Heinz ryter ifrån: Så här ska du förvara ketchupen

2023 07 04

Ketchupjätten Heinz har tröttnat på diskussionen om hur ketchup ska förvaras.

I nästan alla svenska hushåll återfinns en flaska ketchup.

Tomatsåsen används bland annat till pastarätter, hamburgare, pyttipanna – och väldigt mycket därtill.

För många är det Heinz som är det givna valet av ketchup i butikerna. Det kanske mest etablerade såsföretaget i världen med anor från 1869.

Men diskussionen om hur ketchup ska förvaras har under en lång tid delat tomatsåsälskare.

Och den har blivit så pass infekterad att Heinz nu har tröttnat – och därför går ut med en kraftig markering om vad det är som gäller.

Mycket irriterade

Med enbart ett par ord satte Heinz ned foten.

– FYI (For your information, red. anm), twittrade Heinz förra veckan.

– Ketchup. Ska. Förvaras. I. Kylskåpet!!!! betonade man vidare med en mycket irriterad underton.

Kort därefter lade företaget upp en omröstning där Twitteranvändare fick rösta på var de helst sätter undan ketchupflaskan när den inte används.

Kylskåpet eller skafferiet?

Över 13 000 har hittills deltagit i omröstningen.

Och de flesta står på Heinz sida – drygt 63 procent har angett att de förvarar sin ketchup i kylen.

Samtidigt uppger 36 procent att man tvärtom föredrar att sätta in ketchupflaskan i skafferiet när den inte åker fram till maten.

Hätsk debatt

Frågan kan tyckas harmlös.

Men den har likväl kastat bensin på elden i vad som visat sig vara en mycket hätsk debatt på sociala medier.

– Vissa Twitter-användare uttryckte sin avsky för kall ketchup och påpekade att ketchupflaskor förvaras i rumstemperatur på bord på restauranger, rapporterar CNN.

Andra användare irriteras istället på själva diskussionen och anser att det är självklart att ketchupen, när den öppnats, ska förvaras kylt.

Återkommande diskussion

Det är inte första gången som frågan aktualiseras och diskuteras på sociala medier.

År 2017 fick ämnet stor uppmärksamhet när en användare på just Twitter ställde frågan till Heinz-avdelningen i USA.

– På grund av sin naturliga syra är Heinz ketchup lagringsstabil, men kyls efter öppning för att bibehålla produktkvaliteten, framhöll ketchupjätten då.

Foto: MarcusOscarsson.se

Text: Redaktionen


Går i konkurs efter 106 år – efter dödsolyckan

2025 05 25

Ett Göteborgsbolag går i konkurs.

Det var under sommaren 2023 som en tragisk olycka inträffade vid nöjesparken Gröna Lund i Stockholm.

En 35-årig kvinna förlorade livet och flera skadades när berg-och dalbanan Jetline spårade ur.

En rättsprocess inleddes då mot bland annat Göteborgs Mekaniska Werkstad – som nu går i konkurs.

Det rapporterar Göteborgs-Posten.

Går i konkurs

Göteborgs Mekaniska Werkstad – med anor från 1919 – krävs på miljoner för inblandning i dödsolyckan.

Åklagare lämnade förra året in en talan om grovt vållande till annans död, flera fall av grovt vållande till kroppsskada och framkallande av fara för annan mot Göteborgsbolaget.

Detta eftersom Göteborgs Mekaniska Werkstad på uppdrag av Mekosmos levererade en bärarm till nöjesparken.

Bärarmen knäcktes enligt TV4 vid dödsolyckan.

Inte på grund av rättsprocessen

Det ska dock enligt konkursförvaltaren inte vara på grund av rättsprocessen som bolaget går i konkurs – utan på grund av prissättningen.

Göteborgs tingsrätt har fattat beslut om konkurs och bolaget hade vid konkurstillfället 15 anställda.

Enligt de senast tillgängliga siffrorna hade bolaget en nettoomsättning på 17 227 000 kronor, och bokförda tillgångar på 9 402 000 kronor, uppger Konkurslistan

“Hade inte hänt”

Senior åklagare Christer B. Jarlås vid Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål har sagt att dödsolyckan inte hade hänt om alla regler hade följts.

– I tivolianordningar ska alla delar vara säkra och det finns ett tydligt regelverk med svenska standarder att följa, har han sagt till SVT.

– Om företagen hade följt reglerna hade detta inte hänt.

Anlitades av Mekosmos

Tre företag misstänktes för brott efter dödsolyckan, däribland just Göteborgs Mekaniska Werkstad.

Underentreprenören Mekosmos ska utan Gröna Lunds vetskap ha anlitat Göteborgs Mekaniska Werkstad för produktion av bärarmarna.

Göteborgs Mekaniska Werkstads försvarsadvokat framhöll förra året att ”bolaget bestrider ansvar och motsätter sig därför att betala företagsbot.”

Det rapporterar SVT.

Foto: Gröna Lund

Text: Redaktionen


Willys vädjar till kunder

2025 05 26

Willys-kunder ställer till med problem i en butik i Upplands-Bro.

Willys har nu stött på ett liknande problem som Ica-butiker tidigare upplevt.

Kunder som besöker butiker kastar ner saker i pantmaskinen som inte ska vara där.

Det orsakar risker – och Willys går därmed nu ut med en vädjan till kunder som använder kedjans pantmaskiner.

Det rapporterar Mitt i.

Flera saker

Det rör sig om de större pantmaskinerna där kunder kan hälla i panten.

Vid en butik i Upplands-Bro har personalen upptäckt alla möjliga saker i pantmaskinen.

Det handlar bland annat om verktyg, snus, knivar, barnkläder och mycket annat.

– Hittills har maskinen klarat alla udda föremål, men det finns såklart en risk att ett tungt verktyg eller en kniv kan skada maskinen så att den behöver lagas, förklarar Ia Fungdal, butikschef för Willys Bro Handel.

Vädjar till kunder

Butikschefen menar att det är positivt att pantmaskinen används av kunderna, men att de gärna kan säkerställa att det inte slängs in saker som inte hör hemma där.

– Vi tycker att det är superkul att så många uppskattar och använder vår pantmaskin! Försök om möjligt att bara kasta i pantburkar så håller maskinen längre.

Även Ica

Det är inte bara Willys som har stött på den här typen av problem.

Även Ica-butiker har upplevt att diverse oönskade föremål har landat i pantmaskinen.

Vid en butik i Borås har personalen bland annat hittat trosor, knivar, en tandavgjutning och sexleksaker.

– Det är ett irritationsmoment i vardagen och ingen rolig arbetsmiljö för de som jobbar med att tömma och rengöra, säger butikschef Jesper Hedell enligt Göteborgs-Posten.

“Går sönder”

Hedell förklarar att man redan har upplevt att pantmaskinen gått sönder på grund av obehöriga föremål.

– Ibland går maskinerna sönder och då blir det en frustration även för kunderna som inte kan lämna tillbaka sina burkar och flaskor, säger han.

Det bedöms även finnas en skaderisk för butikspersonalen som behöver hantera föremålen i fråga – exempelvis knivar och liknande.

Foto: Willys Axfood

Text: Redaktionen