Här är alla svenska flygplatser som drabbats av dramatiska klimataktioner i dag
2021 10 31
Flygplatserna i Kalmar, Växjö, Halmstad, Malmö, Göteborg, Stockholm Bromma och Stockholm Arlanda har drabbats av klimataktioner i dag.
Totalt har 14 personer gripits misstänka för flygplatssabotage eller luftfartssabotage.
Väl förberedd insats
Det handlar om planerade och koordinerade insatser som tycks vara utförda av klimataktivister från Extinction Rebellion.
Ylva Lindskog är en av de resenärer som drabbats. Hon skulle ha flugit klockan 12 från Stockholm Bromma till Halmstad. Men tillsammans med cirka 70 andra passagerare befann hon sig fortfarande på Bromma två timmar senare rapporterar SVT.
Två hade limmat fast sig
– De har gått igenom oss alla och kollat så att vi är rätt personer som sitter på planet. Sedan har de letat efter aktivister på utsidan. De tog två som hade limmat fast sig på planet och så har de letat efter en tredje. Man märker hur barnen börjar bli otåliga och ledsna men alla tar det lugnt. Nu har de serverat oss vatten i alla fall, säger Ylva Lindskog till SVT.
Drabbade flygplatser
En rad flygplatser har drabbats runt om i Sverige enligt SVT och DN:
Kalmar: Intrång på landningsbanan. Misstänkt flygplatssabotage.
Växjö: Två personer gripna på landningsbanan. Misstänkt luftfartssabotage.
Malmö: En person gripen på landningsbanan. Misstänkt flygplatssabotage.
Halmstad: Två personer gripna på flygplan. Kan vara brott mot luftfartslagen.
Göteborg: Två personer gripna på flygplan. Kan vara brott mot luftfartslagen.
Stockholm Bromma: Fyra personer gripna på landningsbanan. Misstänkt flygplatssabotage eller luftfartssabotage.
Stockholm Arlanda: Två personer gripna på flygplan. Misstänkt flygplatssabotage eller luftfartssabotage.
Så ser aktivisterna på saken
Klimataktivistgruppen Extinction Rebellion tar på sig ansvaret för klimataktionerna talespersonen Mathilda von Schantz förklarar hur de tänker.
– Vi vill förflytta konversationen så att folk börjar prata om att vi behöver agera mer akut på klimatkrisen. Att vi behöver agera här och nu och inte bara skjuta fram det mot 2050, säger hon till SvD.
På frågan om varför de tar sig in på flygplatser svarar hon att det är ett effektivt sätt och att de granskat hur många gånger man kan uppnå förändring genom att använda sig av fredlig civil olydnad kopplat till olika aktioner.
ANALYS
Ingen har ännu blivit dömd men mycket talar för att klimataktivisterna har brutit mot lagen. Det är tveksamt om deras agerande bidrar till ökat stöd och ökad förståelse bland allmänheten. Sannolikt finns det effektivare metoder för att få opinionsstöd. Att bryta mot lagen är fel väg att gå.
Foto: Swedavia, Daniel Asplund