Här är favoriten i syskonskaran – bland nästan alla föräldrar
2025 01 24
I en ny studie har forskare visat vilket barn i syskonskaran som oftast blir föräldrarnas gullegris.
Många med syskon har säkert vid ett eller flera tillfällen funderat på saken.
Och nu har forskare vid Western University i Kanada och Brigham Young University i USA tagit sig an den kanske något kontroversiella frågan: favoriserar föräldrar något av sina barn?
Svaret är ja, enligt resultatet.
– I årtionden har forskare vetat att särbehandling från föräldrar kan få bestående konsekvenser för barn. Denna studie hjälper oss att förstå vilka barn som är mer benägna att vara på den mottagande sidan av favoritism, vilket kan vara både positivt och negativt, säger Alexander Jensen, docent vid Brigham Young University och huvudförfattare till studien.
Äldsta dottern oftast favoriten
Enligt studien är föräldrar mer benägna att favorisera döttrar samt barn som är “trevliga och samvetsgranna”, skriver forskarna i American Psychological Association.
Dessutom behandlas barn som är ansvarsfulla och organiserade bättre av föräldrarna.
Ofta ges det äldsta syskonet mest frihet, sannolikt på grund av de bedöms vara mer mogna än de yngre barnen.
– Föräldrar kan visa favoritism på många sätt, inklusive hur de interagerar med sina barn, hur mycket pengar de spenderar på dem och hur mycket kontroll de utövar över dem, säger forskarna.
Bland både mammor och pappor
Hypotesen var från början att mödrar skulle tendera att favorisera döttrar och fäder söner – men studien fann alltså att båda föräldrarna var mer benägna att favorisera dottern om det finns en sådan i syskonskaran.
– Att förstå dessa nyanser kan hjälpa föräldrar och läkare att känna igen potentiellt skadliga familjemönster, säger Alexander Jensen.
– Det är avgörande att se till att alla barn känner sig älskade och stöttade.
Hoppas på förändring
Forskarna hoppas nu att deras resultat kommer att uppmuntra föräldrar att bli mer medvetna om sina fördomar och sträva efter att behandla alla barn lika rättvist.
Studien ger dock inget konkret svar på varför något av barnen favoriseras.
Totalt ingick nästan 20 000 deltagare i studien, som baserades på 30 granskade vetenskapsartiklar och avhandlingar samt 14 databaser.
Foto: J. Rockowitz
Text: Redaktionen