HÅRD KRITIK: – Liknar M och KD vid Donald Trump

2022 06 04

– Ulf Kristersson går än en gång i Jimmie Åkessons ledband.

Det anser förra statsministern Stefan Löfven (S) som nu riktar hård kritik mot de fyra högerpartierna Moderaterna, Sverigedemokraterna, Kristdemokraterna och Liberalernas misstroende mot justitieminister Morgan Johansson (S).

Populistiskt och oansvarigt

– Det är tre månader – 100 dagar – kvar till det ordinarie riksdagsvalet. Det pågår ett krig i vårt närområde. Vi är i ett känsligt läge med Sveriges ansökan om medlemskap i Nato, som vi skickat in tillsammans med Finland, framhåller Stefan Löfven.

– Att i det läget använda misstroendeförklaring som ett taktiskt och populistiskt utspel är fullständigt oansvarigt, betonar han.

Blivit del av politiskt strategi

Socialdemokraternas tidigare partiledare understryker att misstroendeförklaring är det skarpaste parlamentariska vapnet som en opposition har.

– Tolv gånger har det lett till omröstning sedan 1980 och av dessa tolv har elva väckts av de borgerliga, en av Socialdemokraterna.  

– Sju av de borgerligas har initierats sedan 2015 så uppenbarligen är det något som har blivit en del av högerns politiska strategi snarare än ett skarpt verktyg att använda med förnuft, anser Stefan Löfven (S).

Riskerar devalvera riksdagen

Han konstaterar att även om det inte finns några formella krav som reglerar när man har möjlighet att använda misstroendeförklaringen så agerar högerpartierna olämpligt.

– Om det blir ett vardagligt partipolitiskt verktyg, så kommer dess betydelse att urholkas och parlamentet riskerar att devalveras.

– Det är inte det landet behöver överhuvudtaget och absolut inte nu, understryker Stefan Löfven.

Går i Åkessons ledband

– Ulf Kristersson går än en gång i Jimmie Åkessons ledband. Samma sak hände förra året vid denna tid och då mot mig.  

– Efter att de vunnit omröstningen som dessa två och resten av högern då glädjerusigt förklarade som en stor seger, så förklarade ”oppositionsledaren” att han inte ville ställa upp i en omröstning som statsminister – han hade inget själv att komma med.

Ett spektakel

– Nu spelas ett liknade spektakel upp igen; högern vill rikta misstroende mot landets justitieminister, framhåller Stefan Löfven (S).

– När statsministern då helt korrekt förklarar att, eftersom regeringen alltid fattar kollektiva beslut, så innebär det ett misstroende mot hela regeringen – ja då säger de som utlöser händelsen att det är hennes ansvar.

M och KD låter som Trump

Stefan Löfven liknar Moderaterna och Kristdemokraterna vid Donald Trump och USA:s högerparti.

– Detta låter så bekant för den som följer hur Trump och hökarna i Republikanerna låter.

– När vi nu hör hur en del av högerns representanter uttrycker sig i nedlåtande ton så tror jag dessvärre att det här bara är början på något mycket värre, framhåller Löfven.

Den tidigare S-ledaren och statsministern är orolig för att Sverige kan hamna i ett allvarligt läge om det hela eskalerar.

Skadar Sveriges demokrati

– Ska vi följa den vägen så skadeskjuts demokratin också här i Sverige. Det bästa sättet att undvika det är det vi nu ser i opinionsmätningarna: ett starkt förtroende för vår statsminister Magdalena Andersson, framhåller Stefan Löfven på Facebook.

Det har ännu inte kommit någon respons på hög nivå från högerpartiernas sida på Stefans Löfvens kritik.

Arkivfoto: Ninni Andersson, Regeringskansliet

Text: Redaktionen


Rusning till Sverige – ”köper allt”

2024 04 13

Den svenska kronan har försvagats ytterligare.

I onsdags åkte den svenska valutan på ett nytt bakslag.

Nya inflationssiffror från USA ledde till att kronan tappade rejält mot både dollarn och euron.

Den svaga kronan gör att det blir extra dyrt att semestra utomlands för svenska resenärer. Det omvända gäller för många utländska turister som åker till Sverige. Med en starkare utländsk valuta blir det betydligt billigare att semestra och shoppa i Sverige.

Det är något som inte minst den danska befolkningen har uppmärksammat.

Flera svenska städer uppger att danska turister fortsätter att strömma in i landet – till exempel har antalet skidsemestrande danskar ökat med 82 procent sedan coronapandemin, rapporterar P4 Kalmar.

– De känner att de har mer pengar i plånboken när de kommer till oss, säger Louise Söderlund, ansvarig på skidanläggningen Isaberg i nordvästra Småland, till radiokanalen.

Hon uppger att tre av fyra skidåkare som kommer till Isaberg är från Danmark och att skidanläggningen har sålt rekordmånga skidpassdagar i år.

– De köper allt man behöver ha. De går på restauranger och köper alkohol, säger Louise Söderlund om de danska turisterna.

Störst ökning i tre områden

I Skåne, västra Götaland  och Kalmar län ökar antalet besök av danska turister mest i landet.

I Kalmar län nyttjades nästan 90 000 gästnätter av turister från grannlandet – en ökning på hela 63 procent jämfört med 2022.

– Det är glädjande att vår internationella marknadsföring ger resultat. Vi fortsätter att samarbeta med aktörerna i länets besöksnäring för att fler ska besöka oss. Det är en viktig pusselbit i länets regionala utveckling, säger Stine Breum Appelquist, samordnare besöksnäring på Region Kalmar län, i ett uttalande.

Kalmar län har anpassat turistnäringen efter den stora anstormningen från Danmark. Numera går det till exempel att få guidade turer på danska vid besök på det medeltida Kalmar Slott.

LÄS MER HÄR:

Kraftig förändring för svenska kronan

Foto: L. Mimietz

Text: Redaktionen


SMHI ger snöbesked

2024 04 13

Det väntas snöa på håll i Sverige de kommande dagarna.

Det blir allt varmare och många har längtat efter riktig vårvärme, uteserveringar och ljusa promenader.

Däremot är det inte dags att lägga snön och kylan bakom oss riktigt än.

SMHI ger nämligen besked om att ett regnområde med kall luft är på väg in över Sverige, som dessutom kan bjuda på snö.

Börjar i morgon

Redan under söndagen drar sig det kallare vädret in.

– På söndag passerar ytterligare ett regnområde över Götaland, Svealand och södra Norrland och det blir även lite kyligare, vilket gör att nederbörden väntas övergå alltmer i snö över norra Dalarna och södra Norrlands inland, meddelar SMHI.

– Dessutom ser det ut att bli blåsigt över Götaland med hårda till mycket hårda västliga vindbyar.

Fortsätter nästa vecka

Vädret fortsätter in på nästa vecka, då fler delar av landet kan få känna på snöflingor.

– I början av nästa vecka har kallare luft tagit sig in över landet. I nordligaste Norrland kan tidvis lättare snöfall förekomma, fortsätter SMHI.

– Över Götaland rör sig skurar in under natten mot tisdag. Därefter väntas till och från skurar att förekomma och det kan även bli inslag av snö.

Blir kvar

Den kallare luften väntas bli kvar även resten av nästa vecka innan den letar sig vidare.

– Från mitten av veckan tar sig ytterligare lite kallare luft ner över landet, och i alla fall inledningsvis fortsätter vädret vara ostadigt, så möjligtvis kan det bli tal om snö i söder men det är mycket osäkert.

Orange varning

Samtidigt som SMHI flaggar för snö på håll har man även utfärdat en orange varning om översvämning på grund av höga flöden.

Den varningen gäller Kolbäcksån, och varningar för höga flöden har utfärdats i flera vattendrag.

– Snösmältning leder till höga nivåer i flera sjöar. Vattennivåerna är stigande kommande dagar. Översvämning av vägar, byggnader och risk för påverkan på samhällsviktig verksamhet.

Den orangea varningen gäller sjöarna Saxen, Bysjön, Björken, Nedre Boten och Gårlången i Ludvika kommun.

Foto: D. Mccoig

Text: Redaktionen