Här kan du se det fantastiska norrskenet i kväll och i natt
2021 10 30
En solstorm väntas skapa det starkaste norrskenet på flera år över hela Sverige de kommande timmarna.
Den bakomliggande orsaken är en kraftfull geomagnetisk storm.
Väldigt taggad
– Det hör inte till vanligheterna med så här kraftiga stormar. Jag är väldigt taggad, säger norrskensentusiasten Calle Bergstrand till DN.
Han förklarar att satellitdata från USA visar att det är ett enormt moln av laddade partiklar som väntas träffa jorden i dag.
Så ska man titta
Enligt CNN kan norrskenet vara möjligt att se över norra USA och i Europa ända ned till Tyskland. I Sverige lär det förekomma ända ned till Skånes sydkust. Befinner man sig i södra Sverige ska man titta norrut och befinner man sig i norra Sverige ska man titta rakt upp på himlen redogör DN.
Här kan du se norrskenet
Det blir dock betydligt enklare att se norrskenet om det är molnfritt och klart väder och tyvärr får stora delar av södra Sverige mulet väder i kväll.
Följande områden väntas enligt SMHI:s senaste prognos få glimtar av klart väder under kvällen och natten:
Skånes sydkust, vissa delar
Österlen i Skåne
Blekinges västra och mellersta delar
Öland
Gotland
Jämtland
Medelpad
Ångermanland
Inre delarna av Västerbotten
Delar av Norrbotten
Alla har chansen
Det finns en risk att även områdena i listan ovan kan få problem då mörka moln dominerar i Sverige i kväll och i natt och snabbt kan ta över mer än väntat.
Men å andra sidan kan det lika gärna vara så att norrskenet blir så starkt att det bryter igenom molnen.
– När det blir så här starkt lär man se norrskenet genom molnen och diset. Jag har sett det förr, beger man sig till en sjö eller liknande blir hela himlen grön, säger norrskensjägaren Fredrik Larsson till SVT.
FAKTA SMHI:
I närheten av jordens poler kan man ibland skåda ett grönt, blått eller rött sken på himlen som ser ut som draperier, bågar eller strålar. Dessa polarsken bildas genom partikelstrålning från solen som vid kontakt med jordatmosfären initierar elektromagnetisk strålning (ljus).
Det finns både norrsken och sydsken, även kallade Aurora borealis respektive Aurora australis, eller gemensamt polarsken. Det är ljusfenomen som är vanligast i jordens polarområden.
Polarsken är ofta gulgröna till färgen men de kan också vara helt röda eller skifta i rödviolett i underkanten. Med blotta ögat kan man endast se dem på natten, för att observera fenomenet i dagsljus krävs särskilda instrument.
Foto: J. Mirkovic