GÖR SOM HITLER: Putin har upprättat 18 filtreringsläger i Ukraina

2022 07 30

Rysslands diktator har låtit upprätta minst 18 olika filtreringsläger där ukrainska familjer skiljs åt och där lägervakter misshandlar och mördar fångarna.

För omkring 80 år sedan upprättade Hitlertyskland läger i Europa där familjemedlemmar separerades och fångarna misshandlades svårt och mördades – och nu sker det igen i Europa.

Putins grova brott

USA:s försvarsdepartement uppger nu att det finns minst 18 så kallade filtreringsläger i Ukraina där Putinregimen begår obeskrivliga brott mot helt vanliga ukrainska familjer.

USA:s underrättelsetjänst och försvarsdepartementet har inför och under den ryska diktaturens anfallskrig hela tiden legat steget före i informationen och USA-rapporterna har till övervägande har visat sig stämma.

Nu har försvarsdepartementet släppt en ny rapport som redogör för Putins grova brott mot mänskligheten i Ukraina.

Vill bryta ned Ukrainas folk

Lägren som påminner om Hitlers agerande är ingen slump utan är en noga planerad del av Rysslands försök att bryta ned Ukrainas befolkning och krossa Ukraina som land.

De första lägren dök upp redan i mars – bara några dagar efter att ockupationskriget inleddes – och nu är antalet uppe i hela 18 stycken.

Allt eftersom ryska armén tar över nya områden så ökar flödet av ukrainska familjer som tvingas in i lägren.

Som Hitlertyskland

– Vad händer om vi skär av dig örat?

Det är en av frågorna till den ukrainska fången Oleksandr Vdovychenko när han förhördes och misshandlades av de brutala ryska lägervakterna.

Han fick så många slag i ansiktet och mot huvudet under förhöret att hans syn försvagades.

– Ändå var han en av de lyckliga – han klarade förhöret, rapporterar CNN som talat med hans dotter Maria Vdovychenko.

Lägermedarbetare tar sig även in i ukrainares hem och för bort människor varav en del sedan har försvunnit.

Precis som under Hitlertysklands terrorvälde är förhållandena i sovsalarna så svåra att folk blir sjuka bara av att vistas där.

– En del sover på golvet. Andra har mer tur och sover på stolar, säger ett vittne till CNN.

– Det finns inga möjligheter att tvätta sig. Alla var sjuka eftersom det var för kallt att sova på golven, berättade ett vittne för CNN tidigare i år när det blivit känt att filtreringsläger upprättades i stad efter stad i den ockuperade delen av Ukraina.

Finns ljuspunkter

Den amerikanska rapporten innehåller samtidigt flera ljuspunkter.

Tack vare vapenstöd från USA och Europa har Ukrainas Väpnade Styrkor lyckats bromsa den ryska armén framfart betydligt. Och i den ockuperade regionen Kherson har nu Ukraina tvingat ryssarna att backa en aning enligt rapporten.

Foto: President of Russia Office resp Maxar Tech

Text: Redaktionen