GRANSKNING: Så agerar omvärlden om Sverige attackeras

2022 03 23

Sverige har inga garantier för militärt stöd vid en invasion av främmande makt.

Det framgår i en omfattande granskning av Sveriges försvarssamarbeten från SVT Nyheter.  

– Samarbetena skapar möjligheter i olika kombinationer av hjälp och stöd i en kris- och krigssituation. Men det är ingen pakt, så det finns inga garantier för militärt stöd, säger Magnus Christiansson, universitetslektor på Försvarshögskolan, till SVT.

Finland

Sverige har ett fördjupat militärt samarbete med grannen Finland. Men några garantier för militär hjälp vid ett krig finns inte. Däremot har länderna deklarerat en stark vilja att hjälpa varandra med militära trupper vid ett eventuellt angrepp, konstaterar tre försvarsexperter som SVT har talat med.

Omfattande försvarsarbete

Sverige har i dag ett omfattande försvarsarbete  med andra stater och organisationer. Det framhäver försvarsdepartementet i ett uttalande.

– Internationella försvarssamarbeten bidrar till att stärka Sveriges militära förmåga att kunna möta ett väpnat angrepp, konstaterar departementet.

Inga garantier

Men inget av Sveriges försvarsavtal innehåller garantier om hjälp i form av väpnade styrkor, enligt SVT:s granskning.

– Sverige har blivit bättre på militär samverkan med andra stater, men i det här sammanhanget saknar vi i stället ömsesidigt bindande försvarsförpliktelser, säger Jacob Westberg, universitetslektor i krigsvetenskap på Försvarshögskolan.

Storbritannien

Storbritanniens försvarsminister Ben Wallace indikerade på en pressträff tillsammans med Skandinaviens försvarsministrar i början av mars att hans land är villiga att hjälpa Sverige militärt.

– Det är otänkbart att Storbritannien inte skulle stötta Sverige. Sverige är en del av samma familj. Vi skulle stå bakom Sverige och göra allt för att stötta, både militärt och på andra sätt, konstaterade den brittiske försvarsministern.

Finns ingen garanti

Uttalandet väckte stor uppmärksamhet. Flera röster höjdes för att Sverige ”officiellt har en försvarsgaranti från Storbritannien”.

Men SVT:s granskning visar att det inte finns någon sådan garanti.

– Samarbetet med Storbritannien ska syfta till att optimera användningen och utvecklingen av ländernas försvarsförmågor. Vidare ska samarbetet bidra till att förstärka möjligheten till operativ samverkan, står det skrivet i försvarssamarbetet med Storbritannien.

Foto: Joel Thungren Försvarsmakten

Text: Redaktionen