Hård kritik mot S-MP-regeringens arbete med IS-terroristerna

2021 10 07

Regeringen har fört riksdagen bakom ljuset och aktivt bidragit till att föra mycket farliga IS-terrorister till Sverige.

Det anser Moderaterna som riktar skarp kritik mot S-MP-regeringen.

Möjliggjorde terroristernas resa

Bakgrunden är att Aftonbladet avslöjat att UD under flera månader arbetat för att tre IS-terrorister skulle föras till Sverige. En delegation från UD skall även ha rest till området flera gånger för att möjliggöra utvisningen av terroristerna till Sverige.

Regeringen har förnekat

– Det här bekräftar det som vi moderater har anat hela tiden och som regeringen har förnekat. Att svenska regeringen varit mycket mer aktiv att föra de här terroristerna till Sverige, säger Johan Forssell (M) till Aftonbladet.

Han indikerar att S-MP-regeringens agerande äventyrar Sveriges säkerhet.

Utomordentligt farliga

– Det här är utomordentligt farliga personer, som har medverkat i världens grymmaste terrorsekt. Det är inga personer vi vill ska vara i Sverige, säger Forssell som anser att även om Sverige har skyldighet att ta emot medborgare som utvisas från andra länder så finns det ingen skyldighet att hjälpa till så aktivt som S-MP-regeringen har gjort med de aktuella terroristerna.

På Sveriges gator

– Frågan är hur vi hjälper kurderna om vi släpper ut farliga människor på våra gator i Sverige. Det är bara att titta. Väldigt få har kunnat ställas till svars för de handlingar de har begått där, säger Forssell till tidningen.

Svensk säkerhetstjänst

Men S-MP-regeringen håller inte med.
– Precis på samma sätt vill vi, och säkerligen också Moderaterna, att andra stater ska ta emot sina medborgare om de utvisas från Sverige, framför inrikesminister Mikael Damberg (S) till Aftonbladet och betonar att svensk säkerhetstjänst och polis utför ett omfattande arbete med de personer som kommit till Sverige.

Moderaterna djupt oansvariga

Damberg anser att Moderaterna är ute på hal is.

– Senast härom veckan häktades en person för krigsbrott. Det är djupt oansvarigt att Moderaterna har spridit grovt felaktiga uppgifter om myndigheternas arbete, anser inrikesministern.

ANALYS

Det handlar om ett antal terrorister som tillhört världens grymmaste terrorsekt och kurdiska självstyret klargör att kvinnorna tveklöst har en fortsatt stark koppling till terrorsekten IS. De bedöms vara för farliga för att få vistas i Syrien då de klassas som aktiva hot mot säkerheten.

Drog tillbaka medborgarskapet

Bland annat Storbritannien och Australien har beslutat att dra tillbaka medborgarskap för ett fåtal terrorister i fall där de har dubbla medborgarskap. Om de inte har det så har det inte vara möjligt uppger The Guardian. Avseende Sverige krävs dels en grundlagsändring som måste tas genom två beslut på varsin sida om ett riksdagsval samt även ändring av andra lagar för att möjliggöra att dra tillbaka medborgarskap.

Slaktade oskyldiga

Kvinnornas roll i terrorsekten IS har klarlagts i flera rapporter - det handlar inte om offer som inte förstod vad de gjorde utan de har tvärtom utgjort en viktig komponent i terroristernas slakt och mördande av oskyldiga människor. Men nu har de ångrat sig och vill ha hjälp av Sverige. Att bidra till massmördande är dock inget man kan ångra i efterhand. Det finns ingen ångervecka.

Att släppa ut dessa terrorkvinnor i svenska samhället – vilket blivit resultatet i en rad fall – är sannolikt något svenska folket är kraftigt emot. Hela frågan om IS-terroristerna som släppts ut i frihet i Sverige är en förlorarfråga för S-MP-regeringen.

Foto: Wilson-Center-isis-video-maj-2020

[yop_poll id="736"]

Ny legitimation ska införas i Sverige och hela EU

2024 06 12

En ny e-legitimation ska införas i Sverige och EU, vilket innebär att BankID får konkurrens.

Miljontals svenskar har idag bank-id från kommersiella aktörer i form av privata banker.

Men det finns också många som inte har något bank-id eller någon form av e-legitimation.

Detta skapar problem i vardagen och leder till ojämlikhet.

Därför införs nu en ny, statlig e-legitimation, rapporterar SR.

En miljon saknar e-legg

Bank-id har fått mycket kritik, bland annat för att många människor saknar möjlighet att skaffa eller använda det.

– Det finns idag ungefär en miljon människor i Sverige som inte kan få en e-legitimation, säger Lotta Hämäläinen, som är ansvarig på Digg – myndigheten för digital förvaltning, till radiokanalen.

Många äldre personer kan inte använda bank-id eftersom de har svårt att hantera en smartphone.

Detsamma kan gälla personer med funktionsnedsättningar.

Ett annat problem är att bankerna, som är privata aktörer, kan välja bort kunder. Detta kan bland annat drabba flyktingar som saknar svenskt personnummer.

Dessutom anses det leda till osäkerhet när privata aktörer i stort sett har monopol på en så viktig samhällsfunktion.

– Vi har en dominerande lösning som gör att går den ner så är risken att samhället stannar, säger Lotta Hämäläinen.

Fysiskt plastkort

Men nu kommer Sverige alltså att införa en statlig e-legitimation, vilket de flesta andra länder redan har.

Den införs 2026 och kommer att vara ett fysiskt plastkort.

– Du lägger kortet mot telefonen, så läses den av trådlöst. Så det innebär att det blir enklare att hjälpa till exempel sin gamla mamma, säger Lotta Hämäläinen till radiokanalen.

Digital plånbok inom EU

Samma år kommer även EU att införa en gemensam e-legitimation i form av den digitala plånboken EUDI Wallet.

– Nyckelfunktionerna inkluderar möjligheten att e-legitimera användare över landsgränserna, både i e-tjänster och vid fysisk närvaro, uppger myndigheten Digg på sin hemsida.

Med den digitala plånboken kommer man även kunna dela annan information om sig själv inom hela EU.

– Det man fyller den med kan vara allt från teaterbiljetter, körkort, utbildningsmeriter, recept på mediciner till arbetsintyg eller rättigheter att representera ett visst företag, skriver Digg.

Foto: BankID

Text: Redaktionen


Danmark förbjuder populär pasta – säljs i Sverige

2024 06 12

Danmark återkallar flera sorter av populära ramennudlar.

Produkterna kommer från det stora sydkoreanska företaget Samyang vars pastaprodukter även säljs i de flesta svenska livsmedelsaffärer.

Nudlarna som Danmark valt att förbjuda är dock de kryddiga och starkare varianterna, som även de säljs i Sverige men främst via nischade återförsäljare på nätet.

Det handlar om “extremt starka nudlar” som den danska motsvarigheten till Livsmedelsverket menar kan förgifta konsumenterna som nu uppmanas att slänga produkterna.

– Om du har köpt produkterna ska du kassera dem eller lämna tillbaka dem till butiken där de köptes, framhåller myndigheten i ett uttalande.

"Sveda och obehag"

Enligt de danska myndigheterna är det chilin som är problemet. Kapsaicinhalten är så hög att den anses utgöra en hälsorisk. I Tyskland har flera barn lagts in på sjukhus efter att ha blivit förgiftade då de blivit utmanade på sociala medier att äta starka chilichips, lyder argumentet.

– Chili i stora mängder utgör en risk framför allt för barn och sköra vuxna, säger enhetschefen Henrik Dammand Nielsen på Fødevarestyrelsen.

– Möjliga symtom inkluderar sveda och obehag, illamående, kräkningar och högt blodtryck. Därför kräver vi nu att butikerna tar bort produkterna från sina hyllor.

"Danskar tål inte stark mat"

Återkallandet har väckt uppmärksamhet även utanför Danmarks gränser. Bland annat tar brittiska BBC upp saken och pekar på en diskussion som blossat upp där danskar pekas ut som ett folk som inte tål stark mat.

– Jag hade en vän från Danmark som tyckte att smaklösa panerade räkor med lite mald peppar på var för kryddig. Inte förvånad över att de tror att ramennudlarna är gift, lyder en kommentar på forumet Reddit som gillats flera gånger.

Här är nudlarna det gäller

De danska myndigheterna menar dock att giftlarmet ska tas på allvar. DTU Food Institute har dragit slutsatsen att nudelpaketen är skadliga för hälsan.

– Mängden het chili är ännu högre i de undersökta nudlarna än i chilichips, vilket tidigare lett till förgiftningsskador bland barn i Tyskland. Därför är det viktigt att föräldrar är medvetna om de extrema nudelsorterna och undviker dem, säger Henrik Dammand Nielsen.

Smakerna från Samyang som berörs är följande:

- Buldak 3x Spicy & Hot Chicken

- 2x Spicy & Hot Chicken

- Hot Chicken Stew

Foto: S. Singh

Text: Redaktionen