Här är alla nya emoji-symboler som kommer inom kort

2022 07 15

Nu står det klart vilka nya emoji-bilder som inom kort väntas trilla in i folks mobiltelefoner.

En stor älg, en gås och ingefära hör till de nya symbolerna som väntas bli rejält populära världen över.

Från Argentina till Sverige

Emojiaktören Unicode Consortium har nu gått ut med en lista på 31 emojisar som skall utöka den enormt populära emojigruppen av bilder och symboler som finns tillgängliga i folks mobiltelefoner och sociala medietexter från Nya Zeeland och Argentina i söder till Kanada och Sverige i norr.

Har fått positiva reaktioner

31 emojisar är ovanligt få till antalet jämfört med det antal symboler som brukar släppas varje år och ännu så länge är det möjligt att någon av bilderna inte går vidare till slutsläppet.

– Den initiala releasen av emojisymbolerna har fått mestadels positiva reaktioner, rapporterar CNN.

Emoji-bilderna ska nu gå igenom en sista finalomgång i september innan det kommer att står klart vilka som slutligen godkänns.

Eftersom det bara är 31 i år väntas i stort sett samtliga godkännas.

In i mobilerna

Bilderna kan sedan komma att uppdateras lite i utseende innan de når mobiltelefonerna.

Apple, Google och Samsung får sedan göra sin egen exakta design på symbolerna som ingår i versionen som går under namnet Emojimedia 15.0.

Här är hela listan

På bilden ovan ses några av de nya bilderna och här är den totala listan:

- Rosa hjärta

- Älg

- Åsna

- Hyacint

- Ingefära

- Skånegås

- Skakande huvud-smiley

- Grått hjärta

- Ljusblått hjärta

- Nejviftande hand i flera olika färger

- Vingar

- Kråka

- Manet

- Bönor

- Kinesiska fjädrar

- Kam

- Bjällror

- Måttstock

- Sikhismtecknet

- WiFi-symbol

Väljs i Kalifornien

De olika emojisymbolerna har valts ut av den icke-vinstdrivande organisationen Unicode Consortium som är hemmahörande i Kalifornien.

– Unicodes emojiavdelning vill lägga mer omsorg kring att överväga vad som ska finnas på emojiskrivbordet, säger Keith Broni på Emojipedia till CNN.

Som man känner igen

Han framhåller att man vill välja symboler som man känner igen och som därmed har varit särskilt efterfrågade.

– Till exempel ett skakande huvud eller ett rosa hjärta, säger han.

Just ett rosa hjärta är en symbol som varit väldigt efterfrågad. Den kan utstråla intresse och är användbar i dejtingsituationer där ett rött hjärta blir lite för hett och ett gult för platoniskt.

Se bilder på alla 31 nya emojisar här.

Foto: Emojipedia 2022-2023

Text: Redaktionen


Ny variant av covid-19 sprids – här är symtomen

2024 05 24

Flera forskare befarar att en ny covidvåg kan ta världen med storm i sommar.

Det har gått ganska exakt ett år sedan WHO deklarerade att nödläget kopplat till covid-19-pandemin officiellt är över.

Men det innebär inte att viruset har slutat att förändras eller att människor inte längre blir smittade.

I USA har en ny variant av coronaviruset fått fäste och dominerar de bekräftade smittofallen, och varianten finns även i Sverige.

Den kallas för KP.2 och tillhör den så kallade Omicron-familjen.

– KP.2. verkar ersätta JN.1 och liknande subvarianter, som tidigare var de dominerande varianterna, säger Leana Wen, akutläkare och klinisk docent vid George Washington University, till CNN.

Vaccinet hjälper

En anledning till att en ny stam tränger undan tidigare dominerande varianter är att den är lika smittsam – eller till och med mer.

Det innebär att KP.2 kan spridas fort och enkelt, vilket följer det mönster som coronaviruset visat upp sedan starten.

Men det finns goda nyheter.

KP2. tycks inte orsaka mer allvarlig sjukdom än övriga varianter. Det finns heller inget skäl till att tro att befintliga vacciner och behandlingar inte skulle fungera mot varianten.

Här är symtomen

Symtomen är mycket lika övriga varianter som figurerat sedan världen bekantade sig med covid-19 för över fyra år sedan. Det handlar om rinnande näsa, ont i halsen, huvudvärk, feber, hosta och värk i kroppen.

– Vissa människor kan uppleva svårare symtom som andnöd. Covid-19 kan också förvärra underliggande tillstånd som hjärtsvikt, framhåller Leana Wen.

Blivit vanlig i Sverige

Varianten KP.2 finns bekräftad i Folkhälsomyndighetens tabell över genetiska grupper enligt pangolin där myndigheten sammanställt antalet sekvenserade fall under vecka 18.

I tabellen är varianten bland de mest förekommande i landet.

Även om smittspridningen av covid-19 fortfarande är på en relativt låg nivå uppmanar Folkhälsomyndigheten fortsatt utsatta grupper att vaccinera sig.

– Vårens vaccinationsinsats mot covid-19 pågår och hittills har drygt hälften av personer 80 år och äldre fått en påfyllnadsdos under våren 2024. Alla personer 80 år och äldre, samt personer 65 år och äldre med dagliga omsorgsinsatser, rekommenderas en påfyllnadsdos vaccin mot covid-19, understryker FHM.

Foto: CDC

Text: Redaktionen


Flera smittade av allvarlig sjukdom – från vanligt föremål i trädgården

2024 05 23

Flera personer i södra Sverige har smittats av en ovanlig bakterie som tycks förekomma i vanligt trädgårdsmaterial.

Det är från Skåne de senaste larmen kommer.

Minst tre personer har under försommaren smittats av bakterien legionella efter att ha hanterat vanlig planteringsjord, rapporterar Sydsvenskan.

Alla smittade bor på olika platser i landskapet och samtliga har behövt uppsöka sjukhusvård.

– Vi ser toppen på isberget, de som kommer till sjukhus och får diagnosen. Då får man ofta en ganska allvarlig lunginflammation där man behöver vårdas inneliggande med riktad antibiotikabehandling, säger Marianne Alanko Blomé som är biträdande smittskyddsläkare på Region Skåne, till lokaltidningen.

Yngre och friska drabbas

Smittskyddsläkaren bekräftar att fallen inträffat på kort tid. Alla har haft någon form av jordkontakt.

Jord-legionella var länge helt okänt i Sverige. Under den varma sommaren 2018 skedde dock ett större utbrott med ett 30-tal bekräftade fall där de flesta var hemmahörande i Stockholm.

Totalt har Skåne haft tvåsiffriga antal fall under de senaste två åren.

Och även om det är relativt få som smittas höjer Smittskydd Skåne ett varningens  finger. Legionellatyperna slår nämligen annorlunda än andra varianter.

– När det gäller den vanliga legionellan är det ofta äldre eller personer med nedsatt immunförsvar som bli sjuka. Här ser vi en del yngre, väsentligen friska som drabbas, säger Marianne Alanko Blomé.

Vanligt i Australien

Bakterien kallas för “legionella longbeachae” och har inte kunnat spåras till någon specifik leverantör.

Att smittan numera sker just i Sverige är ovanligt, enligt Folkhälsomyndigheten. 

– I Australien och Nya Zeeland däremot är det relativt vanligt att legionellafall smittats vid trädgårdsarbete och jordhantering. Sommarens ökning av fall är unikt för Sverige och ses varken i Danmark, Norge eller Finland, kommenterade myndigheten i samband med utbrottet 2018.

Fyra rekommendationer

Även om risken för att insjukna bedöms som liten uppmanar Folkhälsomyndigheten att se över hur man hanterar jord eller kompostmaterial. Särskilt om man tillhör en sårbar grupp med nedsatt infektionsförsvar, nedsatt lungfunktion eller röker.

– Öppna jordpåsar utomhus eller i välventilerad miljö och undvik att andas in damm från jordpåsarna, framhåller Folkhälsomyndigheten som även ger följande rekommendationer:

- Undvik att andas in damm från trädgårdsmaterial

- Om jorden eller trädgårdskompostmaterialet är torrt, fukta/blöt ned detta me vattenkanna för att minska risken att damm virvlar upp

- Tvätta händerna med tvål och vatten efter hantering av jord och trädgårdskompostmaterial

Foto P. Shah

Text: Redaktionen