Har stört mobilanvändare i flera år – nu ändras det

2023 11 17

Att det finns skillnader mellan Iphone och Android har länge varit ett irritationsmoment för många mobilanvändare.

Flera faktorer har legat till grund för irritationen.

Ett exempel som redan ändrats är att Apples Iphone-telefoner nu måste standardisera sina laddare och erbjuda USB-C-portar – sådana som även fungerar för Android.

Det skedde efter en ny EU-lag och Apple blev till slut tvungna att ändra sig.

Nya ändringar

Men nu lovar Apple ytterligare förändring.

Återigen handlar det om funktioner som jätteföretaget under många års tid visat en enorm motvilja till att ändra.

Det gäller bland annat en ny sms-standard som ska göra upplevelsen av att skicka meddelanden mellan Iphones och Andorid-enheter betydligt smidigare, rapporterar The Guardian.

– I flera år har Apple vägrat att få sina produkter att samspela med enheter som inte är designade under dess tak, framhåller tidningens reporter Blake Montogmery.

Inför läskvitton

Den som skickar ett sms från en Iphone till en Androidtelefon märker att meddelandet får en grön bakgrund, till skillnad från en blå om meddelandet går mellan två Iphonemobiler.

Färgen kommer sannolikt finnas kvar.

Men däremot ska det införas så kallade “läskvitton”, det vill säga att avsändaren kan se att mottagaren öppnat och läst meddelandet, mellan de två operativsystemen.

– Såväl som andra funktioner, skriver The Guardian. 

Läskvittofunktionen finns idag enbart Iphones emellan, om det är sådan telefon som skickar sms:et.

Bättre kvalité

Kommunikationsstandarden som Apple planerar att anamma kallas för RCS och innebär flera fördelar.

Idag försämras exempelvis kvalitén på en bild eller en film som skickas mellan Iphones och Android-mobiler – det kommer att förbättras med nämnda meddelandestandard.

Det blir också möjligt att chatta över wifi eller mobildata.

Sms som skickas mellan mobiler med de olika operativsystemen ska nu även krypteras, vilket innebär att de blir mindre sårbara för spioneri.

Google och EU pressar

Apple har varit under kraftig press att förbättra användarvänligheten för sina kunder.

Bland annat har Google kritiserat företaget under lång tid för dess motvilja.

– Smsa mellan Iphones och Android-telefoner känns som att använda teknik från en annan era. Apple vägrar att anta moderna meddelandestandarder, framhöll Google under en annonskampanj förra året.

Även EU:s tillsynsmyndigheter har pressat Apple. Igår löpte deadlinen ut för teknikjätten att överklaga beslutet att iMessage inte ska betraktas som en “stängd tjänst” exklusiv för Iphones.

Foto: N. Dumlao

Text: Redaktionen


Kraftig branschvarning – 800 000 kan förlora jobbet

2023 12 09

Staten måste omedelbart agera för att rädda 800 000 personers arbete.

Den kraftiga varningen kommer nu i samband med en omfattande omställning inom industrin.

Om en sådan överhuvudtaget ska vara möjlig krävs inte bara fossilfri och leveranssäker el – det krävs också till konkurrenskraftiga priser.

– Det är en förutsättning för Sveriges roll som ledande industrination och alldeles avgörande för de 800 000 personer som jobbar i industrin, framhåller arbetsgivarorganisationen IKEM, Innovations- och kemiindustrierna i Sverige, i ett pressmeddelande.

Vädjar till statsministern

Varningen kommer efter att Industrirådet, som representerar samtliga parter inom industrin, släppt rapporten “Elektrifiering är nyckeln till framgång”.

I rapporten lyfts det fram förslag på reformer – som ska innebära snabba och kraftiga utbyggnader av elproduktion och elnät i Sverige.

Nu vädjar IKEM till statsministern och regeringen att agera.

– Om staten inte möter behovet så riskerar företagen att tvingas lämna Sverige, säger Malin Johansson, energi- och klimatansvarig i organisationen.

– Det är en stor riskfaktor för de 800 000 personer som jobbar i industrin, och ytterligare 80 000 i underleverantörsledet.

Två alternativ

IKEM understryker att det är helt avgörande för näringslivet att genomgå klimatomställningen.

Men som läget ser ut just nu ser man bara två scenarier utspela sig.

– Antingen tar staten ansvar för svensk elförsörjning genom en kraftig utbyggnad av näten, säger Malin Johansson

– Då kan en konkurrenskraftig och grön industri blomstra. 50 000 nya jobb kommer att skapas och Sverige kan upprätthålla sin roll som ledande industrination, säger Malin Johansson.

"Regeringen ska inte förvänta sig"

Det andra alternativet är betydligt värre, enligt IKEM, och innebär stora konsekvenser.

– Men får företagen inte den fossilfria el som krävs, som kemiindustrin i Västra Götaland, så blir det heller ingen omställning, betonar organisationens klimatansvariga vidare.

– Då ska regeringen inte heller förvänta sig att företagen kommer kunna investera och finnas i Sverige, avslutar Malin Johansson.

Foto: Armin Dröge Regeringskansliet

Text: Redaktionen


UPPGIFTER: Betydande förändring för användare av Swish

2023 12 08

Den som vill använda betalningsappen Swish för större betalningar kan behöva tänka om.

Mycket tyder på att det kommer att bli betydligt svårare att höja sin Swishgräns.

Detta eftersom antalet bedrägeriförsök via Swish har ökat markant.

Nu kan Sverige storbanker tvingas att agera och ändra sina rutiner för betalningsappen.

Det framhåller Hans Lindberg, som är vd på Svenska bankföreningen.

– Jag skulle gissa att vi får se mer åtstramning, att det blir svårare för bankkunderna att höja sina Swishbelopp. Det måste finnas mer trögheter än det finns i dag, säger han till SR Ekot.

Stämningsansökan mot Nordea

Hans Lindbergs nya bedömning presenteras endast en dag efter att Konsumentombudsmannen, KO, lämnat in en stämningsansökan mot Nordea med anledning av att en kund lurats att swisha över 100 000 kronor till en bedragare.

Nordeakunden John-Erik blev uppringd av en bedragare som påstod att han utsatts för id-kapning och att 100 000 kronor hade försvunnit från hans bankkonto.

Bedragaren hävdade att det enda sättet att få tillbaka pengarna var att göra en ”makuleringstransaktion” via Swish. Numret som angavs för Swish-överföringen visade sig dock kontrolleras av bedragaren. Pengarna gick därmed förlorade.  

Nu ska KO pröva om mannen kan ha rätt till ersättning från Nordea.

– För att få John-Eriks sak prövad av domstol har KO beslutat att bevilja så kallat KO-biträde och där talan nu har väckts vid Stockholms tingsrätt, framhåller man i ett uttalande.

Ändrade villkor kunde stoppat bedragaren

Svenska bankföreningens Hans Lindberg anser att nya Swishrutiner för storbankerna skulle kunna förhindra bedrägerier som det som John-Erik utsattes för.

– Vid en transaktion på över 5 000 spänn borde bankerna reagera och kräva att kunden måste ta kontakt för att kunna genomföra betalningen, säger han till radion.

Fakta KO-biträde

- KO-biträde innebär att myndigheten går in som konsumentens ombud i en tvist mot ett företag och att staten står för rättegångskostnaderna om konsumenten skulle förlora målet.

- KO-biträde är en ovanlig åtgärd och något som myndigheten bara beviljar när ett fall är av stor principiell betydelse.

Källa: Konsumentverket

Foto: Swish 

Text: Redaktionen