Här är matbutiken som sänkt priserna – går tvärtemot resten

2024 11 05

I oktober steg livsmedelspriserna med 0,2 procent i genomsnitt, enligt en sammanställning från Matpriskollen.

En majoritet av alla matbutiker höjde priserna.

Butikerna inom Ica Supermarket höjde sina priser med 0,2 procent. Hemköp, Ica Kvantum, City Gross och Ica Maxi höjde i sin tur priserna med 0,1 procent och hos Stora Coop stod priserna still under årets tionde månad.

Det rapporterarar Dagligvarunytt med hänvisning till Matpriskollens siffror.

Enligt statistiken var det endast en matbutik som sänkte priserna i oktober.

Det rör sig om Willys som sänkte priserna med 0,1 procent i genomsnitt.

– Willys är mest snabbfotade i branschen prismässigt och gick fram med en snittsänkning och det beror på stor prisaktivitet inom många olika kategorier, säger Matpriskollens vd Ulf Mazur till Dagligvarunytt.

"Jobbar stenhårt"

På sin hemsida skriver Willys att man ”jobbar stenhårt” för att hålla nere priserna.

– Varje dag, året runt jobbar vi stenhårt för att kunna hålla så låga priser som möjligt på hela vårt sortiment – inte bara på utvalda kampanjvaror. För när allt kommer omkring är det ju genomgående låga priser som gör att just din matkasse blir billigast hos oss, framhåller matbutiken.

Stora osäkerheter

Det råder stora osäkerheter kring hur livsmedelspriserna kommer utvecklas framöver.

Naturkatastrofer i Europa och krig runt om i världen pekas ut som två orostecken.

– Det finns såklart fortfarande en risk att krigen i Ukraina och i Mellanöstern eskalerar och skapar kedjereaktioner som kan påverka priserna på livsmedel, liksom det gjorde efter ryska invasionen för två år sedan. Det får man verkligen inte hoppas, säger Ulf Mazur till tidningen.

Fakta Willys

- Tillhör Axfood-koncernen. Utöver Willys äger Axfood även Hemköp och City Gross

- Willys grundandes 1990 efter att lågprisbutiken Willys Cash och LL:s Livs gick samman

- I dag har Willys över 200 butiker i Sverige och kallar sig för ”Sveriges ledande lågpriskedja”

Foto: Axfood

Text: Redaktionen


JUST NU: Historisk upptäckt om extremvärmen

2025 07 14

De senaste 15 åren har jorden värmts upp snabbare än väntat.

Sedan länge har det varit välkänt att mer koldioxid i atmosfären påskyndar den globala uppvärmningen.

Därför har utvecklingen i exempelvis Östasien förbryllat många forskare. Flera länder – inklusive Kina – har infört kraftfulla åtgärder mot luftföroreningar, vilket har lett till renare luft.

Trots det har världen blivit 0,28 grader varmare det sedan 2010. En betydligt kraftigare ökning jämfört med föregående decennier. I genomsnitt har jorden blivit cirka 0,18 grader varmare varje decennium sedan 1970.

– En av de stora frågorna inom klimatforskningen under de senaste 10–15 åren är varför den globala uppvärmningen verkar accelerera, säger klimatforskaren Bjørn Samset till NRK.

Här är svaret

Nu har forskarna löst mysteriet.

En studie, som publicerats i tidskriften Nature, visar att den renare luften har en oväntad baksida.

Enligt ledande klimatforskare bidrar minskade luftföroreningar till att påskynda den globala uppvärmningen. Detta eftersom partiklar som tidigare dämpade solens strålar har försvunnit från luften.

– Partiklarna blockerar en del av solstrålningen. Man kan föreställa sig en dag med mycket luftföroreningar – då är hela himlen grå. Solstrålarna hindras från att nå marken. Det gör marken lite svalare. Det blir som ett stort solskydd, säger Bjørn Samset som är en av forskarna bakom studien.

”Pusslet börjar falla på plats”

I studien kan forskarna visa att temperaturökningen sammanföll med den kraftiga minskningen av luftföroreningar i Östasien, främst i Kina.

I slutet av 2000-talet började kinesiska myndigheter införa kraftfulla åtgärder för att minska luftföroreningarna i landet.

Efter 15 års ansträngningar är luftföroreningarna nere på en relativt normal nivå – något som borde bidra till att bromsa in den globala uppvärmningen framöver.

– Pusslet börjar falla på plats, så vi hoppas att det här betyder att jorden inte permanent har börjat värmas upp snabbare. Det är faktiskt lite positiva klimatnyheter, säger Bjørn Samset till NRK,

Foto: Geralt 

Text: Redaktionen


FORSKARE FÖRBRYLLADE: Mystiska uppgifter om jorden

2025 07 14

Något oväntat har hänt med jordens rotation.

De senaste åren har jorden roterat snabbare än vanligt, vilket resulterat i ovanligt korta dygn.

Det rör sig om ett tydligt trendbrott.

För omkring 1,4 miljarder år sedan var dygnen betydligt kortare, ett år bestod av ungefär 490 dygn. Sedan dess har planeten succesivt börjat snurra långsammare och dygnen har blivit längre.

Fram tills nu.

De senaste fem åren har rotationen accelererat, rapporterar tidningen Time and Date.

Sedan 1950-talet har forskare mätt dygnens längd med så kallade atomklockor. I fjol uppmättes det kortaste dygnet sedan mätningarna startade – 1,66 millisekunder kortare än det vanliga 86 400-sekunders dygnet.

– Ingen förväntade sig detta, säger Leonid Zotov, expert på jordrotation vid Moskvas statsuniversitet, till tidningen.

– Orsaken till accelerationen kan inte förklaras. 

Teorin: Något inuti jorden

Forskarna har inte kunnat fastställa vad som orsakar den plötsliga accelerationen.

Men det saknas inte hypoteser.

– De flesta forskare tror att det är något inuti jorden som påverkar. Havs- och atmosfärmodeller förklarar inte denna acceleration, säger Leonid Zotov.

Experten konstaterar att tidigare tecken tvärtemot har antytt att jordens rotation skulle bromsa in ytterligare.

– Framtiden får utvisa om det stämmer, säger han.

FAKTA: Jordens dygn

- Hur långt ett dygn varar på jorden styrs ju, som de flesta vet, av tiden det tar för jorden att rotera runt sin egen axel. Dygnets längd beror på i vilken hastighet som jorden snurrar.   

- Det har visat sig att jordens rotation normalt sett tar cirka 86 400 sekunder, vilket alltså motsvarar ett jorddygn. Tiden för ett dygn har varit anmärkningsvärt konsekvent, trots att den då och då varierat något.

- Efter att atomuret uppfanns och togs i bruk för drygt 70 år sedan, har man kunnat mäta tiden mycket mer exakt. Ett dygn kan sedan dess mätas ner till millisekunden.  

Källa: Rymdstyrelsen

Foto: PIRO4D

Text: Redaktionen