Här är Tysklands valresultat – Tre regeringsalternativ aktuella

2021 09 27

Valet blev en framgång för Socialdemokraterna och De Gröna samtidigt som båda högerpartierna backade.

Det konstateras efter att i stort sett alla röster räknats i Tysklands parlamentsval och nu väntar komplicerade regeringsförhandlingar.

Parti för parti

Så här gick det parti för parti.

🟣 Vänsterpartiet misslyckades stort i valet och klarar inte ens 5%-spärren. Med hjälp av et antal direktmandat klamrar sig partiet ändå kvar i parlamentet.  

🔴 Socialdemokraterna SPD blir största parti för första gången sedan valet 2002. En stor framgång.

🟢 De Gröna ökar mest av alla partier även om valspurten blev svag. Partiet har nu en nyckelroll när nästa regering ska bildas.

🟡 Liberalerna FDP ökar en aning men sannolikt behövs även FDP för att kunna bilda regering och partiet är därför i en stark position inför regeringsförhandlingarna.

⚫ Kristdemokraterna CDU rasar kraftigt i valet. När Angela Merkel inte längre leder partiet så har det försvagats betydligt.

🔵 Alternativ för Tyskland misslyckades i valet och har inte längre samma dragningskraft hos väljarna. Partiet är ointressant inför regeringsförhandlingarna.

ANALYS

Nu kan det dröja länge innan det står klart om det blir Socialdemokraterna eller Kristdemokraterna som leder Tysklands nästa regering. Allt hänger på vilken sida som får stöd av De Gröna och Liberalerna vars stöd krävs för att kunna bilda regering.

Ett tredje alternativ - om både SPD och CDU/CSU anser att de två mindre partierna ställer för hårda krav - är att SPD och CDU/CSU går samman och återigen bildar en tvåpartiregering.

[yop_poll id="676"]