Hård kritik mot Strandhäll – Men väljarna tänker inte som media

2021 12 01

Kritiken i media är nu hård mot Annika Strandhäll (S) men min bedömning är att många väljare har stor förståelse för hennes situation och sannolikt även upplever att kritiken är empatilös och överdriven.

I kväll finns bland annat följande rubriker i riksmedia:

--Det är dumt att ljuga Strandhäll

--Vad har Strandhäll koll på egentligen

Nio missade betalningar

Bakgrunden är TV4 Nyheternas avslöjande om 9 fall från 2018 och framåt där missade betalningar har gått till Kronofogden. Samtidigt uppgav den nyvalda klimat- och miljöministern att hon har ordning på sin ekonomi och att hon inte haft några betalningsanmärkningar.

Sambon skötte ekonomin

Ministern ger nu följande förklaring.

– Innan min man gick bort 2019 så var det han som skötte både vår hushållsekonomi och min privatekonomi, säger Annika Strandhäll till TV4 Nyheterna idag.

Sambon tog sitt liv

2019 lämnade hon sin ministerpost i Regeringen Löfven då en familjemedlem avlidit. En tid senare framkom det att de var hennes sambo som avlidit och 2020 framkom det att han hade tagit sitt liv.

Ett tuff tid bakom sig

– Jag har varit väldigt öppen och transparant med den enormt tuffa tid som jag har haft bakom mig de senaste två åren efter att min man gick bort. Och jag har fokuserat väldigt mycket på mitt eget mående och mina barns mående. Det är uppenbart att jag kunde definitivt varit mycket mer nogrann med min privatekonomi, säger Annika Strandhäll till TV4 Nyheterna idag.

Kände inte till betalningskraven

DN har ställt flera frågor till Annika Strandhäll idag och ministern svarar att hon inte kände till betalningskraven.

– Framåt kommer jag vara extremt noga. Jag kommer nogsamt gå genom de olika delarna i min ekonomi och se om det är något mer som behöver hanteras och framför allt vara väldigt noga med vad jag gör framåt. Vi är också i en stabilare fas i min familj nu än vad vi har varit, säger Strandhäll till DN.

Nyheter för ministern

– Och nej, jag har inte berättat detta för Magdalena Andersson. Det här var saker som var väldigt mycket nyheter för mig, säger Strandhäll till tidningen.

ANALYS

Min bedömning är att många väljare – oavsett partifärg – resonerar så här:

▪Det finns många familjer där den ena sköter ekonomin och den andra gör andra sysslor – man delar upp uppgifterna. Då litar den andra på att räkningarna betalas i tid.

▪Alla människor och familjer kan drabbas av personliga problem. Och att en familjemedlem begår självmord är givetvis bland det värsta man kan drabbas av. Då är det självklart att man kommer ur balans en period – och ja, då kan man missa räkningar.

Att överhuvudtaget kunna ta sig tillbaka från en sådan djup tragedi är en stor kamp i sig.

Och till sist – givetvis är det alltid fel att inte betala sina räkningar i tid. Men man måste se till varje enskilt fall och mitt prognos är att väljarna i detta fall bedömer att det fanns förståeliga skäl till varför räkningarna i detta fall inte var betalade.