Här bor det flest rika i världen – hela listan

2024 05 12

En studie avslöjar vilka städer i världen som har flest rika invånare.

Rapporten kommer från Henley & Partners, som har tagit fram den i samarbete med New World Wealth.

Den visar att de två rikaste städerna i världen finns i USA. Där finns det flest dollarmiljonärer i världen.

– New York är den rikaste staden i världen, med 359 500 miljonärer och 60 miljardärer, rapporterar CNBC.

New York allt rikare

Det innebär att New Yorks andel miljonärer har ökat med 48 procent under det senaste decenniet.

Detta trots oron över Covid-pandemins inverkan på ekonomin.

– New Yorks miljonärbefolkning är nu större än Orlandos och Pittsburghs hela befolkning, uppger kanalen.

New Yorks invånare har nu mer än tre biljoner i förmögenhet.

– Det är större än Brasiliens, Italiens eller Kanadas BNP, enligt kanalen.

Stora tech-framgångar

San Francisco och Bay Area ligger dock inte långt efter.

Bay Area rankas som tvåa på listan.

– Bay Area i Kalifornien är inte långt efter, med en miljonärbefolkning som har ökat med 82 procent under det senaste decenniet, uppger kanalen.

Det är bland annat tillväxten i tech-industrin som har genererat fler dollarmiljonärer.

– USA fortsätter att dominera listan över världens rikaste städer på grund av dess dominans i de globala finans-, tech- och underhållningssektorerna, säger Andrew Amoils, forskningschef på New World Wealth.

London fattigare

Bland städer som har fallit på listan finns Tokyo i Japan, som var rikast i världen för ett decennium sedan. Nu ligger staden trea.

Den rikaste europeiska staden är London, som dock också har backat. Stadens miljonärsbefolkning har minskat med 10 procent det senaste decenniet.

Noterbart är också att Kina tog sig in på topp 10 för första gången.

Peking har sett en 90-procentig ökning av antalet dollarmiljonärer de senaste tio åren.

Topp 10 – världens rikaste städer

  1. New York City
  2. Bay Area, Kalifornien
  3. Tokyo
  4. Singapore
  5. London
  6. Los Angeles
  7. Paris & Île-de-France
  8. Sydney
  9. Hong Kong

10. Peking

Foto: M Marco

Text: Redaktionen


Jättesmäll för Marabou

2024 05 23

Det populära chokladmärket Marabous ägare Mondelez har åkt på en rejäl snyting.

Chokladjätten, som även äger Toblerone och Oreo, tvingas betala 337,5 miljoner i euro i böter, motsvarande nästan fyra miljarder svenska kronor.

Bakom beslutet står EU-kommissionen.

Kommissionen slår fast att Mondelez snedvridit konkurrensen på marknaden i 22 fall genom att begränsa den gränsöverskridande handeln inom EU – bland annat har chokladjätten hindrat återförsäljare att inhandla produkter från EU-länder med lägre priser.

Tvingats betala överpris 

Agerandet har lett till att konsumenter tvingats betala överpris för Mondelez produkter, eftersom återförsäljare hindrats från att pressa ner priserna.

Det framhåller Margrethe Vestager, EU:s kommissionär för konkurrens, i ett uttalande.

– Vi finner att Mondelez olagligt har begränsat återförsäljare från att köpa dessa produkter från medlemsstater där priserna är lägre.

– Detta gjorde det möjligt för Mondelez att sätta högre priser, vilket har slagit mot konsumenterna, som fått betala mer för choklad, kex och kaffe, säger Vestager och beskriver den olagliga metoden som ett betydande bekymmer för EU-invånare.

– Det är ett centralt bekymmer för europeiska medborgare, som blir ännu mer uppenbart i tider med hög inflation där många pressas hårt ekonomiskt. Det handlar också om kärnan i det europeiska projektet: den fria rörligheten för varor på den inre marknaden.

Bra samarbete – ändrar bötesbeloppet

EU har utrett Mondelez sedan 2019.

Margrethe Vestager konstaterar att företagets överträdelser är ”mycket allvarliga”.

Trots de hårda orden har det ursprungliga bötesbeloppen sänkts eftersom Mondelez visat prov på god samarbetsvilja under utredningen.

– Vi har ett samarbetsförfarande som innebär att företag som erkänner överträdelser och samarbetar kan få ett minskat bötesbelopp. Detta förfarande leder till avsevärda fördelar när det gäller snabbhet och förmåga att hitta en effektiv lösning av ärenden, säger Vestager och tillägger:

– Mot bakgrund av detta har kommissionen beslutat att minska Mondelez böter med 15 procent.

Foto: Mondelez Int press photo

Text: Redaktionen


ICA-partner i konkurs – efter jättesatsning

2024 05 23

I slutet av 2022 presenterade Ica-koncernen en ”viktig satsning för en levande landsbygd”.

Kunder i Norrtälje kommun fick möjlighet att beställa hem livsmedel som levereras med drönare.  Projektet var ett samarbete mellan Ica Gruppens innovationshubb, Norrtälje kommun och drönarbolaget Aerit.

– Vi är väldigt glada över det här projektet i samarbete med några av Sveriges ledande institutioner. Vi hoppas kunna visa att Aerits tjänster kan förbättra livet för personer på landsbygden, sa Alexander Perrien, vd för Aerit, när projektet lanserades.

Kraschar efter jättesatsning 

Över ett år senare lanserade drönarbolaget sin nästa stora satsning.

I mars 2024 uppgav Aerit att man inleder ett jätteprojekt med Foodora och Tele2 som skulle ”påskynda drönarleveranser över hela Europa”.

– Vi är entusiastiska över att gå samman med Foodora och Tele2 för att påskynda tillgängligheten av drönarleveranser över hela Europa. Dagens tillkännagivande innebär att vårt uppdrag, att erbjuda utsläppsminskande tillgång till varor och tjänster genom att dra nytta av våra toppmoderna drönarnätverk, tar ett språng in i framtiden, kommenterade vd:n Alexander Perrien.

I ett första steg har invånare i Värmdö Kommun kunnat ta del av Aerits drönarleveranstjänster genom sina Foodora-konton.

Men nu upphör verksamheten.

Aerit går i konkurs. I ett pressutskick skriver drönarbolaget att man saknar nödvändig finansiering för att kunna fortsätta.

– Trots betydande framsteg har nuvarande ekonomiska utmaningar lett fram till det här svåra beslutet, framhåller bolaget. 

Ta över tekniken 

Som en del av konkursförfarandet kommer tillgångar i bolaget att erbjudas till försäljning, inklusive alla delar inom Aerits drönarutveckling.

– Intresserade parter kommer att ha möjlighet att förvärva dessa tillgångar och fortsätta utvecklingen av drönarlogistiklösningar, utan att behöva ta över några skulder från konkursföretag, skriver bolaget.

”Oerhört stolta”

Vd Alexander Perrien har kommenterat beskedet.

– Vi är oerhört stolta över den påverkan vi har haft på det svenska ekosystemet och drönarbranschen som helhet. Vårt banbrytande team har flyttat berg i de mest utmanande miljöer. Vi fortsätter att ha höga förhoppningar om en mer rättvis och hållbar framtid, men Aerit kommer inte att vara en del av det, åtminstone inte i sin senaste form. 

Vd:n hoppas att nya aktörer kan ta drönartekniken framåt.

– Vi tror att tekniken och visionen som vi utvecklat kan fortsätta att frodas och ha en betydande inverkan på logistikens framtid under ett nytt ägandeskap.  

Foto: Ica-Gruppen 

Text: Redaktionen