HATKAMPANJ MOT SVERIGE: Nya allvarliga uppgifter

2023 01 10

Desinformation om socialtjänstens arbete med utsatta barn sprids inte bara av privatpersoner.

Även anställda inom offentlig sektor sprider de falska uppgifterna.

Det handlar om anställda inom skolan och sjukvården samt tidigare socialtjänstanställda, rapporterar DN med hänvisning till flera källor.

– Yrkesprofessionella sprider desinformation vitt och brett. Det gör mina medarbetare ännu mer utsatta i deras yrkesutövning, säger Hatim Abu Rweileh, enhetschef på socialförvaltningen i Östhammar, till tidningen.

Andra ronden

Hatim Abu Rweileh beskriver det som ”andra ronden” i en desinformationskampanj mot socialtjänsten i Gävleborgstrakten.

Tidigare har SVT Nyheter rapporterat om hur den utvisningsdömde Gävleimanen Abo Raad spridit konspirationsteorier som fått stor spridning på sociala medier och i utländska medier.

– Oroliga föräldrar matas med felaktiga uppgifter om att svenska socialtjänsten kidnappar i synnerhet muslimska barn, framhöll tv-kanalen i början av maj 2022.

”Stärker mörka krafter”

Spridningen av desinformationen är omfattande.

Så omfattande att den snappats upp av flera yrkesprofessionella.

Hatim Abu Rweileh förklarar att det inte behöver handla om konkreta påstående om att socialtjänsten ”kidnappar barn”. Han har dock noterat hur misstänksamheten mot socialtjänsten delas av personer inom de utpekade yrkesgrupperna.

– Jag är inte säker på att de yrkesprofessionella räknar med vilka negativa konsekvenser deras ryktesspridning medför. Ofta sker det när man, utan kunskap om situationen, i affekt tar ställning för en part. På det sättet stärker man de mörka krafter som ligger bakom kampanjen från första början, säger Hatim Abu Rweileh till DN.

Pågår fortfarande

Under 2022 ökade spridningen av desinformation om socialtjänstens omhändertagande av muslimska barn.

På sociala medier och i utländska medier anklagas socialtjänsten för att omhänderta barnen på felaktiga grunder.

– Syftet är att sprida det som man alltid gått ut med, nämligen att muslimer aldrig är att betrakta som jämlika eller likvärdiga medborgare, utan som andra klassens medborgare. Ett budskap som spridits av al-Qaida och IS och många andra våldsbejakande islamistiska grupperingar, förklarar Mohammed Fazlhashemi, professor inom muslimsk teologi och filosofi, i en intervju med SVT Nyheter.

Foto: M. König

Text: Redaktionen