Hård kritik mot nya restriktionerna från två partier – Vill hellre utöka vaccinpassen

2022 01 10

Det är fel att rikta så många begränsande restriktioner mot de som redan har vaccinerats. Fokus borde ligga på de ovaccinerade istället.

Det anser Liberalerna som tillsammans med Centern riktar skarp kritik mot inriktningen på de nya restriktionerna som S-regeringen presenterade idag.

Statsministerns besked idag

Statsminister Magdalena Andersson (S) meddelade bland annat att följande begränsningar införs redan i övermorgon onsdag:

◾Vuxna ska begränsa sina nära kontakter inomhus.

◾Alla som kan ska arbeta hemifrån.

◾Krogar och restauranger med serveringstillstånd ska stänga senast klockan 23.

◾Max åtta personer per sällskap på krogar och restauranger införs.

◾Krav på sittande servering.

◾Maxantalet sänks från 50 till 20 sittande personer för privata sammankomster i lokaler för uthyrning inklusive festlokaler och festbåtar.

◾Fortsatt avrådan från längre resor inom kollektivtrafiken.

Se samtliga nya restriktioner här.

Fel att begränsa vaccinerade

Liberalerna sågar S-regeringens nya besked om restriktioner.

– Att inskränka vaccinerade människors liv går inte att motivera. Allt fokus måste vara att få fler att vaccinera sig och att fortsättningsvis hålla avstånd, säger Liberalernas näringspolitiske talesperson Arman Teimouri.

Kollektiv bestraffning enligt L

Han anser att S-regeringens nya restriktioner bör riktas mot ovaccinerade istället för att vara en kollektiv bestraffning mot de vaccinerade. Liberalerna vill därför utöka användningen av vaccinationspass.

Märkligt av S anser Centern

Centern är inne på samma linje.

– Regeringen skickar mycket märkliga signaler till befolkningen när de inte kräver vaccinationspass på restauranger. Det innebär ju att även helt ovaccinerade kan gå på restaurang och sitta där och hålla igång till klockan 23, säger Centerns gruppledare Anders W Jonsson till DN.

Vill utöka vaccinpassen

Centerledaren Annie Lööf anser också att man ska satsa mer på vaccinpassen.

– Obegripligt att inte regeringen kombinerar restriktioner med krav på vaccinbevis. Centerpartiet vill att dessa restriktioner ersätts av vaccinpass när 50% fått den tredje dosen, framför hon.

V och SD inte lika kritiska

Vänsterpartiet och SD är mildare i sin kritik men har samtidigt vissa synpunkter.

– Statsministern säger att orsakerna till de nya restriktionerna bland annat är vårdens bristande kapacitet. Men regeringen har haft två år på sig att stärka vården och öka antalet vårdplatser. När blir det verklighet, frågar sig vänsterledaren Nooshi Dadgostar.

Vill stödja företagen

SD betonar att näringslivet bör få stöd med anledning av de nya restriktionerna.

– Vi förväntar oss att regeringen har en plan för hur man ska kompensera de näringsidkare som drabbas och säkerställa att människor inte förlorar sina jobb som följd, framför SD:s socialpolitiska talesperson Linda Lindberg till SvD.

Hon ifrågasätter även effektiviteten med att restauranger tvingas stänga tidigare

Hallengrens (S) svar

Socialminister Lena Hallengren (S) framhåller att omikronvarianten gör att de nya restriktionerna bör omfatta alla då även vaccinerade kan sprida smittan.

Foto: E-hälsomyndigheten