Här flydde dussintals skräckslagna turister från dödligt vulkanutbrott

2023 07 14

Överlevare har i veckan vittnat i rättegång om upplevelsen som beskrivs “som en ugn men tusen gånger värre”.

Det är överlevare från en av Nya Zeelands värsta naturkatastrofer genom tiderna som nu går ut och berättar om de skräckslagna ögonblick då de tvingades fly från vulkanutbrottet på ön Whakaari.

En länk till videon finns längst ned i texten.

Utbrottet ägde rum 2019, men vittnesmålen uppmärksammas nu av medierna flera år senare på grund av att en efterföljande rättegång pågått under den gångna veckan.

Det är WorkSafe, landets hälso-och säkerhetsmyndighet, som har initierat åtalet som bland annat pekar ut tre bröder som äger ön, rapporterar CNN.

22 personer dog

När vulkanutbrottet var ett faktum befann sig 47 personer på ön, som då lockade såväl familjer som nygifta på smekmånad.

22 personer dog, och ännu fler fick svåra brännskador.

En australisk kvinnlig turist som var på plats vittnade i rätten via videolänk.

Enligt henne utfärdades inga varningar förrän vulkanen hade nått “nivå 2” – måttlig till förhöjd vulkanisk oro med risk för utbrott.

– Det nämndes ingenting om att det skulle vara farligt. Intrycket var att det mer eller mindre var en vanlig dag, säger hon enligt CNN.

När hon väl lyckats komma från ön var nästan 40 procent av hennes kropp brännskadad.

"Misslyckats med säkerheten"

Åklagaren från WorkSafe menar att företaget Whakaari Management LtD (WML) och två andra turistföretag på ön misslyckats med sin omsorgsplikt gentemot besökande turister.

Trots att WML gör miljonvinster varje år läggs inte tillräckligt med resurser på säkerheten, menar åklagaren Kristy McDonald.

– WML måste förstå riskerna med vad de gjorde. De brydde sig aldrig om att förstå riskerna ordentligt, argumenterar hon.

Enormt askmoln: "obeskrivlig smärta"

Videon som spelades upp i rätten visar hur ett enormt askmoln i rasande fart drar in över turisterna som flyr för sina liv.

Den australiska kvinnan beskriver vad som hände därefter som “obeskrivlig smärta”.

– Det är som att sand och stenar kastas på mig från alla håll. Det brände. Jag har aldrig känt någonting liknande. Det var som att någon värmde upp nålar så att de var lika varma som ett strykjärn och sedan dränkte mig i dem.

– Det var som en ugn men tusen gånger värre.

Se videon här

Fem turistorganisationer har redan erkänt sig skyldiga och inväntar nu dom.

WML och ett annat företag har nekat till anklagelserna.

Rättegången väntas pågå i 16 veckor.

Se videon på CNN:s hemsida genom att klicka här (varning för starka bilder).

Arkivfoto: Y. Ginsu

Text: Redaktionen