Handlare ryter ifrån: Många kunder göra samma fel i matbutiken

2024 08 06

En svensk butikshandlare slår larm om ett problematiskt kundbeteende i matbutiker.

Jörgen Westman, butikshandlare på Hemköp i Halmstad, uppger att han tvingas slänga mat för tiotusentals kronor per år på grund av att kunder lägger tillbaka varor på fel plats i butiken.   

I en intervju med SVT berättar handlaren att han och hans kollegor hittar nya felplacerade varor varje dag.

Många av varorna tvingas butiken slänga. Det kan exempelvis handla om färskt kött som läggs i frysen och kylda varor som placeras bland torrvaror.

– Redan efter en timme har kvalitén försämrats avsevärt och då kan vi inte sälja det, säger Jörgen Westman till tv-kanalen.

Tiotusentals kronor

Butikshandlaren berättar att fenomenet kostar butiken cirka 1 000 kronor per vecka. Med andra ord tvingas Hemköp-butiken slänga mat för över 50 000 kronor per år.

– På ett år är det över 50 000 kronor som man får kasta i stället för att sälja det. Sedan finns det ett mörkertal, helt klart, säger Westman till SVT.  

Stölderna ytterligare ett problem

Ett annat problem för svenska handlare är den rådande stöldvågen i matbutiker.

Hälften av Sveriges butiker uppger att de utsatts för antingen stöld, ringa stöld, hot eller våld i samband med stöld, inbrott, hotfullt beteende eller bedrägeriförsök.

Det visar Svensk Handels Trygghetsbarometer för det andra kvartalet 2024.

Jämfört med motsvarande kvartal föregående år är det en ökning med sju procentenheter.

– Vi tvingas tyvärr konstatera att handelns brottsutsatthet fortsätter att befinna sig på nivåer som kan få allvarliga konsekvenser för samhällen runt om i Sverige.

– Handlarnas tålamod är inte oändligt, och allt fler funderar nu på att lägga ned sin butik till följd av upprepad brottslighet och en hopplöshet kring att rättsväsendet inte tar mängdbrotten på allvar, säger Nina Jelver, säkerhetschef på Svensk Handel, i en kommentar till undersökningen.

Foto: D. Kydd

Text: Redaktionen


Mobilanvändare varnas för QR-koder

2025 05 27

Mobilanvändare varnas för QR-koder som kan användas av bedragare.

QR-koder har blivit ett vanligt inslag i samhället.

Det är ett enkelt och praktiskt sätt att dela information eller locka in besökare till webbsidor.

Men det finns också risker med QR-koder, och mobilanvändare riskerar att utsättas för bedragare.

Flera sätt att luras

Många blir lurade när de använder sig av QR-koder, rapporterar Svenska Yle.

Det finns flera sätt för bedragare att utnyttja QR-koder.

En vanlig metod som används är till exempel överklistrade QR-koder på parkeringsautomater. Det leder till att använder inte märker att den kod man skulle avläsa har ersatts med en annan, enligt kanalen.

Det kan leda till att betalningsuppgifter skickas till någon helt annan än till det företag som ansvarar för parkeringsavgifter.

En annan metod som förekommer är att bedragare sätter QR-koder på paket som skickas hem till dig trots att du inte har beställt dem. På samma sätt kan QR-koder skickas via e-post eller SMS i bedrägerisyfte.

Även den som själv skapar en QR-kod måste vara försiktig, eftersom tjänster som används till detta inte alltid är seriösa.

Så skyddar du dig

I Sverige har bland annat säkerhetsbolaget Förebygg, som jobbar med ID-skydd, gått ut med varningar angående bedrägerier med hjälp av QR-koder.

De kallar företeelsen för Quishing.

– Vi ser en tydlig ökning av Quishing-attacker där bedragare utnyttjar vår tillit till QR-teknik för att lura oss. Många inser inte faran förrän det är för sent, säger en säkerhetsexpert på Förebygg i ett uttalande.

Enligt Förebygg så finns det flera saker som man själv kan göra för att skydda sig mot QR-quishing.

–  Granska alltid URL:en. Om möjligt, förhandsgranska länken innan du klickar vidare.

–  Var skeptisk till QR-koder i e-post och på sociala medier – Bedragare sprider falska koder genom annonser, tävlingar och e-postmeddelanden.

– Använd en QR-skanner med säkerhetsfunktioner – Vissa appar visar den riktiga URL:en innan den öppnas.

– Lämna aldrig ut personlig information på okända webbplatser – Skriv in webbadresser manuellt istället för att använda QR-koder vid känsliga transaktioner.

– Skydda din identitet med ID-skydd – Ett ID-skydd kan hjälpa till att övervaka din personliga information och upptäcka misstänkt aktivitet.

Foto: M Ursua

Text: Redaktionen


JUST NU: Så påverkas kunder av strejk på Systembolaget

2025 05 27

Unionen varslar om strejk på Systembolaget, och nu svarar fackförbundet på hur kunder kommer att påverkas.

Fackförbundet Unionen säger upp kollektivavtal med Svensk Handel och hotar med strejk på Systembolaget.

Om strejken blir verklighet så kommer det ha stor påverkan även för Systembolagets kunder.

Det meddelar Unionens förhandlingschef.

Så påverkas kunder

Unionen har inte lyckats nå en överenskommelse i förhandlingar med Svensk Handel om nytt kollektivavtal för medarbetare på Systembolaget.

Därför hotar man nu med strejk som startar den 10 juni om parterna inte kommer överens.

Strejken gäller inte butiker, utan huvudkontor samt några depåer.

Men trots det flaggar Unionen för att Systembolagets kunder kan komma att märka av strejken ordentligt.

– Det är ju ett kraftfullt varsel vi lägger, säger Unionens förhandlingschef Martin Wästfelt till SR.

Detta kan medföra att varor inte når butikerna.

– Det kommer ju innebära att det inte kommer komma ut varor, alltså alkohol, till butikerna, säger han till radiokanalen.

”Utbrett problem”

Kunder får alltså räkna med att märka av en eventuell strejk på Systembolaget i juni.

En strejk kan snabbt komma att påverka butikernas utbud.

Unionen menar dock att strejkhotet är nödvändigt. Parterna har inte lyckats komma överens om frågor som rör bland annat löneökningar, arbetstidsförkortning och rättvisa regler för deltidsanställda som jobbar över, enligt fackförbundet.

– Inom Systembolaget finns sedan en lång tid tillbaka ett utbrett problem med att arbetsgivaren konsekvent anställer medarbetarna på deltid. För många anställda innebär det att de inte vet om de kan betala sina räkningar från en månad till nästa, säger Martin Wästfelt i ett uttalande.

 – Unionen kräver att deltidsanställda som jobbar över får samma ersättning som sina heltidsanställda kollegor. Att mertid räknas som övertid handlar om rättvisa, säger Martin Wästfelt, Unionens förhandlingschef.

Svensk Handel säger att man beklagar att Unionen väljer den här vägen i förhandlingarna.

– Precis som på alla andra avtalsområden ska vi teckna ett avtal på märket, det vill säga på samma kostnadsnivå som övriga arbetsmarknaden. I det här fallet har vi och Unionen inte nått samsyn kring hur det kan uppnås. Nu får opartiska medlare komma in och göra en bedömning av detta, säger Svensk Handels förhandlingschef Ola Axelsson i ett uttalande.

Foto: Systembolaget

Text: Redaktionen