Här är de främsta effekterna av L:s stora besked

2021 03 14

Nyamko Sabunis besked om att L vill se en ny statsminister och en borgerlig regering efter valet samt att L dessutom säger ja till att samtala både med SD och V vänder upp och ner på Sveriges politiska landskap.

ANALYS

Då alla partier eftersträvar att sitta i regeringen får L:s ja till samtal med SD även tolkas som ett ja till att ingå i en regering som samtalar och samverkar med SD i en rad frågor. Det är samma besked som M och KD redan lämnat. Dvs en M-KD-L-regering som är beroende av SD. Effekterna av L:s besked är omfattande:

✅ Liberalernas chans att klara 4%-spärren 2022 ökar markant ty nu är stödröster sannolika från i första hand liberala M-väljare men även från andra väljare som föredrar M-KD-L-SD-sidan.

✅ Ulf Kristersson (M) och Ebba Busch (KD) applåderar ty oppositionens chanser ökar nu betydligt.

✅ M-KD-L-SD framstår som ett nytt regeringsalternativunderlag i svensk politik. Alla eller några av dessa partier kan ingå i en högerregering och resterande agera som aktiva samarbetspartier

✅ SD gynnas av L:s besked då chansen till valseger för M-KD-L-SD-sidan ökar. Samtidigt missgynnas SD av att L blir en motvikt till SD i flera frågor. Om SD blir flera gånger större än L torde SD:s inflytande ändå bli betydande så den sammantagna effekten är helt klart att SD vinner på L:s besked.

Frågan är dock ännu inte helt avgjord ty Liberalernas partiråd ska ta ställning till regeringsfrågan vid ett digitalt möte 28 mars klockan 09-18. Partirådet består av partistyrelsen, 65 ombud utsedda av förbunden samt två ombud för Liberala Ungdomsförbundet.

[forminator_poll id="1500"]