medier.

År 2017 fick ämnet stor uppmärksamhet när en användare på just Twitter ställde frågan till Heinz-avdelningen i USA.

– På grund av sin naturliga syra är Heinz ketchup lagringsstabil, men kyls efter öppning för att bibehålla produktkvaliteten, framhöll ketchupjätten då.

Foto: MarcusOscarsson.se

Text: Redaktionen


5 december 2025

Chipsfavorit försvinner från svenska affärer

2025 12 07

En älskad chipsvariant försvinner nu från butikshyllorna för gott.

En populär Estrellasmak går nu i graven från en av företagets mest älskade produktserier.

Efter flera år i sortimentet meddelar snacksjätten att smaken kommer ersättas av en ny.

En chipsfavorit ryker

Estrella uppger att det är sorten Västkustchips Cheddar & Rödlök som nu fasas ut.

– Estrella Västkustchips Cheddar & Rödlök har utgått och är slut på lager, uppger Estrella.

Snacksjätten bekräftar att de enda påsar som fortfarande finns är de i butik, som också är de sista.

Estrella uppger vidare att de planerar att ersätta smaken med nya varianter.

– Vecka fyra kommer en ny smak som ersätter denna, så bredda upp med andra Västkustchips fram till dess, meddelar de.

Funnits länge i sortimentet

Chipsen har funnits länge i sortimentet och varit en populär favorit bland konsumenter.

Men enligt Estrella har försäljningen och efterfrågan påverkat beslutet.

Även om borttagandet väcker sorg hos många konsumenter, försäkrar Estrella att de arbetar med fler, nya smaker som ska lanseras inom kort.

Chipssorter i förändring

Det är inte första gången chipssortimentet förändras i svenska butiker.

Flera av Estrellas limiterade chipssmaker har blivit så populära att de snabbt sålt slut i butik.

En av dem var Västkustchips med smak av tryffel och havssalt, som snabbt blev en favorit bland många kunder.

När varianten togs bort ur sortimentet väckte det kraftiga reaktioner, vilket ledde till att Estrella beslutade att återinföra smaken.

Den finns nu därför tillbaka på butikshyllorna.

Även en annan omtyckt klassiker, dillskruvar, kom tillbaka även den, till butikshyllorna efter stor efterfrågan från kunder.

Det senaste beskedet från Estrella innebär att butikshyllorna nu kan se annorlunda ut för dem som letar efter just “Cheddar & Rödlök”.

Andra populära smaker såsom Dill & Gräslök och Ranch & Gräddfil fortsätter att säljas i butiker runt om i landet.

Foto: O Kozachenko

Text: Redaktionen


5 dec 2025

Svensk gigant nära kollaps – staten går in med 320 miljoner

2025 12 05

En av Sveriges främsta prestigebyggen har stått på randen till kollaps.

Forskningsanläggningen Max IV i Lund blöder pengar.

Driften hänger på en skör tråd och det har varit anställningsstopp i tre år, rapporterar Sydsvenskan.

Dessutom är pengarna till underhåll slut och kostnaderna för hyra och el har bränt stora hål i budgeten.

Nu kommer räddningen.

Staten går in med 320 miljoner kronor vilket säkrar driften för nuvarande och nästa år.

Framför allt betyder det att vi slutar leva med kniven på strupen. Innan vi fick de här pengarna riskerade vi att gå med ett grandiost underskott, vilket hade fått väldigt dramatiska konsekvenser för våra möjligheter att fortsätta vara i drift 2026, säger Olof Karis, direktör vid Max IV-laboratoriet, till Sydsvenskan.

Världsledande

Max IV är ett svenskt nationellt laboratorium för forskning med synkrotonljus.

Tekniken beskrivs som världsledande används bland annat inom medicin. Själva anläggningen är en av världens mest avancerade för att undersöka material på atomnivå genom intensivt röntgenljus.

Redan för två år sedan noterade dock regeringen att anläggningen drabbats av "betydande kostnadsökningar".

– En nedstängning av anläggningen skulle leda till kraftiga förseningar av viktig forskning, eller att forskningsprojekt behöver avbrytas helt, sade dåvarande utbildningsminister Mats Persson (L) vid tillfället.

LÄS MER: Första landet i Europa – Italien med helt nytt Ukrainabesked

"Inte reagera i panik"

Hösten 2023 tillsatte regeringen 40 miljoner kronor till Vetenskapsrådet för ett ökat bidrag till Max IV.

Nu blir det alltså ytterligare 320 miljoner.

Vi hade ju fått en indikation att vi skulle fortsätta att vara i gång och inte reagera i panik på att vi hade ett rejält hål på intäktssidan. Men så länge vi inte har pengarna på banken så lever vi i ovisshet, säger Olof Karis.

LÄS MER: Ebba Busch: ”Jag är upprörd – rättare sagt förbannad”

Foto: Ninni Andersson/Regeringskansliet

Text: Redaktionen