Gratisappar kan stå dig dyrt – flera dolda kostnader bekräftade
2024 10 10
Det är lätt att låta sig lockas av gratisappar som Facebook, Google och Instagram.
Men folk riskerar att betala ett dyrt pris för de kostnadsfria apparna.
Det menar forskare från Linköpings universitet och institutet Rise som granskat så kallade “dolda kostnader” som användarna egentligen drabbas av.
En rad kostnader
Google, Facebook och Youtube tillhör några av apparna som är gratis att ladda ned och använda.
Men exempelvis genererade tre miljarder användare i månaden intäkter på drygt 30 miljarder euro för den sistnämnda. I synnerhet från tjänster som uppfattas som gratis, framhåller Linköpings universitet i ett pressmeddelande.
Enligt forskarna finns det dock många kostnader förknippade med gratisapparna.
Insamlandet av personlig data är bara en av dem.
– Att man skjuter upp saker, prokrastinering, var den största dolda kostnaden. Men även minskad sömn, försämrat fokus och att apparna tar tid från fysiskt umgänge med vänner, hobbys och träning, var kostnader som uppstod, säger Martin Mileros, doktorand vid Linköpings universitet och forskare på Rise.
"Nollpris-ekonomi"
Det ovan beskrivna fenomenet har ett namn. Det kallas “nollpris-ekonomi” och innebär att tjänsterna erbjuds i utbyte mot användarens data och uppmärksamhet istället för pengar.
Men med ett sådant upplägg frikopplas kostnad och värde, menar forskarna.
– Många appar är utformade för att vi ska bli mer eller mindre beroende av dem. Barn och unga är speciellt utsatta, säger Martin Mileros och tillägger:
– Det borde vara striktare begränsningar för många appar men också någon form av information om dolda kostnader. Man kan kanske jämföra det med varningsbilderna på cigarettpaket. Och för användarna är det viktigt att förstå dessa potentiella dolda kostnader och göra mer medvetna val.
Många betalar hellre
Totalt har 196 personer ingått i studien. Urvalet representerar inte hela befolkningen, men enligt Linköpings universitet ger den ändå bra indikationer på dolda kostnader och personlig data kopplat till gratisappar.
Någon liknande undersökning har inte skett tidigare.
– Vi kan se att många användare värderar integritet och transparens högt. Dessutom visar studien att användare föredrar att göra engångsköp av sina favoritappar för att skydda sin integritet framför att använda tjänster som är gratis men där den personliga datan samlas in, säger Martin Mileros.
Foto: Firmbee.com
Text: Redaktionen