HÅLL UTKIK: Spektakulära fenomen på natthimlen i veckan

2023 04 17

Passa på att kasta en blick upp mot himlen när mörkret faller in.

Då kan du nämligen få chans att bevittna ovanligt spektakulära meteorregn i slutet av den här veckan.

Anmärkningsvärt ljusa

Meteorregnet går under namnet Lyriderna och bildas av rester från kometen C/1861 G1 (Thatcher).

De är normalt inte så många till antalet, vanligtvis förväntas man inte se fler än ungefär 20 stycken till antalet, men de är däremot anmärkningsvärt ljusa och snabba.

– Några av de mer spektakulära är kända för att brinna upp så starkt att de kastar skuggor, framhåller brittiska The Guardian.

Pekar till helgen

Peaken för meteorregnet beräknas att bli natten mot söndag den här veckan.

Och i år är de yttre omständigheterna extra goda för att få syn på skådespelet, tack vare att månen enbart blottar nio procent av sitt ljus i samband med att stjärnfallen kommer att vara som flest till antalet.

Därmed kommer du ha goda förutsättningar att se även de svagare meteorerna, förutsatt att det inte är molnigt.

Sällsynt upplevelse

Att få se så mycket av Lyriderna, som det med lite tur kan bli i år, beskrivs av The Guardian som en sällsynt upplevelse.

Det har vid fåtal tillfällen uppstått “regn” med 100 meteorer i timmen, men den senaste rapporten om ett sådant utbrott kom från USA 1982 och dessförinnan Japan 1945 samt Grekland 1922.

– Kom ihåg att meteorskådning kräver tålamod: räkna med att vara under stjärnorna i minst en timme eller två, framhåller tidningen.

– Så håll värmen.

Meteorregnet förväntas att kunna ses från såväl norra som södra halvklotet.

Skillnaden på meteor och meteorit

Meteorer, eller “stjärnfall” som många brukar säga, uppstår när en sten eller ett dammkorn tränger in i jordens atmosfär.

På så sätt är det ett ljusfenomen som kan se olika ut, beroende på objektets storlek och dess hastighet.

– När det objektet, som kommer utifrån, får kontakt med luften i atmosfären bromsas rörelsen upp av friktionen, förklaras av Illustrerad vetenskap.

– Det gör att energin omsätts till värme, vilket får objektet att förångas. Både värmen och det förångade dammet lämnar spår längs dess bana.

En meteor som träffar jorden kallas för meteroit.

Foto: A. Schmid

Text: Redaktionen


Ny lag börjar gälla i dag lördag – påverkar elbilsägare

2024 04 13

Från och med i dag förenklas betalningen vid laddstationer.

EU-parlamentet fattade beslut om den nya lagen redan sommaren 2023, och på lördagen börjar den gälla.

Nu ska betalningen vid laddstationer förenklas.

Detta genom att införa krav på att erbjuda kortbetalning vid alla nya laddplatser.

Det rapporterar Teknikens värld.

Blir mer tillgängligt

Syftet med lagförändringen är att göra laddning för elbilar mer tillgängligt för alla.

Det hela innebär att det inte längre kommer ställas krav på registrering, brickor eller speciella kort.

Från och med den 13 april måste alla nyinstallerade laddstationer erbjuda alternativet kortbetalning.

Har ställts krav

Under en längre tid har konsumenter ställt krav på att förenkla elbilsägande på olika sätt för att skynda på utvecklingen vad gäller elektrifieringen av fordonsflottan.

Just laddningen är en av de saker som man har menat varit underprioriterat.

De som har elbil vill i högre utsträckning se att tillgängligheten vad gäller laddstationer över hela landet måste förbättras.

Detta som en delåtgärd i arbetet med elektrifieringen av samhället.

Elektrifieringen viktig

Regeringen vill satsa på utbyggnaden av laddinfrastrukuren.

– Elektrifieringen av transportsektorn är central för att Sveriges klimatmål och åtaganden inom EU ska nås, framhöll regeringen i höstas.

– Därför satsar regeringen nu på laddinfrastruktur för både lätta och tunga fordon för att skapa förutsättningar för elektrifierade vägtransporter.

– En omfattande och snabb elektrifiering av vägtransporterna krävs för att transportsektorn ska kunna nå i princip noll utsläpp av växthusgaser. 

– För elbilar behöver det finnas tillgång till publik och icke-publik laddning i hela landet, för invånare i allt från gles- och landsbygd till städer.

“Av yttersta vikt”

Ebba Busch är en som har tryckt på vikten av utbyggnaden.

– Vi behöver ersätta fossila transporter och minska hushållens transportkostnader, det är av yttersta vikt för Sveriges konkurrenskraft och den gröna omställningen, har hon sagt.

Foto: My Energy

Text: Redaktionen


Rusning till Sverige – ”köper allt”

2024 04 14

Den svenska kronan har försvagats ytterligare.

I onsdags åkte den svenska valutan på ett nytt bakslag.

Nya inflationssiffror från USA ledde till att kronan tappade rejält mot både dollarn och euron.   

Den svaga kronan gör att det blir extra dyrt att semestra utomlands för svenska resenärer. Det omvända gäller för många utländska turister som åker till Sverige. Med en starkare utländsk valuta blir det betydligt billigare att semestra och shoppa i Sverige.

Det är något som inte minst den danska befolkningen har uppmärksammat.     

Flera svenska städer uppger att danska turister fortsätter att strömma in i landet – till exempel har antalet skidsemestrande danskar ökat med 82 procent sedan coronapandemin, rapporterar P4 Kalmar.     

– De känner att de har mer pengar i plånboken när de kommer till oss, säger Louise Söderlund, ansvarig på skidanläggningen Isaberg i nordvästra Småland, till radiokanalen.

Hon uppger att tre av fyra skidåkare som kommer till Isaberg är från Danmark och att skidanläggningen har sålt rekordmånga skidpassdagar i år.

– De köper allt man behöver ha. De går på restauranger och köper alkohol, säger Louise Söderlund om de danska turisterna.

Störst ökning i tre områden

I Skåne, västra Götaland  och Kalmar län ökar antalet besök av danska turister mest i landet.

I Kalmar län nyttjades nästan 90 000 gästnätter av turister från grannlandet – en ökning på hela 63 procent jämfört med 2022.

– Det är glädjande att vår internationella marknadsföring ger resultat. Vi fortsätter att samarbeta med aktörerna i länets besöksnäring för att fler ska besöka oss. Det är en viktig pusselbit i länets regionala utveckling, säger Stine Breum Appelquist, samordnare besöksnäring på Region Kalmar län, i ett uttalande.

Kalmar län har anpassat turistnäringen efter den stora anstormningen från Danmark. Numera går det till exempel att få guidade turer på danska vid besök på det medeltida Kalmar Slott.

LÄS MER HÄR:

Kraftig förändring för svenska kronan

Foto: L. Mimietz

Text: Redaktionen