Hårt tonläge efter utrikesministerns uttalande: ”Det är ofattbart”

2023 12 12

Under gårdagen uppgav Sveriges utrikesminister Tobias Billström (M) att ”det inte vore rättvist” att uppmana till en vapenvila i kriget mellan Hamas och Israel.

– Det skulle innebära att Israel inte kan bekämpa Hamas, sa utrikesministern till reportrar.

Nu kritiseras Billström.

Socialdemokraternas utrikespolitiske talesperson Morgan Johansson kallar uttalandet för ”helt orimligt”.

–  Att prata om att det skulle vara orättvist att begära vapenvila, det känns helt orimligt. Jag förstår inte den kommentaren, säger han till Aftonbladet och hänvisar till uppgifter som gör gällande att 15 000 personer dött i kriget.

På sociala medie-plattformen X utvecklar han sin kritik.

Johansson skriver att det är ”beklämmande passivt av den svenska regeringen” att inte ställa sig bakom kravet på vapenvila.

– Såväl FN:s generalsekreterare som EU:s utrikesrepresentant kräver en vapenvila, för att få in förnödenheter till civila. Att Sverige bromsar det är ofattbart, framhåller S-politikern.

”Det är en skam”

Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dadgostar går ännu längre.

I ett inlägg på X går hon till hårt angrepp mot Billström.

– Det är en skam att regeringen på dagens utrikesministermöte i EU inte vill stödja en humanitär vapenvila. Hur många fler oskyldiga barn i Gaza ska behöva dö innan den svenska regeringen reagerar?, skriver V-ledaren.

Svarar på kritiken

Tobias Billström har svarat på kritiken.

– Det är ingen tvekan om att Israel har rätt att försvara sig i enlighet med folkrätten. Men det måste ske inom ramen för humanitär rätt, säger han till Aftonbladet.

På frågan om Israel avviker från ramen för humanitär rätt, svarar utrikesministern:

– Det är en fråga som måste bedömas av andra, till exempel internationella brottmålsdomstolen ICC. 

Röstar i kväll

Under tisdagskvällen samlas FN:s generalförsamling för att rösta om ett eldupphör i kriget mellan Hamas och Israel.

Vid förra omröstningen i oktober valde Sverige att lägga ner sin röst.

Mycket tyder på Sverige kommer att vidhålla samma linje i kvällens omröstning.

Däremot väntas Finland och Island, som likt Sverige lade ner sina röster i oktober, svänga i frågan.

De nordiska länderna kommer rösta ja till en vapenvila, erfar SvD. Norge, som röstade för ett eldupphör i oktober, väntas stå fast vid sin linje.  

Därmed blir Sverige och Danmark ensamma i Norden om att avstå från att rösta.  

Foto: Frida Drake resp Ninni Andersson Regeringskansliet 

Text: Redaktionen


Klädkedja i konkurs – allt säljs ut på rea

2024 02 20

Efter 25 år i branschen måste en uppskattad klädkedja kasta in handduken.

Kedjan började egentligen sin resa redan 1986 under det tillfälliga namnet Gunn’s Presentboutique, och efter en succéartad start på affärerna expanderade man till flera butiker 2005.

Framgångarna fortsatte och bolaget togs in i Interiörhuset i Väst AB, en av Sveriges ledande grossister inom present- och heminredningsbranschen.

Men nu är det slut på framgångssagan.

– Det är med stor sorg i hjärtat vi tyvärr måste meddela att vårt älskade familjeföretag har gått i konkurs, meddelar Interiörhuset.

Flera butiker i södra Sverige

Det innebär även att kedjan Dimoda, med fokus på främst kläder, heminredning och mode, också går i konkurs.

– Det är jättetråkigt, men vi har kämpat med ekonomin i fyra år och det här var sista utvägen, säger Andreas Karlsson, vd på Interiösthuset i Väst AB, till Partille Tidning.

Dimoda, som växt till en allt större aktör på Västkusten och i södra Sverige, har butiker på fem orter i landet: Göteborg, Partille, Ubbhult, Malmö och Kristianstad.

– Här kan du hitta både kläder från Mirelle Design, smycken, väskor och ett brett sortiment av inredningsprylar. Allt från dekorationsfigurer till handdukar, kuddar, plädar, möbler, ljus, lyktor, dofter och konstblommor, beskriver kedjan sig själv och sitt sortiment.

Allt reas ut: "Kraftigt rabatterat"

Samtliga butiker ingår i bolagets konkursansökan och fram till 10-11 mars reas nu alla varor ut i form av konkursutförsäljning.

– I butikerna är det full fart nu och vår förhoppning är att sälja ut så mycket som möjligt av bolagets varulager direkt till konsument. Personalen gör ett enastående arbete och det är god försäljning, eftersom det är kraftigt rabatterade priser och butikerna kommer att upphöra framöver, säger konkursförvaltaren Christian Andersch från Setterwalls advokatbyrå till Göteborgs-Posten.

30 personer sägs upp

Omkring 30 personer har förlorat jobbet som följd av konkursen.

Alla anställda har dock arbetsplikt fram till en månad efter att konkursen är ett faktum.

Dimoda har kämpat i uppförsbacke ända sedan pandemin och stora resurser lades  att försöka rusta upp e-handeln, men det räcker alltså inte.

– Tack för alla fina kunder genom åren, vi har älskat varje stund, beklagar Interiörhuset.

Foto: K. Piger

Text: Redaktionen


Oväntat besked om bensin och diesel – räknar med kraftig förändring

2024 02 20

Från och med årsskiftet sänktes reduktionsplikten i Sverige.

Nivåerna gick från tidigare 7,8 procent i bensin och 30,5 procent i diesel till sex procent i båda typerna av drivmedel och gäller initialt fram till och med 2026.

Det var en stor fråga för Tidöpartierna som gick till val på löftet om att sänka drivmedelspriserna – för lång tid framöver.

– Det måste bli billigare att vara svensk. Nu använder vi alla verktyg för att underlätta hushållens ekonomi. Vi sänker reduktionsplikten för att hela Sverige ska fungera, sade närings- och energiminister Ebba Busch (KD) i höstas.

Utgår från kraftig förändring

Trots det tydliga beskedet framstår ett helt annat scenario i regeringens plan för hur Sverige ska minimera utsläppen till år 2045 och därmed klara klimatmålen.

Utsläppskalkylen utgår nämligen från en kraftigt höjd reduktionsplikt mellan 2027-2030 till en nivå som därefter ligger kvar resterande 15 år, avslöjar Dagens Nyheter.

Konkret innebär grafen som Tidöpartierna använder sig av en gradvis ökning av reduktionsplikten – från sex procent idag till 26,9 procent för diesel och 14,4 för bensin.

Klimatministern: "Olika varianter"

Enligt tidningen använder man reduktionsplikten som beräkningsgrund för att det inte finns några andra alternativ att bygga kalkylen på.

Kalkylen bekräftas av klimatminister Romina Pourmokhtari (L), som dock förnekar att grafen innebär ett given höjning av reduktionsplikten i verkligheten.

Det är i nuläget enbart ett sätt att räkna, menar hon.

– Det finns många olika varianter. Jag ser framför mig att man kommer att behöva en kombination av flera olika styrmedel samtidigt, och att man inte enbart kommer att kunna förlita sig på ett enda verktyg, säger Romina Pourmokhtari till DN.

Experten: Flera faktorer påverkar priset

När reduktionsplikten sänktes vid årsskiftet skedde en rusning mot pumpstationer för att tanka diesel – drivmedlet tog slut på flera ställen.

Trots den medvetna sänkningen finns det dock risk att priserna på drivmedel sticker iväg på nytt.

– Det beror jättemycket på vad som händer med den svenska kronan så klart, men om vi tittar på den underliggande råvarumarknaden så räknar vi med gradvis ökande priser på drivmedel under 2024 på grund av att vi tror på högre oljepriser, sade råvaruanalytikern Christian Kopfer till SVT i slutet av december.

Foto: Circle K resp Ninni Andersson Regeringskansliet

Text: Redaktionen