Hårt utspel från Annie Lööf – ”Som en evig pandemi”

2022 11 25

Centerpartiets partiledare menar att samhället brister när det gäller mäns våld mot kvinnor.

Det skriver Annie Lööf (C) i en debattartikel i Göteborgs-Posten idag på Orange Day, FN:s dag för att bekämpa mäns våld mot kvinnor, tillsammans med partikollegan Helena Wilhelmsson (C).

I debattartikeln kritiseras regeringen för bristande ambitionsnivå och för att betrakta människor som faller offer för människohandel eller prostitution som brottslingar.

Man uppmanar även politiken att ta ansvar och växla upp när det gäller kvinnors rättigheter.

– Det är därför ytterst bekymmersamt att den nya regeringen och Tidöavtalet indikerar något annat, framhäver Annie Lööf och Helena Wilhelmsson.

Vill se fler åtgärder

Centerpartisterna argumenterar för att det behöver sättas in fler åtgärder för utsatta kvinnor, Bland förslagen finns exempelvis att skapa bättre ekonomiska möjligheter för kvinno- och tjejjourer på längre sikt.

Partiet vill även öka resurserna till Nationellt centrum för kvinnofrid, NCK.

"Evig pandemi – förpassa till soptippen"

Annie Lööf och partikollegan Helena Wilhelmsson uttrycker vidare att hela samhället tjänar på jämställdhet, inte bara kvinnor och flickor.

– Vi välkomnar alla i den kampen. Det första steget är att gemensamt bekämpa mäns våld mot kvinnor, denna eviga pandemi, som borde förpassas till historiens soptipp, framhåller centerpartisterna.

Kritiserat vandelbegrepp

Debattartikeln är delvis en reaktion på det omdebatterade vandelbegreppet i Tidöavtalet, som bland annat gör det möjligt att utvisa människor för prostitution.

En punkt som kritiserats även av företrädare inom det regeringsunderlag som ligger bakom avtalet.

Att man är utsatt för brott eller ingår i en kopplerihärva som offer, tycker jag inte ska utgöra grund för utvisning. Men jag ser det inte som någon risk utifrån hur övriga regeringen ställer sig i frågan, har jämställdhetsminister Paulina Brandberg (L) sagt i en intervju med Dagens Nyheter.

Öppnar för diskussion

Sverigedemokraternas partitopp Richard Jomshof, numera ordförande i justitieutskottet, har välkomnat en diskussion om vad som ska ingå i begreppet. 

– Står du och predikar hat och antisemitism och mot homosexuella i en moské, det är bra exempel på något som skulle kunna leda till utvisning, sade Jomshof i en intervju med Aftonbladet nyligen.

– Man kan också diskutera om man sysslar med hedersrelaterat våld, eller tvinga på sina döttrar oskuldskontroller och slöja. Det är frågor man kan diskutera att ta in i ett sånt förslag.

Ska återkomma med definition

Statsminister Ulf Kristersson (M) har tidigare meddelat att regeringen ska ta fram en exakt definition av vandel.

– Vad den tar sikte på är naturligtvis att den som kommer till vårt land och ska ha uppehållstillstånd, rätt att vara i vårt land också i bred bemärkelse ska sköta sig enligt förväntan som landet ställer, sade Kristersson kort efter att Tidöavtalet presenterades.

Foto: Centerpartiet

Text: Redaktionen