Här är farorna med att lägga sig sent på kvällen

2023 06 24

Att stanna uppe på natten kan få negativa konsekvenser.

En ny studie visar att det finns negativa effekter av att stanna uppe sent på natten. 

Studien förklarar att de som föredrar att lägga sig och sova senare löper en högre risk att dö tidigt på grund av de vanor som formas när de stannar uppe, rapporterar CNN. 

– Den ökade risken för dödlighet i samband med att vara en tydlig "kvällsmänniska" verkar främst förklaras av en större konsumtion av tobak och alkohol. Detta jämförs med dem som tydligt är "morgonpersoner”, framhåller studiens författare Christer Hublin.

Högre risk

Studiens resultat pekar på att de som lägger sig sent löper en 9 procent högre risk att dö tidigt än de som lägger sig tidigt. 

– Vi har länge vetat att de som har en kvällspreferens är mer benägna att dricka tyngre, har alkoholproblem och är också mer benägna att använda andra ämnen, inklusive tobak, säger forskaren Dr. Bhanu Prakash Kolla. 

Flera saker

Tidigare studier har även pekat på att nattugglor är mer i riskzonen för kroniska sjukdomar. 

Detta på grund av att de som lägger sig sent generellt är mer stillasittande, har sämre fysisk hälsa och bränner mindre fett än de som vaknar tidigt.

Nattugglor tar också mer risker, är mer sannolika att hoppa över frukosten och löper en högre risk för hjärt-och kärlsjukdomar. 

– Det finns goda bevis för att de som lägger sig sent har kopplats till en högre risk för metaboliska och kardiovaskulära sjukdomar, säger Dr. Phyllis Zee till CNN. 

Det viktigaste

Det viktigaste är alltjämt att man sover tillräckligt mycket. 

Sömnbehovet varierar från person till person och kan också variera under olika perioder i livet. Generellt så behöver dock vuxna mellan 7 och 9 timmars sömn per natt. 

Kan påverka

Att gå en eller några nätter utan sömn kan påverka flera saker i vardagen. 

– Det kan påverka din förmåga att utföra vissa uppgifter, som till exempel att köra bil. Det kan också göra dig mer mottaglig för oro och stress, framhåller Vårdguiden 1177.

Foto: M. Gaziev

Text: Redaktionen