HÅRD KRITIK: – Liknar M och KD vid Donald Trump

2022 06 04

– Ulf Kristersson går än en gång i Jimmie Åkessons ledband.

Det anser förra statsministern Stefan Löfven (S) som nu riktar hård kritik mot de fyra högerpartierna Moderaterna, Sverigedemokraterna, Kristdemokraterna och Liberalernas misstroende mot justitieminister Morgan Johansson (S).

Populistiskt och oansvarigt

– Det är tre månader – 100 dagar – kvar till det ordinarie riksdagsvalet. Det pågår ett krig i vårt närområde. Vi är i ett känsligt läge med Sveriges ansökan om medlemskap i Nato, som vi skickat in tillsammans med Finland, framhåller Stefan Löfven.

– Att i det läget använda misstroendeförklaring som ett taktiskt och populistiskt utspel är fullständigt oansvarigt, betonar han.

Blivit del av politiskt strategi

Socialdemokraternas tidigare partiledare understryker att misstroendeförklaring är det skarpaste parlamentariska vapnet som en opposition har.

– Tolv gånger har det lett till omröstning sedan 1980 och av dessa tolv har elva väckts av de borgerliga, en av Socialdemokraterna.  

– Sju av de borgerligas har initierats sedan 2015 så uppenbarligen är det något som har blivit en del av högerns politiska strategi snarare än ett skarpt verktyg att använda med förnuft, anser Stefan Löfven (S).

Riskerar devalvera riksdagen

Han konstaterar att även om det inte finns några formella krav som reglerar när man har möjlighet att använda misstroendeförklaringen så agerar högerpartierna olämpligt.

– Om det blir ett vardagligt partipolitiskt verktyg, så kommer dess betydelse att urholkas och parlamentet riskerar att devalveras.

– Det är inte det landet behöver överhuvudtaget och absolut inte nu, understryker Stefan Löfven.

Går i Åkessons ledband

– Ulf Kristersson går än en gång i Jimmie Åkessons ledband. Samma sak hände förra året vid denna tid och då mot mig.  

– Efter att de vunnit omröstningen som dessa två och resten av högern då glädjerusigt förklarade som en stor seger, så förklarade ”oppositionsledaren” att han inte ville ställa upp i en omröstning som statsminister – han hade inget själv att komma med.

Ett spektakel

– Nu spelas ett liknade spektakel upp igen; högern vill rikta misstroende mot landets justitieminister, framhåller Stefan Löfven (S).

– När statsministern då helt korrekt förklarar att, eftersom regeringen alltid fattar kollektiva beslut, så innebär det ett misstroende mot hela regeringen – ja då säger de som utlöser händelsen att det är hennes ansvar.

M och KD låter som Trump

Stefan Löfven liknar Moderaterna och Kristdemokraterna vid Donald Trump och USA:s högerparti.

– Detta låter så bekant för den som följer hur Trump och hökarna i Republikanerna låter.

– När vi nu hör hur en del av högerns representanter uttrycker sig i nedlåtande ton så tror jag dessvärre att det här bara är början på något mycket värre, framhåller Löfven.

Den tidigare S-ledaren och statsministern är orolig för att Sverige kan hamna i ett allvarligt läge om det hela eskalerar.

Skadar Sveriges demokrati

– Ska vi följa den vägen så skadeskjuts demokratin också här i Sverige. Det bästa sättet att undvika det är det vi nu ser i opinionsmätningarna: ett starkt förtroende för vår statsminister Magdalena Andersson, framhåller Stefan Löfven på Facebook.

Det har ännu inte kommit någon respons på hög nivå från högerpartiernas sida på Stefans Löfvens kritik.

Arkivfoto: Ninni Andersson, Regeringskansliet

Text: Redaktionen