GRÄNSLÖS GRYMHET: Nya skrämmande siffror om Rysslands brutalitet

2022 03 19

Hela 43 ryska attacker har riktats mot vårdanläggningar i Ukraina.

Den grymma siffran kommer från världshälsoorganisationen WHO, som har identifierat attackerna, rapporterar Reuters.

Dussintals offer 

De ryska attackerna som verifierats av WHO uppges ha dödat 12 personer och skadat 34 personer, inklusive hälsoarbetare, enligt organisationens generaldirektör Tedros Adhanom Ghebreyesus.  

– I alla konflikter är attacker mot hälso- och sjukvården ett brott mot internationell humanitär rätt, sade Tedros vid senaste mötet vid FN:s säkerhetsråd, enligt Reuters.

Gränslös grymhet

Men Rysslands diktator Vladimir Putin har gång på gång brutit mot internationella regelverk och regimens soldater har mer och mer övergått till att attackera civilbefolkningen.

Inte ens vårdpersonal och patienter fredas. Tvärtom visar den nya statistiken att Rysslands riktar in sig allt mer på att döda och skada värnlösa och oskyldiga privatpersoner.

Barnsjukhus och teater bombades

I staden Mariupol bombades ett barn- och förlossningshus förra veckan. I den belägrade hamnstaden är den humanitära situationen på bristningsgränsen. Hjälporganisationer, bland annat Röda korset, har larmat om att människor lever utan el, vatten och med en väldigt liten tillgång till mat.

Svält och köld

Flera har drabbats både av svält och köld då temperaturen sjunkit ned till nära 20 minusgrader i östra Ukraina samtidigt som Putins bombningar slagit ut el och värme.

Taket klarade sig

I torsdags bombades en teater i samma stad. Ukrainas parlament skrev på Twitter att 1 200 personer befann sig i byggnaden när den bombades. Det befarades länge att många hade förlorat livet innan uppgifter framkom om att skyddsrummets tak skall ha klarat sig från att rasa in.

130 personer har evakuerats från teaterns skyddsrum men över 1 000  är fortfarande fast under byggnaden, rapporterar BBC  News.

Räddningsinsatsen hindras av ryska soldater som skjuter inne i stadskärnan.

Över två miljoner har flytt till Polen

Samtidigt rapporterar FN:s flyktingorgan UNHCR att över två miljoner människor har flytt från Ukraina till grannlandet Polen, sedan den ryska invasionen inleddes den 24 februari.

UNCHR uppger även att den dagliga strömmen av flyktingar från Ukraina till Polen har minskat. Samtidigt befarar organisationen att den kan öka igen om en upptrappning av kriget sker i de västra delarna av Ukraina, vilket Rysslands senaste attacker mot staden Lviv indikerar.

Tysklands flyktingmottagande ökar

Tyskland har tagit emot fler än 198 000 flyktingar från Ukraina, enligt uppgifter från landets inrikesdepartement.

Över 12 500 människor från Ukraina har ansökt om skydd i Sverige, enligt uppgifter från Migrationsverket, erfar SVT.

Migrationsverkets prognoser pekar emellertid på att det kan komma långt över 200 000 flyktingar.

Foto: Ukraine President Office

Text: Redaktionen