GÖR SOM HITLER: Putin har upprättat 18 filtreringsläger i Ukraina

2022 07 30

Rysslands diktator har låtit upprätta minst 18 olika filtreringsläger där ukrainska familjer skiljs åt och där lägervakter misshandlar och mördar fångarna.

För omkring 80 år sedan upprättade Hitlertyskland läger i Europa där familjemedlemmar separerades och fångarna misshandlades svårt och mördades – och nu sker det igen i Europa.

Putins grova brott

USA:s försvarsdepartement uppger nu att det finns minst 18 så kallade filtreringsläger i Ukraina där Putinregimen begår obeskrivliga brott mot helt vanliga ukrainska familjer.

USA:s underrättelsetjänst och försvarsdepartementet har inför och under den ryska diktaturens anfallskrig hela tiden legat steget före i informationen och USA-rapporterna har till övervägande har visat sig stämma.

Nu har försvarsdepartementet släppt en ny rapport som redogör för Putins grova brott mot mänskligheten i Ukraina.

Vill bryta ned Ukrainas folk

Lägren som påminner om Hitlers agerande är ingen slump utan är en noga planerad del av Rysslands försök att bryta ned Ukrainas befolkning och krossa Ukraina som land.

De första lägren dök upp redan i mars – bara några dagar efter att ockupationskriget inleddes – och nu är antalet uppe i hela 18 stycken.

Allt eftersom ryska armén tar över nya områden så ökar flödet av ukrainska familjer som tvingas in i lägren.

Som Hitlertyskland

– Vad händer om vi skär av dig örat?

Det är en av frågorna till den ukrainska fången Oleksandr Vdovychenko när han förhördes och misshandlades av de brutala ryska lägervakterna.

Han fick så många slag i ansiktet och mot huvudet under förhöret att hans syn försvagades.

– Ändå var han en av de lyckliga – han klarade förhöret, rapporterar CNN som talat med hans dotter Maria Vdovychenko.

Lägermedarbetare tar sig även in i ukrainares hem och för bort människor varav en del sedan har försvunnit.

Precis som under Hitlertysklands terrorvälde är förhållandena i sovsalarna så svåra att folk blir sjuka bara av att vistas där.

– En del sover på golvet. Andra har mer tur och sover på stolar, säger ett vittne till CNN.

– Det finns inga möjligheter att tvätta sig. Alla var sjuka eftersom det var för kallt att sova på golven, berättade ett vittne för CNN tidigare i år när det blivit känt att filtreringsläger upprättades i stad efter stad i den ockuperade delen av Ukraina.

Finns ljuspunkter

Den amerikanska rapporten innehåller samtidigt flera ljuspunkter.

Tack vare vapenstöd från USA och Europa har Ukrainas Väpnade Styrkor lyckats bromsa den ryska armén framfart betydligt. Och i den ockuperade regionen Kherson har nu Ukraina tvingat ryssarna att backa en aning enligt rapporten.

Foto: President of Russia Office resp Maxar Tech

Text: Redaktionen


86 000 svenskar får pengar på kontot

2024 05 28

För drygt tre år sedan föll domarna mot pensionsbolaget Allras grundare Alexander Ernstberger och tre andra Allra-profiler i Svea hovrätt. 

De dömdes till mångåriga fängelsestraff för mutbrott och för att ha berikat sig på bekostnad av pensionssparare.

Samtidigt tilldömdes Pensionsmyndigheten ett stort belopp i skadestånd. Pengarna ska fördelas till kunder som drabbades i Allra-härvan.

Nu meddelar Pensionsmyndigheten att man påbörjar den första inbetalningen – 95 miljoner ska fördelas på 86 400 sparare.

De som får in pengar på kontot tillhör tidigare sparare som hade hela eller delar av sitt premiepensionskapital i fonder med kopplingar till Allra under 2012.

– Det här är en milstolpe för oss på Pensionsmyndigheten att vi lyckas med vad vi hela tiden har förmedlat: att vi ska hitta, ta tillbaka och betala in pengar som sparare förlorade i samband med Allra.

– Jag är glad för de sparare som nu börjar få ekonomisk upprättelse, säger Anna Pettersson Westerberg, generaldirektör på Pensionsmyndigheten.

Flaggar för fler inbetalningar

Beloppet på 95 miljoner kronor är lägre än skadeståndet vilket kan innebära ytterligare inbetalningar till pensionssparare i framtiden.

– Inbetalningen innebär ett delmål i vårt arbete med att se till så att de som drabbades av Allra-härvan ska få ersättning för varje krona de har lidit skada. Pensionsmyndighetens arbete med detta är uthålligt, envist och metodiskt, säger Pensionsmyndighetens chefsjurist Lena Aronsson.

Så fungerar inbetalningarna

- Pengarna betalas in automatiskt till de drabbades premiepensionskonton och man behöver inte göra något för att få pengarna.

- Inbetalningens storlek beror på olika faktorer som exempelvis när och hur länge man haft innehav i någon eller några av de aktuella fonderna och storleken på innehavet.

- Inbetalningen väntas nå berörda personers konton den 28 maj och syns som ”korrigering” om man loggar in på Mina sidor på pensionsmyndigheten.se. De som får en inbetalning på minst 50 kronor informeras också via brev.

Så fördelas pengarna

- 86 400 sparare berörs av inbetalningen.

- 36 251 personer får upp till 1 000 kronor

- 43 592 personer får mellan 1 000 och 2 000 kronor

- 6 414 personer får mellan 2 000 och 3 000 kronor

- 144 personer får över 3 000 kronor

Källa: Pensionsmyndigheten

Foto Windows

Text: Redaktionen


Nya regler för bensin och diesel – bilister riskerar chockbesked

2024 05 28

Om ett och ett halvt år börjar nya drivmedelsregler gälla i Sverige.

Det handlar om ett nytt handelssystem inom EU som kallas för ETS 2 och som innefattar utvidgade villkor för handel med utsläpp, bland annat drivmedel till bilar.

Regeringen och SD klubbade formellt igenom EU-direktivet, som kommer att höja priset på bensin- och diesel, tidigare i maj.

Den första prognosen talar om en höjning på 1,5 kronor per liter.

Men det kan bli betydligt mer. Bland annat pekar ett tyskt forskningsinstitut på att att höjningen snarare landar på sex kronor litern – fyra gånger så mycket som den beräknade höjningen.

Och nu vädjar branschorganisationen Drivkraft Sverige till regeringen om att kompensera landets bilister, rapporterar Svenska Dagbladet.

"Går inte sänka mer"

Enligt partierna i Tidöavtalet ska också bilister kompenseras. Det är dock inte klart hur det ska ske. Lägre skatt på bränsle eller att ta från EU:s sociala klimatfond har nämnts som förslag.

Men enligt Drivkraft Sverige ligger Sverige redan nära EU:s miniminivå för bränsleskatterna.

– De går inte att sänka mycket mer. Då får regeringen kompensera för de högre bensin- och dieselpriserna på något annat sätt, säger Jessica Alenius, vd på Drivkraft Sverige, till SvD.

Elektrifieringen går för långsamt

Den plötsliga prisökningen förklaras med att elektrifieringen går för långsamt. Bilbranschen har större behov av att samla på sig utsläppsrätter än vad som förväntades. Det driver upp priset för kunderna.

Och Drivkraft Sverige är inte den enda aktören som flaggat för en chockhöjning på bensin och diesel i framtiden.

I mars menade konsumentorganisationen Riksförbundet M Sverige att bilister riskerar en “kalldusch” när det nya handelssystemet träder i kraft.

Detta kan bli en kalldusch för väljare som röstat för att diesel och bensin skulle bli billigare, och ett svårt mål att uppnå i Sverige där vi har långa avstånd och en stor andel av befolkningen som har behov av bilen dagligen för att till exempel ta sig till jobbet, sade Caroline Drabe, vd för M Sverige vid tillfället.

Beslutet redan fattat

Det nya utsläppshandelssytemet innebär avgifter ovanpå bränslepriserna för bilister och åkerier men även inom bostäder och andra sektorer.

Pengarna ska öronmärkas till en större klimatfond i EU.

Både regeringen och Naturvårdsverket har bekräftat ramarna för den nya förändringen.

– Redan från 1 januari 2025 ska utsläppen övervakas och rapporteras, framhåller Naturvårdsverket och tillägger.

Foto: Circle K

Text: Redaktionen