Häpnadsväckande siffror: 99 procent andas förorenad luft

2022 04 04

Nästan hela världen andas dålig luft.

Det bekräftar Världsorganisationen WHO:s senaste uppdatering över luftkvalitén i världen. Enligt WHO:s databas andas 99 procent av världens befolkning luft som innehåller farliga partiklar.

Miljontals dödsfall

Den förorenade luften orsakar miljontals dödsfall varje år, uppger Världshälsoorganisationen.

Värst är situationen i fattiga länder, även om problemet finns i alla världens hörn. Länder runt östra Medelhavet, sydöstra Asien och Afrika är särskilt utsatta.

En stor hälsofråga

– Nästan 100 procent av världens befolkning andas fortfarande luft som överstiger de standarder som rekommenderas av Världshälsoorganisationen, säger Maria Neira, byråns miljö-, klimat- och hälsodirektör, enligt AFP.

Hon konstaterar att ”det är en stor hälsofråga” för världen.

Har ändrat riktlinjer

I en tidigare rapport konstaterade WHO att 90 procent av världens länder var drabbade av förorenad luft, men organisationen har sedan dess ändrat riktlinjer.

Förutom partiklarna PM2.5 och PM10 mäter organisationen nu även kvävedioxid. Det är ett ämne som orsakar luftföroreningar och har negativa hälsoeffekter. Utsläppen kommer huvudsakligen från vägtrafik och förbränning.

– Bevisbasen för skador orsakade av luftföroreningar har vuxit snabbt och pekar på betydande skador som till och med har orsakats av låga nivåer av luftföroreningar, säger WHO i ett uttalande, enligt AFP. 

Kortlivade förbättringar

Nedstängda samhällen och minskade flygresor till följd av den dåvarande covid-pandemin indikerade långsamma förbättringar i  världens luftkvalité. Men den positiva trenden var kortlivad.

– Efter att ha överlevt en pandemi är det oacceptabelt att fortfarande ha sju miljoner dödsfall och otaliga förlorade år av god hälsa som skulle kunna förebyggas, säger Maria Neira, enligt AFP.

Foto: P. Hendry

Text: Redaktionen