GRÖNA LUND: Rapport om olycka

2023 07 17

På måndagen kommer uppgifter om en olycka på nöjesfältet Gröna Lund.

Det är vid attraktionen Insane som incidenten ska ha ägt rum. Karusellen beskrivs som en attraktion där man svingas runt i en “gondol” med benen fria.

– I den här åkturen hänger du med benen dinglande fritt och upplever både vilda snurrar och galna G-krafter, skriver Gröna Lund om Insane på sin hemsida.

Blev vittne

Det är en mamma och hennes två barn som vittnar om olyckan, rapporterar Expressen.

Familjen befann sig på plats i nöjesparken i syfte att övervinna rädslan efter den tragiska dödsolyckan i berg- och dalbanan Jetline tidigare i somras.

Jag ville visa att det inte alltid händer olyckor, säger mamman till tidningen.

Hjärnskakning och kroppssmärtor

När trion var på väg in till attraktionen skedde olyckan, berättar mamman.

Gondolen var på väg att svinga tillbaka – och en medarbetare som befann sig på plattformen hann inte komma undan.

Den anställda föll och slog i huvudet i en vägg. Senare konstaterades att personen drabbats av en hjärnskakning.

Hon beskriver även att hon upplevt smärtor i kroppen.

Nöjesparken bekräftar

Gröna Lund bekräftar att olyckan har ägt rum. Den ska ha skett i fredags, men det är först idag måndag som den uppmärksammas i medierna.

En anmälan om arbetsplatsolycka har gjorts av nöjesparken och polisen har startat en förundersökning som ska ta reda på om ett arbetsmiljöbrott har skett.

Enligt Gröna Lund hade personen fått klartecken av körpersonal att beträda området.

– Medarbetaren kontrollerade tyvärr inte att sista gondolen kommit in på stationen. När den sista gondolen kom ner slängde sig medarbetaren därför ned på marken, framhåller nöjesparkens tillförordnade informationschef Max Lagerbäck till Expressen.

Halverat besöksantal

Sedan Gröna Lund öppnade igen efter dödsolyckan har man tappat drygt hälften av besökarna, jämfört med motsvarande sommarperiod 2022.

Man har därför erbjudit ett flertal anställda att ta extra semester.

Det är för att besöksantalet och trycket är lägre än normalt, sade Max Lagerbäck till Aftonbladet förra veckan.

Blandade känslor

Enligt Gröna Lund har besöksantalet sjunkit från 8 000 personer varje dag förra året till drygt 3 000 per dag den senaste tiden.

Personalen har reagerat med blandade känslor på erbjudandet om extra ledighet.

– Det är inget jag känner igen från andra arbetsplatser. Då kanske man blir uppmanad att hjälpa till lite med annat, eller får nya uppgifter, säger en anställd som Aftonbladet talat med.

Foto: Daniel S

Text: Redaktionen


Norrmän bötfälls i Sverige – alla begår samma misstag

2024 07 16

Mängder med norska turister i Sverige har åkt på oväntade böter.

I Norge är det tillåtet.

Av den anledningen parkerar norrmännen i god tro sina bilar längs med gatan – men möts av den klassiska gula lappen under vindrutetorkaren när de kommer tillbaka.

Detta trots att det inte finns några skyltar om att det skulle vara förbjudet att parkera.

Orsaken är istället att de norska bilisterna parkerar mot färdriktningen, vilket inte är lagligt att göra i Sverige.

– Många norrmän på roadtrips i Sverige har upplevt detta, rapporterar norska tidningen Dagbladet.

En "svenskfälla"

Fenomenet beskrivs i norska medier som en “svenskfälla”.

Men Transportstyrelsen är glasklar med vad som gäller.

– Du får bara stanna eller parkera på den högra sidan av vägen i trafikens färdriktning, framhåller myndigheten.

En bil som parkeras på annat sätt bedöms kunna orsaka olyckor när föraren ska manövrera bilen till fel sida av vägen och är dessutom svårare att upptäcka i mörker när de är vända på fel håll, eftersom det saknas reflexer fram.

1 200 kronor

Men det förbudet har alltså gått många norrmän förbi.

Istället delas felparkeringsavgifter ut på löpande band, inte sällan på summor uppemot 1 200 svenska kronor.

Och för den norrman som tror att det går att knyckla ihop den gula lappen, kasta den i papperskorgen och ta för givet att man kommer undan är det bara att tänka om.

Myndigheterna i nordens länder har nämligen ingått avtal som innebär möjlighet till tvångsindrivning över landsgränserna. 

Det gäller både vid parkeringsböter och fortkörningsböter.

LÄS MER: Många bilister gör fel på sommaren – böter skickas hem med posten

Samarbete i hela EU

Liknande samarbeten finns även inom EU och ett nyligen fattat beslut ska säkerställa att detta framöver kommer att fungerar smidigare mellan samtliga medlemsländer.

En av indrivarna som sysslar med just detta är Euro Parking Collection (EPC)

För närvarande arbetar EPC på uppdrag av mer än 450 utfärdande organisationer i 15 europeiska länder. Dessa organisationer utgörs i första hand av offentliga myndigheter och polismyndigheter, råd, kommuner, statliga myndigheter, vägavgiftsoperatörer och privata parkeringsföretag, skriver EPC på sin hemsida.

Foto: M. Krahn

Text: Redaktionen


UPPGIFTER: EU har fått nog – dåliga nyheter för Orbán

2024 07 15

EU har fått nog av Viktor Orbáns käppar i hjulet för unionens utrikespolitik.

Nu överväger EU ett aldrig tidigare skådat steg för att markera mot Ungerns beteende.

Istället för att åka till Budapest för det ordinarie utrikesministermötet kommer medlemsländerna att bojkotta Orbáns evenemang och istället samlas på ett eget toppmöte – utan Ungern.

Det uppger den amerikanska tidningen Politico.

– Om det finns ett formellt råd för utrikesfrågor, organiserat av den högre representanten, (Josep Borrell, EU:s utrikeschef, red. anm.), kommer ministrarna inte att kunna åka till Budapest, säger en diplomat tidningen talat med.

"En tydlig signal"

Ungern innehar för närvarande det roterande ordförandeskapet i EU. Landet har planerat att stå värd för just ett möte i Budapest 28-29 augusti. 

Men efter Orbáns självutnämnda “fredsturné” i Ryssland och Kina de senaste veckorna vill nu flera EU-länder inte ens ta i Ungern med tång.

Och enligt tre EU-diplomater, som krävt anonymitet, kommer nu Josep Borrell att kalla unionens utrikesministrar till möte samma dagar som Orbán tänker ha möte i den ungerska huvudstaden.

– Det skulle sända en tydlig signal om att Ungern inte talar för EU, säger en av Politicos diplomatkällor.

Sverige nobbar

Sverige är ett av länderna som öppet deklarerat att man tänker bojkotta informella möten med Ungern efter Orbáns besök i Ryssland och Kina.

– Han (Orbán) missbrukar i praktiken EU-ordförandeskapet och kidnappar det för egna syften, sade statsminister Ulf Kristersson (M) till SVT förra veckan.

Enligt tv-kanalen kommer man istället för politiska representanter att skicka tjänstemän.

– Han talar inte för EU:s stats- och regeringschefer och än mindre för det samlade EU-systemet. Alla diskussioner om Ukraina sker med Ukraina, säger Ulf Kristersson.

"Knappt ens en fråga"

I slutet av maj uppgav källor till Politico att den ungerska premiärministern på något sätt kommer att straffas på grund av sitt ständiga motarbetande av Ukraina.

Efter att Kinas ledare Xi Jinping tidigare i maj genomförde ett statsbesök i Ungern uppmanade diktatorn Orbán att ta större plats i EU.

Men så kommer det inte att bli. Tvärtom kan Ungern förvänta sig mindre inflytande än tidigare och degraderas i EU-kommissionens hierarki.

– Det är knappt ens en fråga om att Ungern ska få behålla kontrollen över något mäktigt mandat, sade en diplomat till tidningen vid tillfället.

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen