Här är hetaste kandidaterna som ny Nato-chef

2023 02 12

Intresset är mycket stort kring vem som tar över som Natos nya generalsekreterare när Jens Stoltenberg lämnar senare i år.

Efter att ha fått förlängt mandat tre gånger kommer nu den populära norrmannen Jens Stoltenberg att tacka för sig.

– Han har tjänstgjort i nästan nio år, uppger Natos talesperson Oana Lungescu till tysk media.

– Mandatperioden slutar i oktober och han har inga avsikter att söka en förlängning.

Dags för en kvinna

Det brutala ryska anfallskriget mot Ukraina har lyft frågan om vem som kan ta över som ny Nato-chef till en ny nivå.

En rad möjliga kandidatnamn cirkulerar i korridorerna från Washington till Warszawa och mycket talar för att det är dags för den första kvinnan att leda världens mäktigaste försvarsallians.

Kandidat från Kanada

Ett av de hetaste namnen är 54-åriga Chrystia Freeland som är finansminister och vice premiärminister i Kanada.

Hennes mamma är från Ukraina och hon hade en lång karriär som journalist innan hon blev medlem i Justin Trudeaus liberala parti.

Hon talar engelska, franska, italienska, ryska och ukrainska och har tidigare varit Kanadas utrikesminister med stort engagemang för mänskliga rättigheter.

USA – som alltid har innehaft posten som Natos Supreme Allied Commander Europe, det vill säga Natos högsta militära befälhavare i Europa – brukar inte föra fram en egen amerikansk kandidat.

I stället kan USA, var röst väger tungt, komma att stödja kanadensiska Freeland enligt indikationer i New York Times.

Kandidat från Estland

45-åriga Kaja Kallas är sedan 2021 Estlands premiärminister. Hon leder det liberala Reformpartiet och är känd för sina förhandlingsförmågor.

Hon är även känd för sitt stora motstånd mot Ryssland och kan tillsammans med Polens ledare ses som en av de europeiska politiker som givit störst stöd till Ukraina.

Nato-chefen har aldrig tidigare kommit från Östeuropa och aldrig tidigare varit en kvinna.

Men i förhandsspekulationer har det nämnts att Tyskland och Frankrike kan föredra en kandidat som har möjlighet att förbättra relationerna med Ryssland när kriget är slut – och på den punkten finns det enligt förhandstipsen funderingar kring Kallas .

Två brittiska kandidater

Storbritannien har betonat sin internationella militära betydelse i form av sitt starka stöd till Ukraina som levererats både av Boris Johnson och numera Rishi Sunak.

Landet har även två möjliga kandidater som ny Nato-chef i form av försvarsminister Ben Wallace och ex-premiärminister Theresa May.

Britterna har emellertid redan innehaft posten tre gånger och en del EU-länder lär anse att det är dags för ett annat land.

Kandidat från Slovakien

Om man eftersträvar geografisk och regional rättvisa är det dags för Östeuropa och Slovakiens unga president Zuzana Čaputová är ett namn som lyfts fram flera gånger.

Som liberal politiker har hon på hemmaplan ofta attackerats av anti-vaxxare och ytterhögern enligt Reporting Democracy. Samtidigt har hennes kort stärkts på internationella planet.

Kandidat från Kroatien

54-åriga Kolina Grabar-Kitarovic gjorde en diplomatisk kometkarriär innan hon var Kroatiens president 2015-2020. Hon har även varit landets USA-ambassadör och även haft höga poster inom Nato.

Kandidat från Belgien

I belgisk press framhålls landets förra utrikesminister som en het kandidat. Den 47-åriga liberalen Sophie Wilmes har varit både premiärminister och utrikesminister men tog tjänstledigt när hennes make blev sjuk

– Hon kan sannolikt få stöd av Frankrike, bedömer Politico.

Kandidat från Litauen

65-åriga Dalia Grybauskaite var tidigare president i Litauen och har stor kännedom om hur det är att ha landgräns med Ryssland – en kunskap som väger allt tyngre.

Hon har även varit EU-kommissionär och har bred erfarenhet av europeiskt samarbete.

Andra kandidater som nämns i förhandsspekulationerna är EU:s tidigare utrikeschef Federica Mogherini från Italien, Nederländernas premiärminister Mark Rutte och EU-basen Ursula von der Leyen från Tyskland.

Joe Bidens tyngd

Ingen av de möjliga kandidaterna väntas dock meddela sitt intresse innan de fått stöd av USA:s president Joe Biden, rapporterar Politico.

– Ingen kampanjar men många namn cirkulerar bland medlemsländerna, säger en europeisk diplomat till Politico.

Foto: Nato

Text: Redaktionen


Netflix lägger ner serie – rankas som en av årets bästa

2025 07 06

Netflix lägger nu ner en påkostad produktion.

Det är serien The Residence som nu slopas.

Det rör sig om en påkostad produktion som har hamnat på IMDB:s lista över de högst rankade serierna under 2025.

Där har den fått 7,7 i betyg.

Läggs ner

De höga produktionskostnaderna har enligt uppgifter fått Netflix att överge planerna på en ny säsong.

Den första säsongen hade en stjärnspäckad rollista, ledd av Uzo Aduba och med bland andra Giancarlo Esposito, Randall Park, Susan Kelechi Watson, Ken Marino och Jason Lee, samt en genomarbetad produktionsdesign kompletterad med omfattande VFX-arbete.

The Residence tros vara den största återskapningen av Vita huset någonsin, rapporterar Deadline.

Serien låg under fyra veckor på Netflix globala topp 10-lista.

Det är The Residence

Serien följer en genialisk men excentrisk detektiv som måste lösa ett mordfall i Vita huset, där alla gäster på en statsmiddag – och personalen – är misstänkta.

The Residence har hyllats av bland annat Varietys skribent Aramide Tinubu, som beskriver serien som ett “spretigt mordmysterium i Vita huset som fungerar bäst när humorn skruvas upp”.

Besvikna tittare

Besvikna tittare har tagit till sociala medier för att uttrycka sitt missnöje med att The Residence läggs ner.

– Att lägga ner The Residence är ett stort misstag. Det är ett fantastiskt program och var på topp 10-listan i veckor. Jag kan inte förstå varför ni gjorde det, skriver en person.

– Räkna era dagar, Netflix. Jag försvinner tills dess att ni sätter igång med The Residence igen, skriver en annan.

– Ta tillbaka The Residence, uttrycker en tredje.

Även Pulse

Streamingjätten har även beslutat att lägga ner serien Pulse.

Pulse, som skapades av Zoe Robyn och presenterades som Netflix version av den medicinska procedurgenren, skadades sannolikt av att vara sist ut på marknaden. 

Det var den sista av fem nya medicinska draman som lanserades i USA under sex månader.

Läs mer: Oväntad satsning från Netflix – “Hisnande”

Foto: b inteligente

Text: Redaktionen


NATOCHEFEN: Kina kan tvinga Ryssland attackera Natoländer

2025 07 06

Natochefen Mark Rutte går ut med en varning.

Kinas långsiktiga planer för Taiwan kan orsaka problem för Natoländer.

Försvarsorganisationens chef Mark Rutte säger nu att om Kina beslutar sig för att attackera Taiwan så kan det innebära att Ryssland tvingas ge sig på Natoländer.

Det rapporterar Kyiv Independent.

Kan attackera

Farhågorna för en eskalerande kinesisk militär intervention i Taiwan har ökat kraftigt sedan Ryssland inledde sin fullskaliga invasion av Ukraina i februari 2022. 

Om Kina attackerar Taiwan kan Peking be Moskva att öppna en andra front mot Nato-länderna för att hålla väst upptaget.

“Ska inte vara naiva”

Så här säger Mark Rutte om saken:

– Det finns en ökande insikt, och låt oss inte vara naiva när det gäller detta, menar han.

– Om Xi Jinping skulle angripa Taiwan skulle han först se till att ringa sin juniora partner i allt detta, Vladimir Vladimirovitj Putin, som bor i Moskva, och säga till honom: "Jag tänker göra det här, och jag vill att du håller dem sysselsatta i Europa genom att angripa Natos territorium”.

Så ligger det till

Kina ser det självstyrande Taiwan som en utbrytarprovins som så småningom kommer att hamna under Pekings kontroll – och har inte uteslutit att använda våld för att ta över ön.

Men Taiwan ser sig självt som skilt från det kinesiska fastlandet, med en egen konstitution och demokratiskt valda ledare.

Stöd kan komma från USA

Kina är det land som spenderar näst mest pengar på försvar efter USA och kan använda sig av ett stort antal förmågor, från marin styrka till missilteknik, flygplan och cyberattacker.

Vissa västerländska experter förutspår att Taiwan i bästa fall skulle kunna försöka bromsa en kinesisk attack, försöka förhindra en landsättning av amfibiestyrkor och genomföra gerillaattacker i väntan på hjälp utifrån.

Den hjälpen skulle kunna komma från USA.

Men Washington har i årtionden gått en diplomatisk balansgång mellan Kina och Taiwan – och har medvetet varit otydliga med om eller hur man skulle försvara Taiwan i händelse av en attack, uppger BBC.

Foto: Nato

Text: Redaktionen