GÖTEBORG: Polisens huvudspår inte kopplat till gängkriminalitet

2021 09 30

Polisens huvudspår i jakten på vem som ligger bakom sprängdådet i Göteborg är inte kopplat till gängkriminalitet. I stället jagas en 55-årig man som beskrivs som en rättshaverist.

Det erfar GT som uppger att mannen enligt vittnesuppgifter skall ha lämnat byggnaden strax innan larmet om explosionen kom.  Aftonbladet har samtidigt fått uppgifter om att den stora polisutredningen nu är inriktad på ett helt annat spår än gängkriminalitet.

Oklart om någon gripits

Vare sig polisen eller åklagare vill berätta om några gärningsmän har gripits men allmänheten kommer att få närmare besked om senaste nytt senare idag.

– Nej, jag kan inte gå in på det i nuläget. Ni får avvakta tills det kommer ut ett pressmeddelande och jag är övertygad om att det kommer ut information under dagen, säger vice chefsåklagare Caroline Fransson vid Göteborgs Åklagarkammare till Aftonbladet.

Många dörrknackningar

En mycket stor insats för att ta reda på vad som ligger bakom dådet har inletts av polismyndigheten och bland annat ingår följande två delar i utredningen.

▪Teknisk undersökning av platsen

▪Ett mycket stort antal dörrknackningar

Polisen är mycket förtegen om läget just nu och chefen för Polisområde Storgöteborg, Erik Nord, avböjer att kommentera polisens bild av eventuella misstankar i nuläget.

Inga naturliga orsaker

16 personer fick föras till sjukhus varav tre fick vårdas på intensiven efter explosionen vid ett bostadshus i centrala Göteborg som ledde till att hundratals personer fick evakueras.

Enligt polisen och räddningstjänsten pekar inget på att det finns naturliga orsaker. Händelsen utreds som allmänfarlig ödeläggelse och polisen har inlett en så kallad särskild händelse.

Arkivfoto: Polisen, FB