Här är Putins gåva till Trump – se omtalade målningen här

2025 04 23

I mars gav Vladimir Putin en uppskattad gåva till Donald Trump.

Den ryske ledaren överlämnade ett porträtt av Trump. En present som den amerikanske presidenten uppskattade.

– President Trump blev uppenbart rörd av det, sade USA:s sändebud i Ryssland, Steve Witkoff, när berättade om Putins gåva.

Nu går den ryske konstnären Nikas Safronov ut med ännu mer information om det omtalade porträttet.

I ett reportage i CNN avslöjar han hur målningen ser ut. När kanalens journalist Matthew Chance besöker Safronov i hans hem visar konstnären bilder på porträttet, som han säger sig ha målat.

Se bild på tavlan genom att klicka på en länk längst ner i texten

Gestaltar berömda mordförösket

Porträttmålningen föreställer Trump efter det omtalade mordförsöket på honom under ett valmöte i juli 2024. Efter att Trump blev skjuten i örat, reste han sig och höjde näven i luften. Sedan skanderade presidenten de berömda orden ”fight!”, ”fight!”, ”fight!”.

I den ryska målningen står Trump med näven i luften och blod syns på hans högra kind. I bakgrunden vajar USA:s flagga och nere till vänster syns Frihetsgudinnan i New York.

Beskrivs som genialiskt

Enligt Andrey Kazankov, Rysslandskorrespondent på danska Weekendavisen, råder det ingen tvekan om att tavlan har gjort USA:s president mycket nöjd.

– Trump framställs som den store patrioten som blöder från ansikte och öron efter ett mordförsök, säger han till TV2.

I ett inlägg på X noterar Kazankov ytterligare en detalj som sannolikt uppskattas av Trump. Den amerikanske presidenten framställs som betydligt smalare i målningen jämfört med i verkligheten.

– Objektivt sett ser det ut som ett mycket lyckat försök att smickra Trump, som förmodligen väger 20-25 kilo mindre i målningen än i den verkliga världen, skriver Kazankov.

SE BILDEN GENOM ATT KLICKA HÄR – LÄNK TILL X

Foto: resp President of Russia Office 

Text: Redaktionen


JUST NU: Rejäl löneökning för svenska folket

2025 06 17

Medianlönen ökar ordentligt i Sverige.

Det visar nya siffror från Statistikmyndigheten, SCB. 

Under 2024 steg medianlönen till 37 100 kronor – en ökning med 4,2 procent jämfört med föregående år.

Uppgången är betydligt högre än industriavtalets märke på 3,3 procent, som fungerar som norm eller riktmärke för övriga branscher på arbetsmarknaden.

Konsumtionen ökar inte

Trots att lönerna ökar fortsätter hushållens att hålla i plånboken.

– Trots ökade reallöner och höjda tullar kan man varken se någon tydlig upp- eller nedgång i konsumtionen under 2025, säger Daniel Lennartsson, statistiker på SCB.

– De senaste fyra veckorna fram till den 8 juni minskade konsumtionen med 0,3 procent jämfört med de fyra veckorna som föregick dessa.

Kritik mot regeringen

Höjningen av medianlönen innebär också att regeringens lönegolv för arbetskraftsinvandring ökar. Den nya siffran innebär att försörjningskravet höjs från 28 480 kronor i månaden till 29 680 kronor.

Regeringen planerar dock att höja lönegolvet från 80 till 100 procent av medianlönen i Sverige, vilket skulle innebära att försörjningskravet för arbetskraftsinvandrare ökar till 37 100 kronor i månaden.

Helt orimligt, enligt arbetsgivarorganisationen Svenskt Näringsliv.

– Det här är orimlig konsekvens av en ogenomtänkt reformering av systemet kring arbetskraftsinvandring. Nästan varenda bransch i Sverige letar febrilt efter medarbetare med rätt kompetens, säger Amelie Berg, expert på kompetensförsörjning på Svenskt Näringsliv, till Tidningen Näringslivet.

”Långt över de kollektivavtalade nivåerna”

Joakim Wirén, chefsekonom för arbetsgivarorganisationen Gröna arbetsgivare, delar kritiken.

– Regeringen vill gå in i lönebildningen genom att kräva minimilöner i nivå med medianlönen för att ta in arbetskraft utanför EU, och dagens siffror från SCB visar på att detta medför kostnader långt över de kollektivavtalade nivåerna. Kostnader som dessutom ökar för varje år, säger han.

Svarar på kritiken

Regeringen och SD har framhållit att syftet med höjningen av lönegolvet är att personer som redan är i Sverige ska kunna ta de jobb som finns.

– Det finns ingen anledning för Sverige att ha omfattande arbetskraftsinvandring till yrken som saknar särskilda kvalifikationer. Sverige är ett av de länder med högst arbetslöshet inom EU. Utgångspunkten bör således vara att svenska jobb i första hand ska gå till de som bor i Sverige, sade Magnus Persson (SD), arbetsmarknadsutskottets ordförande, när den nya nivån presenterades.

Foto:

Text. Reda


JUST NU: Saab får jättebeställning från Sverige

2025 06 17

Försvarskoncernen Saab får en order värd cirka 1,4 miljarder kronor på sitt radarsystem Giraffe 4A av Försvarsmakten.

Giraffe 4A, det avancerade radarsystemet från Saab, kommer att spela en central roll i Sveriges sensorsystemsprogram och ge landet ett betydande lyft i den markbaserade luftövervakningen.

Det gör systemet anpassningsbart för framtidens krav och hotbilder, samtidigt som det ger omedelbar förstärkning till Sveriges medelräckviddiga sensorförmåga. Leveransen förväntas ske under både 2026 och 2027.

En viktig del i försvarets utveckling

– Vi är stolta över att fortsätta stödja svenskt försvar med en viktig pusselbit i det nya sensorsystemsprogrammet och därmed det nationella försvaret. Giraffe 4A stärker Sveriges medelräckviddiga sensorkapacitet och möjliggör en långsiktig förmågeutveckling, säger Carl-Johan Bergholm, chef för Saabs affärsområde Surveillance i ett uttalande.

Långsiktig strategi för nationell säkerhet

Systemet är inte bara en teknisk uppgradering, utan också en strategisk investering.

Det stärker förmågan att upptäcka och hantera hot i luften på längre avstånd, vilket enligt Saab möjliggör en långsiktig förmågeutveckling för Sveriges försvar.

Tidigare beställning av Saab

Det är inte första gången som Försvarets materielverk (FMV) gjort en liknande beställning hos Saab.

Under fjärde kvartalet 2022 tilldelades de en order av Försvarets materielverk värd cirka 170 miljoner kronor för att fortsätta supporten av svenska Försvarsmaktens luftvärnssystem – ett avtal som när det skrevs skulle pågå mellan 2023–2025 med möjlighet till förlängning.

Under avtalsperioden uttryckte Saab att ansvara för drift, underhåll och teknisk support av system och arbetet utfördes vid Saabs anläggningar i Halmstad, Växjö och Göteborg, samt direkt hos kunden på plats.

– Genom vårt fortsatta stöd av Försvarsmaktens luftvärnssystem bidrar vi till att Sveriges luftvärnsförmåga bibehåller sin effektivitet, fungerar som den ska och att Försvarsmakten kan fortsätta hålla Sveriges luftrum säkert, uttryckte Michael Olofsson, chef för Saabs affärsenhet Tactical Support Solutions, vid tillfället.

Foto: Saab AB

Text: Redaktionen