GROVA BROTTSLIGHETEN: Partiledare vill rikta insatser mot 5-åringar

2023 01 20

Socialdemokraterna vill se brottsförebyggande insatser redan från fem års ålder.

Det meddelar S-ledaren Magdalena Andersson i dag.

– Kampen mot kriminaliteten måste vara kompromisslös. Vi ska vända på varje sten för att bryta segregationen och tränga tillbaka våldet och kriminaliteten. Men för att knäcka gängen behöver vi också knäcka nyrekryteringen. Där är det förebyggande arbetet avgörande och det är det vi nu tar ytterligare initiativ för, säger hon på en pressträff i Dalen Centrum.

På pressträffen medverkar även partiets gruppledare Lena Hallengren och Ardalan Shekarabi, vice ordförande i justitieutskottet.

Tillsammans med Magdalena Andersson betonar S-ledamöterna att de senaste sprängningar och skjutningar runt om i Sverige måste få ett stopp.

Presenteras för riksdagen

Socialdemokraternas utskottsinitiativ handlar om att få fram fler brottsförebyggande insatser redan från fem års ålder.

Enligt partiet ska det förhindra att barn och unga hamnar i kriminalitet.

Utskottsinitiativet presenteras för riksdagen i dag.

– Initiativet skulle innebära att regeringen behöver ta fram förslag på brottsförebyggande arbete redan från förskoleklass och uppåt, skriver S i ett pressmeddelande.

Lena Hallengren framhåller att förslaget går i linje med Socialdemokraternas tidigare satsningar mot den organiserade brottsligheten.

– Vi socialdemokrater vet att det krävs både brottsbekämpande såväl som brottsförebyggande insatser för att komma åt kriminaliteten. I höstas presenterade vi till exempel en stor ekonomisk satsning på det förebyggande området, men Sverigedemokraterna och regeringen valde att prioritera skattesänkningar för höginkomsttagare istället för politik som gör skillnad för de som behöver det mest.

”Är vägen framåt”

Ardalan Shekarabi understryker att S-förslaget är en del av ett större paket av åtgärder som krävs för att bekämpa de kriminella gängen.

– Vi kommer aldrig acceptera att barn och unga hamnar i gängens dödliga våld. Det här är ett samhällsproblem som vi måste möta med fullaste kraft, och vi måste göra det med mångsidig och aktiv politik, säger han och tillägger:

– Fler poliser och skärpta straff tillsammans med förebyggande insatser redan i tidig ålder är vägen framåt för att vi ska kunna trycka tillbaka de kriminella gängen.

Foto: S. Rodgersson

Text: Redaktionen