Här är dagens program för Kungen, statsministern och Kronprinsessan

2021 11 30

Klockan 13.00 i dag besöker Magdalena Andersson (S) och alla ministrar Hans Kungliga Högheter Kungen och Kronprinsessan på Kungliga Slottet.

Det är vid det momentet som Regeringen Andersson (S) tillträder och tar över styret av Sverige.

Enpartiregering tillträder

I dag får Sverige en ny enpartiregering som består av enbart Socialdemokraterna med Sveriges första kvinnliga statsminister Magdalena Andersson (S) i spetsen. Själva regeringstillträdet sker vid en så kallad skifteskonselj på Kungliga Slottet i Stockholm.

Dagens mest spännande moment

Men dagens kanske allra mest spännande moment äger rum redan klockan 09.30. Då läser Magdalena Andersson (S) upp sin regeringsförklaring – det vill säga en skrivelse om vad den nya regeringen har för främsta prioriteringar – och då avslöjas vilka personer som blir ministrar.

Tre huvudfokus

Det är redan känt vad dessa är:

▪Knäcka brottsligheten och bryta segregationen

▪Klimatomställningen som ska ge många nya jobb

▪Försvara välfärden genom att hejda vinstintressena

Späckat program med Kungen

Kungahuset i form av Kungliga Hovstaterna har meddelat ett gemensamt program för dagens regeringsskifte tillsammans med Sveriges riksdag och Regeringskansliet. Programmet är fullspäckat med fokus på förmiddagen.

Dagens schema

Här är dagens hållpunkter:

▪08.50 Statsministern ger kommentarer på Regeringskansliet

▪09.30 Statsministern avger sin regeringsförklaring i riksdagen

▪09.30 Statsministern avslöjar vilka personer som ska ingå i hennes regering, det vill säga hon anmäler sina statsråd

▪10.45 Statsministern håller pressträff i Östra Riksdagshuset

▪12.40 Den tillträdande regeringen fotograferas av media vid Riksplan när den lämnar riksdagen för promenad till Kungliga Slottet.

▪1300 Själva regeringsskiftet då den formella skifteskonseljen äger rum. En särskild konselj på Kungliga Slottet med Hans Majestät Konungen som ordförande. Hennes Kungliga Höghet Kronprinsessan och talmannen regeringen närvarar tillsammans med den nya regeringen.

▪13.40 Den nya regeringen fotograferas utanför Slottet vid Lejonbackens terrass.

Stort intresse

Intresset är särskilt stort för vilka som blir nya ministrar men även vilka ministrar som får lämna regeringen respektive får stanna kvar som ministrar. Det väntas bli en av de största regeringsombildningarna som äger rum mitt i en mandatperiod.

Toppkandidater

Jytte Guteland och Lawen Redar nämns som två förhandsfavoriter till klimatminister och kulturminister. Fokus är även mycket stort på vem som blir ny finansminister och här är Mikael Damberg favorit. Bland de starkaste kandidaterna att bli nya ministrar återfinns Malmös kommunalråd Katrin Stjärnfeldt Jammeh och Södertäljes S-topp Boel Godner.

Juholt (S) och Persson (S)

Uppmärksamheten skulle bli stor om Håkan Juholt eller Göran Persson gör comeback. Det har hänt tidigare att före detta partiledare och även statsministrar gjort comeback i regeringen. Carl Bildt kom tillbaka som utrikesminister i Regeringen Reinfeldt 2006.

Foto: Kungliga Hovstaterna, Victor Ericsson