Hårt utspel från Annie Lööf – ”Som en evig pandemi”

2022 11 25

Centerpartiets partiledare menar att samhället brister när det gäller mäns våld mot kvinnor.

Det skriver Annie Lööf (C) i en debattartikel i Göteborgs-Posten idag på Orange Day, FN:s dag för att bekämpa mäns våld mot kvinnor, tillsammans med partikollegan Helena Wilhelmsson (C).

I debattartikeln kritiseras regeringen för bristande ambitionsnivå och för att betrakta människor som faller offer för människohandel eller prostitution som brottslingar.

Man uppmanar även politiken att ta ansvar och växla upp när det gäller kvinnors rättigheter.

– Det är därför ytterst bekymmersamt att den nya regeringen och Tidöavtalet indikerar något annat, framhäver Annie Lööf och Helena Wilhelmsson.

Vill se fler åtgärder

Centerpartisterna argumenterar för att det behöver sättas in fler åtgärder för utsatta kvinnor, Bland förslagen finns exempelvis att skapa bättre ekonomiska möjligheter för kvinno- och tjejjourer på längre sikt.

Partiet vill även öka resurserna till Nationellt centrum för kvinnofrid, NCK.

"Evig pandemi – förpassa till soptippen"

Annie Lööf och partikollegan Helena Wilhelmsson uttrycker vidare att hela samhället tjänar på jämställdhet, inte bara kvinnor och flickor.

– Vi välkomnar alla i den kampen. Det första steget är att gemensamt bekämpa mäns våld mot kvinnor, denna eviga pandemi, som borde förpassas till historiens soptipp, framhåller centerpartisterna.

Kritiserat vandelbegrepp

Debattartikeln är delvis en reaktion på det omdebatterade vandelbegreppet i Tidöavtalet, som bland annat gör det möjligt att utvisa människor för prostitution.

En punkt som kritiserats även av företrädare inom det regeringsunderlag som ligger bakom avtalet.

Att man är utsatt för brott eller ingår i en kopplerihärva som offer, tycker jag inte ska utgöra grund för utvisning. Men jag ser det inte som någon risk utifrån hur övriga regeringen ställer sig i frågan, har jämställdhetsminister Paulina Brandberg (L) sagt i en intervju med Dagens Nyheter.

Öppnar för diskussion

Sverigedemokraternas partitopp Richard Jomshof, numera ordförande i justitieutskottet, har välkomnat en diskussion om vad som ska ingå i begreppet. 

– Står du och predikar hat och antisemitism och mot homosexuella i en moské, det är bra exempel på något som skulle kunna leda till utvisning, sade Jomshof i en intervju med Aftonbladet nyligen.

– Man kan också diskutera om man sysslar med hedersrelaterat våld, eller tvinga på sina döttrar oskuldskontroller och slöja. Det är frågor man kan diskutera att ta in i ett sånt förslag.

Ska återkomma med definition

Statsminister Ulf Kristersson (M) har tidigare meddelat att regeringen ska ta fram en exakt definition av vandel.

– Vad den tar sikte på är naturligtvis att den som kommer till vårt land och ska ha uppehållstillstånd, rätt att vara i vårt land också i bred bemärkelse ska sköta sig enligt förväntan som landet ställer, sade Kristersson kort efter att Tidöavtalet presenterades.

Foto: Centerpartiet

Text: Redaktionen


Ny lag börjar gälla i dag lördag – påverkar elbilsägare

2024 04 13

Från och med i dag förenklas betalningen vid laddstationer.

EU-parlamentet fattade beslut om den nya lagen redan sommaren 2023, och på lördagen börjar den gälla.

Nu ska betalningen vid laddstationer förenklas.

Detta genom att införa krav på att erbjuda kortbetalning vid alla nya laddplatser.

Det rapporterar Teknikens värld.

Blir mer tillgängligt

Syftet med lagförändringen är att göra laddning för elbilar mer tillgängligt för alla.

Det hela innebär att det inte längre kommer ställas krav på registrering, brickor eller speciella kort.

Från och med den 13 april måste alla nyinstallerade laddstationer erbjuda alternativet kortbetalning.

Har ställts krav

Under en längre tid har konsumenter ställt krav på att förenkla elbilsägande på olika sätt för att skynda på utvecklingen vad gäller elektrifieringen av fordonsflottan.

Just laddningen är en av de saker som man har menat varit underprioriterat.

De som har elbil vill i högre utsträckning se att tillgängligheten vad gäller laddstationer över hela landet måste förbättras.

Detta som en delåtgärd i arbetet med elektrifieringen av samhället.

Elektrifieringen viktig

Regeringen vill satsa på utbyggnaden av laddinfrastrukuren.

– Elektrifieringen av transportsektorn är central för att Sveriges klimatmål och åtaganden inom EU ska nås, framhöll regeringen i höstas.

– Därför satsar regeringen nu på laddinfrastruktur för både lätta och tunga fordon för att skapa förutsättningar för elektrifierade vägtransporter.

– En omfattande och snabb elektrifiering av vägtransporterna krävs för att transportsektorn ska kunna nå i princip noll utsläpp av växthusgaser. 

– För elbilar behöver det finnas tillgång till publik och icke-publik laddning i hela landet, för invånare i allt från gles- och landsbygd till städer.

“Av yttersta vikt”

Ebba Busch är en som har tryckt på vikten av utbyggnaden.

– Vi behöver ersätta fossila transporter och minska hushållens transportkostnader, det är av yttersta vikt för Sveriges konkurrenskraft och den gröna omställningen, har hon sagt.

Foto: My Energy

Text: Redaktionen


Rusning till Sverige – ”köper allt”

2024 04 14

Den svenska kronan har försvagats ytterligare.

I onsdags åkte den svenska valutan på ett nytt bakslag.

Nya inflationssiffror från USA ledde till att kronan tappade rejält mot både dollarn och euron.   

Den svaga kronan gör att det blir extra dyrt att semestra utomlands för svenska resenärer. Det omvända gäller för många utländska turister som åker till Sverige. Med en starkare utländsk valuta blir det betydligt billigare att semestra och shoppa i Sverige.

Det är något som inte minst den danska befolkningen har uppmärksammat.     

Flera svenska städer uppger att danska turister fortsätter att strömma in i landet – till exempel har antalet skidsemestrande danskar ökat med 82 procent sedan coronapandemin, rapporterar P4 Kalmar.     

– De känner att de har mer pengar i plånboken när de kommer till oss, säger Louise Söderlund, ansvarig på skidanläggningen Isaberg i nordvästra Småland, till radiokanalen.

Hon uppger att tre av fyra skidåkare som kommer till Isaberg är från Danmark och att skidanläggningen har sålt rekordmånga skidpassdagar i år.

– De köper allt man behöver ha. De går på restauranger och köper alkohol, säger Louise Söderlund om de danska turisterna.

Störst ökning i tre områden

I Skåne, västra Götaland  och Kalmar län ökar antalet besök av danska turister mest i landet.

I Kalmar län nyttjades nästan 90 000 gästnätter av turister från grannlandet – en ökning på hela 63 procent jämfört med 2022.

– Det är glädjande att vår internationella marknadsföring ger resultat. Vi fortsätter att samarbeta med aktörerna i länets besöksnäring för att fler ska besöka oss. Det är en viktig pusselbit i länets regionala utveckling, säger Stine Breum Appelquist, samordnare besöksnäring på Region Kalmar län, i ett uttalande.

Kalmar län har anpassat turistnäringen efter den stora anstormningen från Danmark. Numera går det till exempel att få guidade turer på danska vid besök på det medeltida Kalmar Slott.

LÄS MER HÄR:

Kraftig förändring för svenska kronan

Foto: L. Mimietz

Text: Redaktionen