Här är Sveriges vanligaste lösenord – kan knäckas på en sekund

2024 11 15

För sjätte året i rad har säkerhetssajten Nordpass listat Sveriges vanligaste lösenord.

Listan vittnar om att svenska folket inte anstränger sig för att skapa säkra lösenord till webbplatser, sociala medier och e-postkonton.

Tolv av lösenorden på top 20-listan kan knäckas på en sekund, enligt Nordpass.

– Det är sjätte året vi – den här gången, i samarbete med NordStellar – analyserar människors lösenordsvanor, och gissa vad? De är fortfarande riktigt dåliga, framhåller företaget i en kommentar till undersökningen.

Hela listan

Här är Sveriges vanligaste lösenord:

1, 123456

2, qwerty123

3, qwerty1

4, 123456789

5, hejsan

6, hejhej

7, hejsan123

8, bajskorv

9, password

10, 12345678

11, qwerty

12, 123123

13, sommar

14, dinmamma

15, fotboll

16, 12345

17, hejhej123

18, abc123

19, lol123

20, kalleanka

”Världens sämsta lösenord”

Att ”123456” toppar lösenordslistan var väntat, men oroväckande.

Sifferkombinationen är ett av tolv lösenord som går att knäcka på en sekund.

– “123456” har återigen tagit titeln världens sämsta lösenord! Faktum är att det under denna sexåriga studie toppade listorna som det vanligaste lösenordet 5 av 6 gånger, skriver Nordpass.

Tips: Så skapar du ett starkt lösenord 

Det finns ett antal saker att tänka på för att skapa ett starkt lösenord. 

Sajten "Generatepassword.com" rekommenderar bland annat följande: 

- Ditt lösenord bör innehålla minst 10 tecken och vara en kombination av versaler, gemener, siffror och specialtecken.

- Använd en lösenordshanterare för att hantera och förvara dina slumpade lösenord organiserat, krypterat och bekvämt. På detta sätt behöver du bara komma ihåg ditt huvudlösenord - så försäkra dig om att du memorerar detta i hjärnan.

- Återanvänd aldrig ett lösenord! Använd ett unikt lösenord för varje konto. Om ett av dina konton blir hackat kan hackern inte komma åt dina andra konton, vilket begränsar skadan.

- Skicka aldrig lösenord via mail eller via messenger-tjänster.

- Använd inte lösenord som är lätta att gissa sig till, t ex ”password123” eller ”admin”.

- Aktivera multi-factor autentisering (MFA) eller två-stegs-autentisering för alla tjänster där det är möjligt. Att använda mobilnummer, app, bank-ID eller fingeravtryck som sekundär faktor ger ytterligare ett lager av säkerhet. Även om någon känner till ditt lösenord så räcker inte detta för att logga in.

- Försäkra dig om att dina säkerhetsfrågor (om du skulle glömma ditt lösenord) är extremt svåra att lista ut.

- Förvara aldrig dina lösenord i klartext, inte ens på din lokala enhet.

Om du använder en lösenordsgenerator för att skapa dina lösenord, försäkra dig om att servern använder SLL (https) och att de genererade lösenorden inte sparas på servern.

- Använd aldrig familjens namn eller husdjur, ord från ordlistor eller personliga referenser som lösenord. Undvik även födelseår, postnummer, husnummer osv. Dessa är enkla att gissa eller knäcka via brute-force.

- Dela aldrig dina personliga lösenord med någon, inte ens familjemedlemmar eller nära vänner.

Foto: F. Irsara

Text: Redaktionen


JD Vance gick till hårt angrepp – mot Trumps politik

2025 04 04

JD Vance har tidigare gått till hårt angrepp mot Trumps tullpolitik.

Vicepresident JD Vance är en av Trump-administrationen mest framstående företrädare, och väldigt populär inom den så kallade MAGA-rörelsen.

Vance har gång på gång visat att han är Trumps linje trogen, vilket har bekräftats även i samband med Trumps tullbesked.

Men vicepresidenten har tidigare gått hårt åt Trumps tullpolitik.

”Kommer inte tillbaka”

Innan han anslöt sig till Trump-teamen var JD Vance en hård kritiker av tullar och protektionism, rapporterar CNN.

Frågan har aktualiserats efter Trumps besked på onsdagen om tullar mot ett 60-tal länder.

Mellan 2016 och 2019, under delar av Trumps första presidentperiod, gick Vance gång på gång till angrepp mot ”protektionistisk” handelspolitik.

Vance, som blev känd för allmänheten 2016 med boken ”Hillbilly Elegy”, menade att många jobb inom amerikansk tillverkningsindustri hade försvunnit för gott och att man inte kunde få tillbaka dem med hjälp av höga tullar.

– Så många av dessa jobb som har försvunnit från dessa områden kommer helt enkelt inte tillbaka. De har inte försvunnit så mycket på grund av globaliseringen eller för att de flyttas utomlands, sade Vance i en intervju 2017, enligt kanalen.

– De har till stor del försvunnit på grund av automatisering och på grund av ny teknisk förändring, menade han.

”Kan inte repeteras nog”

I vissa fall riktade Vance sin kritik direkt mot Donald Trump, enligt kanalen.

– Det kan inte repeteras nog: Om du är orolig för USA:s ekonomiska intressen, fokusera mer på automatisering/utbildning än handelsprotektionism, skrev Vance i en kommentar riktad mot Trumps politik 2017.

JD Vances syn på globaliseringen, och på Trump, började sedan förändras gradvis, men han höll länge fast vid att man bör omskola arbetare istället för att försöka rädda jobb som redan försvunnit.

Efter 2019 började Vances synsätt förändras, inte bara när det gäller handel.

Vance, som tidigare hade beskrivit sig som en ”never Trump guy”, blev allt mer positivt inställd till Trump. Han har i efterhand sagt att resultaten av Trumps första mandatperiod så småningom har fått honom att ändra synsätt, enligt kanalen.

Foto: Gage Skidmore

Text: Redaktionen


UPPGIFTER: ESA vill skicka dansk till månen

2025 04 04

ESA hoppas på att få skicka en europé till månen, och en dansk uppges ligga bra till.

ESA står för European Space Agency, och en europeisk rymdmyndighet som samarbetar med amerikanska Nasa.

I Tyskland har ESA skapat ett konstgjort månlandskap där utvalda astronauter tränar inför ett eventuellt besök på månen, rapporterar DR.

Inför Nasas framtida månuppdrag hoppas man på att europeiska astronauter ska få följa med, och en dansk uppges ha goda chanser.

”Finns en liten chans”

Astronauterna tränas på LUNA Analog Facility i Köln, och dansken Andreas Morgensen är en av sju ESA-astronauter som tränas för att eventuellt kunna vistas på månen, enligt radiokanalen.

Det handlar om de så kallade Artemis-uppdragen, där Europa har ett avtal med Nasa och hoppas att europeiska astronauter ska få medverka, vilket de alltså tränar inför.

– Vi har ett fullt månlandskap, där man verkligen får känslan av att stå på Månens yta. Även dammet är så tätt som riktigt måndamm kan vara, säger Andreas Mogensen till radiokanalen.

Han berättar själv att det finns en chans att han får följa med.

– Jag är astronaut på ESA. Så det finns en liten chans att jag kan åka. Men det är många som är intresserade av det. Så nu får vi se. Det är också en fråga om det faktiskt finns platser för europeiska astronauter, säger han.

”Har erfarenheten”

Enligt projektledaren för LUNA, Jürgen Schlutz, är Morgensen en bra kandidat för att få följa med på ett månuppdrag.

– Han är den astronaut i gruppen som varit längst i rymden. Så han är definitivt i gruppen som kommer att passa för ett månuppdrag. Han har erfarenheten, säger Jürgen Schlutz.

– Så det finns absolut en chans, men mer kan vi inte säga i nuläget, tillägger han.

Inom ramen för Artemisuppdraget ska människor först kretsa runt månen en gång.

Men sedan ska astronauter även landa och gå på månen, enligt planerna. Nasa planerar även att ha en rymdstation som ska kretsa kring månen samt att bygga baser på månens yta, uppger radiokanalen.

Foto: NASA

Text: Redaktionen