Han är USA:s konservativa hopp inför 2024

2021 05 09

Floridas konservative guvernör tillika Trumpsupportern Ron DeSantis tycks i nuläget vara Republikanernas favorit inför presidentvalet 2024.

I alla fall om Donald Trump själv inte ställer upp vilket är en av de största frågorna i republikanska partiet just nu och så lär förbli i alla fall till efter mellanårsvalet 2022. Vid den konservativa CPAC-konferensen samlas gräddan av USA:s konservativa varje år och vid konferensen i februari hölls som vanligt en testomröstning om vem man vil se som framtida presidentkandidat. Trump vann omröstningen med 55% och Ron DeSantis kom två med 21%. Det hölls även en omröstning där Trump inte ingick:

✅ 43% Floridas guvernör Ron DeSantis

✅ 11% South Dakotas guvernör Kristi Noem

✅    8% Donald Trump Jr

✅    7% Texassenatorn Ted Cruz

✅    7% Ex-utrikesminister Mike Pompeo

ANALYS

Ron DeSantis var en relativt okänd kongressledamot från Florida som låg långt efter i mätningarna inför Floridas guvernörsval 2018. Floridas delstats-jordbruksminister Adam Putnam var klar favorit med cirka 25% i mätningarna jämfört med DeSantis som låg först på tredje plats med cirka 8% i början av hösten 2017.

Men i december 2017 gav plötsligt Trump sitt stöd till DeSantis som ökade snabbt i mätningarna och vann primärvalet enkelt. I det slutliga valet vann han med en hårsmån, 49,6%, över Demokraternas Andrew Gillum, 49,2%.

Under tiden som guvernör har han hyllat Trump vid en rad tillfällen och blev nationellt uppmärksammad när han såg till att Florida var en av de delstater som kämpade emot in i det längsta mot att införa coronarestriktioner. Hans anti-restriktionsretorik går hem hos Trumps mest lojala supporters och nu ser DeSantis ut att vara den konservativa rörelsens stora favorit inför 2024 om Trump beslutar sig för att avstå att själv ställa upp i valet vilket är mycket möjligt för att inte säga sannolikt.

[forminator_poll id="1255"]