Här är panikscenerna som skakar Ryssland – Massmördaren drar fram

2021 09 20

Ryssland skakas av en skjutning på Perms Universitet och videoklipp i rysk media visar hur massmördaren drar fram på skolan och hur studenterna hoppar ut ur fönster.

Se videoklippen här nedan i slutet av texten.

Massmordet ägde rum i dag i inre Ryssland 144 mil öster om Moskva, i miljonstaden Perm belägen intill Uralbergen. Minst åtta personer rapporteras ha dödats av massmördaren och ytterligare ett antal skadades.

Sköt vilt omkring sig

Gärningsmannen gick in på campusområdet på måndagsmorgonen och började skjuta vilt omkring sig. Studenter och lärare barrikaderade sig inne i universitetsbyggnader medan andra hoppade ut genom fönster och försökte fly.

Enligt Reuters skadesköt polisen och oskadliggjorde massmördaren som skall vara en student.

Chockerande videobilder

Rysk TV visar chockerande videobilder med studenter som hoppar ut ur universitetsbyggnadens fönster för att hals över huvud försöka fly undan mördaren. Det cirkulerar även videoklipp där man hör studenternas förtvivlade skrik och klipp där massmördaren drar fram över studentområdet.

Skrek av skräck

– De hoppade ut i skräck och skrek. En av studenterna berättade för mig att det var en skjutning. Jag hörde knallar och alla började springa i olika riktningar. Jag tog mig till mina studenter i den andra byggnader och knallarna fortsatte att höras, berättar universitetsprofessorn Ivan Pechishchev för BBC News.

Sociala medier

Enligt BBC News finns det uppgifter om att gärningsmannen skrivit i sociala medier att han agerade ensam och att det inte handlade om några politiska eller religiösa motiv.

Professorn uppger att det finns omkring 10 byggnader vid Perms Universitet och att säkerhetspersonal omgående blockerade alla byggnader och ingångar.

Låsa in sig
Skolan uppmanade lärare och studenter att låsa in sig på skolan och efter att massmördaren oskadliggjorts samlades alla vid skolans uppsamlingsområde.

Här ser man videon på när studenterna flyr ut genom fönstren.

Här ser man videon på när massmördaren dra fram på skolområdet.

Foto: RFE, Twitter

[yop_poll id="625"]

Jättebesked från Lidl – gäller i en månad

2024 03 03

Lidl genomför nu omfattande prissänkningar på Matrikets produkter.

I samband med kostnadskrisen som har varit och den höga inflationen hyllades Lidl då man var tidigt ute med att sänka eller frysa priset på matvaror.

Nu kommer man med ett nytt besked som gynnar kunderna, nämligen att man sänker priserna på 200 varor tillhörande varumärket “Matriket” under hela mars.

Det framhåller Lidl via sociala medier.

“Du läste rätt”

Det rör sig om en omfattande rad prissänkningar som gäller varumärket “Matriket”, vilket är varor från svenska gårdar.

– Det är sant! Du läste rätt, vi gör vår största prissänkning hittills under mars för att ännu fler hushåll ska upptäcka den höga kvaliteten och det breda utbudet av svenska livsmedel, framhåller Lidl via sociala medier.

200 produkter

Livsmedelskedjan framhåller vidare att sänkningarna berör hundratals produkter.

– Vi sänker priset med 20 procent på 200 Matriket-varor under hela mars. Ett år efter lanseringen av vårt varumärke “Matriket” finns det cirka 200 Matriket-produkter i Lidls sortiment, allt från yoghurt och havrekuddar till falukorv och matvete.

Produkter från Sverige

Gemensamt för alla produkter inom varumärket “Matriket” är att de är svenskproducerade.

– Här samlar vi mat från svenska gårdar, producenter och odlare, för en levande landsbygd och goda smaker. Svensk mat är unik och vårt avlånga land med fyra årstider ger förutsättningar för otroliga smakupplevelser, framhåller Lidl angående satsningen.

Ökar igen

Statistiska centralbyrån har meddelat att matpriserna generellt stigit något på sistone, men att det inte rör sig om någon extrem ökning.

– Det följer mönstret från tidigare år. Priserna på kaffe, te och kakao, på oljor och fetter samt på fisk brukar gå upp i januari. Där ingår nämligen många produkter som brukar ingå i olika kampanjer i december, säger Carl Mårtensson, prisstatistiker på SCB.

De genomsnittliga priserna på livsmedel och alkoholfria drycker steg med 0,3 procent i januari jämfört med december.

Foto: Lidl

Text: Redaktionen


NORDEN: Hel stad evakueras

2024 03 02

Ett nytt vulkanutbrott är mycket nära på Island.

Det var inte så länge sedan som rapporter kom in om nära förestående vulkanutbrott på Island.

Nu tycks det vara dags igen, då “intensiv seismisk aktivitet” har observerats av Islands meteorologiska myndighet.

Staden Grindavik, som ligger tre mil från huvudstaden Reykjavik, evakueras nu.

Det rapporterar isländska Rúv.

Även turistområde

Även det populära turistområdet Blå lagunen evakueras i samband med vulkanvarningen.

Invånare har endast tillåtits hämta tillhörigheter innan myndigheter har hjälpt till med att föra dem till säkra platser.

Ett mindre jordskalv har observerats och magma rör sig söderut på fyra kilometers djup.

Så fungerar det

Naturhistoriska riksmuseet förklarar att vulkanutbrott kan vara spektakulära, men farliga fenomen.

– Vulkanutbrott hör till de mest dramatiska och spektakulära men samtidigt destruktiva geologiska fenomen man kan bevittna. Vid ett vulkanutbrott tränger het bergartssmälta, magma,  upp till jordens överyta och rinner ut som lava.

Text: Redaktionen