– Goda nyheter säger vaccinsamordnaren

2021 03 26

Nu väntas en kraftig ökning av vaccin från Pfizer-Biontech, Moderna och Astra Zeneca till EU.

Glädjebeskedet beror på att flera nya anläggningar för vaccinproduktion nyss har godkänts, meddelar Europeiska Läkemedelsmyndigheten EMA.

✅ Pfizers/Biontech har fått grönt ljus för ytterligare en anläggning i Tyskland och vaccinet kommer att kunna transporteras och lagras vid 15 till 25 minusgrader vilket underlättar en snabb distribution enligt EMA.

– Goda nyheter. För Pfizer betyder detta att man kan fyrdubbla produktionen jämfört med kvartal ett redan före sommaren. Detta gör att det är högst sannolikt att vi får de doser vi har utlovats och sannolikt mer utöver kontraktet, säger Sveriges vaccinsamordnare Richard Bergström till SvD.

✅ Modernas rekommenderas att ta i bruk ytterligare en tillverkningsanläggning i Schweiz.

– Moderna kan nu tredubbla sin kapacitet fram till sommaren, säger Bergström till SvD.

✅ Astra Zeneca ska upprätta en ny fabrik vilket gör att produktionen av dess aktiva vaccinsubstans kan öka avsevärt.

– Detta betyder att Astra Zeneca nu har fyra fabriker att ta ifrån för att uppfylla vårt kontrakt, säger Richard Bergström till SvD. 

Samtidigt meddelar i dag SKR att vaccinprognosen skrivs ned men SvD förklarar att de motsägelsefulla uppgifterna beror på att de nya produktionsanläggningarna  inte räknats med i Folkhälsomyndighetens senaste prognos enligt myndighetens presstjänst.

ANALYS

Äntligen ett mycket positivt besked som många har hoppats på – mer vaccin och snabbare vaccin till alla medlemsländer som vill att pandemin hejdas så snart som möjligt. Det är oerhört viktigt att EU levererar betydligt mer än vad som hittills varit fallet och dagens besked är ett viktigt steg i bästa möjliga riktning – vaccin som tillverkas i EU för EU.

[forminator_poll id="2386"]