Greta höll gigantisk valtal i Tysklands heta valspurt

2021 09 24

En ung svenska är den största maktfaktorn i tyska valet och utskåpar till och med Angela Merkel – det är nästan så man tror att det inte är sant.

Hade någon sagt det för några år sedan så hade folk gapskrattat – men faktum är att just nu i tyska valspruten inför det viktiga nationella valet i Europas folkrikaste demokrati så är 18-åriga Greta Thunberg den ledande maktfaktorn.

Siffor att drömma om

I dag valtalade hon till 50 000 tyskar vid tyska riksdagshusets gräsmatta vilket är publiksiffror som valets toppkandidater bara kan drömma om.

Och ytterligare 570 000 tyskar deltog i Gretas demonstrationer runt om i landet idag enligt den unga svenskan.

Bryt upp systemet

– Vi är tillbaka. I dag är vi 100 000 som strejkar i Berling och 620 000 bara i Tyskland samt många fler över hela världen som vädjar till politikerna att bryta upp systemet. Strejker i över 80 länder, framför Greta.

Tyskland går till val på söndag och det är en rysare i mätningarna där De Gröna är det parti som ökat allra mest. Klimatfrågan har dominerat valrörelsen och när Kristdemokraterna CDU lade in högsta växeln i slutspurten så var det klimatfrågan de fokuserade på.

Känns helt otroligt

– Det känns helt otroligt att så många människor kommit. Vi hade inte så stora förväntningar eftersom vi inte visste hur det skulle bli i och med pandemin, säger Greta Thunberg till Aftonbladet strax innan hon ska gå upp på scenen och tala.

Gå och rösta

Uppe på scenen hade hon ett tydligt budskap till publiken rapporterar flera medier.

– Gå och rösta, ropar hon till folkhavet. Men det räcker inte. Ni måste gå ut på gatorna också och kräva förändring.

Foto: Greta Thunberg, FB