Hård kritik mot nya restriktionerna från två partier – Vill hellre utöka vaccinpassen

2022 01 10

Det är fel att rikta så många begränsande restriktioner mot de som redan har vaccinerats. Fokus borde ligga på de ovaccinerade istället.

Det anser Liberalerna som tillsammans med Centern riktar skarp kritik mot inriktningen på de nya restriktionerna som S-regeringen presenterade idag.

Statsministerns besked idag

Statsminister Magdalena Andersson (S) meddelade bland annat att följande begränsningar införs redan i övermorgon onsdag:

◾Vuxna ska begränsa sina nära kontakter inomhus.

◾Alla som kan ska arbeta hemifrån.

◾Krogar och restauranger med serveringstillstånd ska stänga senast klockan 23.

◾Max åtta personer per sällskap på krogar och restauranger införs.

◾Krav på sittande servering.

◾Maxantalet sänks från 50 till 20 sittande personer för privata sammankomster i lokaler för uthyrning inklusive festlokaler och festbåtar.

◾Fortsatt avrådan från längre resor inom kollektivtrafiken.

Se samtliga nya restriktioner här.

Fel att begränsa vaccinerade

Liberalerna sågar S-regeringens nya besked om restriktioner.

– Att inskränka vaccinerade människors liv går inte att motivera. Allt fokus måste vara att få fler att vaccinera sig och att fortsättningsvis hålla avstånd, säger Liberalernas näringspolitiske talesperson Arman Teimouri.

Kollektiv bestraffning enligt L

Han anser att S-regeringens nya restriktioner bör riktas mot ovaccinerade istället för att vara en kollektiv bestraffning mot de vaccinerade. Liberalerna vill därför utöka användningen av vaccinationspass.

Märkligt av S anser Centern

Centern är inne på samma linje.

– Regeringen skickar mycket märkliga signaler till befolkningen när de inte kräver vaccinationspass på restauranger. Det innebär ju att även helt ovaccinerade kan gå på restaurang och sitta där och hålla igång till klockan 23, säger Centerns gruppledare Anders W Jonsson till DN.

Vill utöka vaccinpassen

Centerledaren Annie Lööf anser också att man ska satsa mer på vaccinpassen.

– Obegripligt att inte regeringen kombinerar restriktioner med krav på vaccinbevis. Centerpartiet vill att dessa restriktioner ersätts av vaccinpass när 50% fått den tredje dosen, framför hon.

V och SD inte lika kritiska

Vänsterpartiet och SD är mildare i sin kritik men har samtidigt vissa synpunkter.

– Statsministern säger att orsakerna till de nya restriktionerna bland annat är vårdens bristande kapacitet. Men regeringen har haft två år på sig att stärka vården och öka antalet vårdplatser. När blir det verklighet, frågar sig vänsterledaren Nooshi Dadgostar.

Vill stödja företagen

SD betonar att näringslivet bör få stöd med anledning av de nya restriktionerna.

– Vi förväntar oss att regeringen har en plan för hur man ska kompensera de näringsidkare som drabbas och säkerställa att människor inte förlorar sina jobb som följd, framför SD:s socialpolitiska talesperson Linda Lindberg till SvD.

Hon ifrågasätter även effektiviteten med att restauranger tvingas stänga tidigare

Hallengrens (S) svar

Socialminister Lena Hallengren (S) framhåller att omikronvarianten gör att de nya restriktionerna bör omfatta alla då även vaccinerade kan sprida smittan.

Foto: E-hälsomyndigheten


86 000 svenskar får pengar på kontot

2024 05 28

För drygt tre år sedan föll domarna mot pensionsbolaget Allras grundare Alexander Ernstberger och tre andra Allra-profiler i Svea hovrätt. 

De dömdes till mångåriga fängelsestraff för mutbrott och för att ha berikat sig på bekostnad av pensionssparare.

Samtidigt tilldömdes Pensionsmyndigheten ett stort belopp i skadestånd. Pengarna ska fördelas till kunder som drabbades i Allra-härvan.

Nu meddelar Pensionsmyndigheten att man påbörjar den första inbetalningen – 95 miljoner ska fördelas på 86 400 sparare.

De som får in pengar på kontot tillhör tidigare sparare som hade hela eller delar av sitt premiepensionskapital i fonder med kopplingar till Allra under 2012.

– Det här är en milstolpe för oss på Pensionsmyndigheten att vi lyckas med vad vi hela tiden har förmedlat: att vi ska hitta, ta tillbaka och betala in pengar som sparare förlorade i samband med Allra.

– Jag är glad för de sparare som nu börjar få ekonomisk upprättelse, säger Anna Pettersson Westerberg, generaldirektör på Pensionsmyndigheten.

Flaggar för fler inbetalningar

Beloppet på 95 miljoner kronor är lägre än skadeståndet vilket kan innebära ytterligare inbetalningar till pensionssparare i framtiden.

– Inbetalningen innebär ett delmål i vårt arbete med att se till så att de som drabbades av Allra-härvan ska få ersättning för varje krona de har lidit skada. Pensionsmyndighetens arbete med detta är uthålligt, envist och metodiskt, säger Pensionsmyndighetens chefsjurist Lena Aronsson.

Så fungerar inbetalningarna

- Pengarna betalas in automatiskt till de drabbades premiepensionskonton och man behöver inte göra något för att få pengarna.

- Inbetalningens storlek beror på olika faktorer som exempelvis när och hur länge man haft innehav i någon eller några av de aktuella fonderna och storleken på innehavet.

- Inbetalningen väntas nå berörda personers konton den 28 maj och syns som ”korrigering” om man loggar in på Mina sidor på pensionsmyndigheten.se. De som får en inbetalning på minst 50 kronor informeras också via brev.

Så fördelas pengarna

- 86 400 sparare berörs av inbetalningen.

- 36 251 personer får upp till 1 000 kronor

- 43 592 personer får mellan 1 000 och 2 000 kronor

- 6 414 personer får mellan 2 000 och 3 000 kronor

- 144 personer får över 3 000 kronor

Källa: Pensionsmyndigheten

Foto Windows

Text: Redaktionen


Nya regler för bensin och diesel – bilister riskerar chockbesked

2024 05 28

Om ett och ett halvt år börjar nya drivmedelsregler gälla i Sverige.

Det handlar om ett nytt handelssystem inom EU som kallas för ETS 2 och som innefattar utvidgade villkor för handel med utsläpp, bland annat drivmedel till bilar.

Regeringen och SD klubbade formellt igenom EU-direktivet, som kommer att höja priset på bensin- och diesel, tidigare i maj.

Den första prognosen talar om en höjning på 1,5 kronor per liter.

Men det kan bli betydligt mer. Bland annat pekar ett tyskt forskningsinstitut på att att höjningen snarare landar på sex kronor litern – fyra gånger så mycket som den beräknade höjningen.

Och nu vädjar branschorganisationen Drivkraft Sverige till regeringen om att kompensera landets bilister, rapporterar Svenska Dagbladet.

"Går inte sänka mer"

Enligt partierna i Tidöavtalet ska också bilister kompenseras. Det är dock inte klart hur det ska ske. Lägre skatt på bränsle eller att ta från EU:s sociala klimatfond har nämnts som förslag.

Men enligt Drivkraft Sverige ligger Sverige redan nära EU:s miniminivå för bränsleskatterna.

– De går inte att sänka mycket mer. Då får regeringen kompensera för de högre bensin- och dieselpriserna på något annat sätt, säger Jessica Alenius, vd på Drivkraft Sverige, till SvD.

Elektrifieringen går för långsamt

Den plötsliga prisökningen förklaras med att elektrifieringen går för långsamt. Bilbranschen har större behov av att samla på sig utsläppsrätter än vad som förväntades. Det driver upp priset för kunderna.

Och Drivkraft Sverige är inte den enda aktören som flaggat för en chockhöjning på bensin och diesel i framtiden.

I mars menade konsumentorganisationen Riksförbundet M Sverige att bilister riskerar en “kalldusch” när det nya handelssystemet träder i kraft.

Detta kan bli en kalldusch för väljare som röstat för att diesel och bensin skulle bli billigare, och ett svårt mål att uppnå i Sverige där vi har långa avstånd och en stor andel av befolkningen som har behov av bilen dagligen för att till exempel ta sig till jobbet, sade Caroline Drabe, vd för M Sverige vid tillfället.

Beslutet redan fattat

Det nya utsläppshandelssytemet innebär avgifter ovanpå bränslepriserna för bilister och åkerier men även inom bostäder och andra sektorer.

Pengarna ska öronmärkas till en större klimatfond i EU.

Både regeringen och Naturvårdsverket har bekräftat ramarna för den nya förändringen.

– Redan från 1 januari 2025 ska utsläppen övervakas och rapporteras, framhåller Naturvårdsverket och tillägger.

Foto: Circle K

Text: Redaktionen