Här är påskvarorna som ökat mest i pris
2023 04 02
Flera populära påskvaror har blivit betydligt dyrare.
Inflationen i Sverige har ställt till det för hushållen och många har behövt göra förändringar i sin konsumtion.
Livsmedelspriserna har varit en drivande faktor, många varor är betydligt dyrare än tidigare.
En sammanställning från SVT baserad på siffror från Statistiska centralbyrån visar att snittökningen på 15 populära påskvaror ligger på drygt 21 procent.
Däribland finns färsk lax som ökat med 37,7 procent, ägg med nästan 31 procent och hårdost med 30 procent.
“Kan halvera mängden”
Priset på smör har stigit med nästan 40 procent samtidigt som gräddfil är nästan 39 procent dyrare än förra påsken.
Sillkonserver är 16,7 procent dyrare än förra året och potatis nästan 16 procent.
Bland produkterna som stigit mindre finns färska kryddor med 8,7 procent och brännvin med 2,3 procent.
– Nu är ju mejeriprodukter väldigt dyra, då kan man halvera mängden! Det funkar kanske inte lika bra i bakning, där måste man vara mer exakt eftersom det handlar om kemi – men i röror kan det inte gå fel, säger kocken och matbloggaren Zeina Mourtadas till SVT.
Sänker efter påsk
Efter att Lidl var först bland matjättarna att sänka och frysa priset på varor har Ica och Coop också tagit liknande steg.
Ica har för avsikt att sänka priset på över 300 varor, men sänkningen kommer ske först efter påskhelgen.
Coop har sänkt priserna på frukt och grönt med 12 procent för sina medlemmar.
Drivande faktor
I februari var inflationstakten enligt måttet KPIF 9,4 procent och 12 procent enligt KPI.
En av de drivande faktorerna har varit livsmedelspriserna.
– Livsmedelspriserna ökade med 2,8 procent den senaste månaden, vilket bidrog till att inflationstakten gick upp i februari, säger Caroline Neander, prisstatistiker på SCB.
Bred uppgång
Det är dock inte bara livsmedel som fortsätter stiga i pris.
Såväl kläder och möbler som paketresor och hemelektronik har blivit betydligt dyrare.
– Det var även flera prisuppgångar inom gruppen transporttjänster, förklarar SCB.
Foto: S. Staines
Text: Redaktionen