Goda nyheter för Socialdemokraterna – och för Ukraina

2022 08 28

Statsminister Magdalena Andersson (S) tar i morgon måndag emot Ukrainas utrikesminister i Stockholm.

Utrikesminister Dmytro Kuleba vädjar till omvärlden om ökat stöd till Ukrainas Väpnade Styrkor som gör allt för att försvara sig mot Rysslands diktator som utlöst ett brutalt anfallskrig mot Ukraina.

Vill avrätta president Zelensky

Tack vare omvärldens militära stöd har Ryssland ännu så länge inte lyckats med sitt mål att krossa Ukrainas demokrati och införliva landet i den ryska diktaturen.

Putins planer är också att avrätta Ukrainas president Volodymyr Zelensky och landets statsledning, enligt bedömningar av USA:s underrättelsemyndigheter som har prickat rätt avseende många andra steg som Putin tagit de senaste månaderna.

Synts mest förutom Zelensky

Vid sidan av president Zelensky är Dmytro Kuleba den av Ukrainas politiker som synts allra mest i omvärlden i samband med landets strävan att få stöd mot den ryska diktaturen.

Och i morgon anländer utrikesminister Kuleba till Sveriges huvudstad och regeringskansliet Rosenbad i Stockholm.

Svenskt stöd till Ukraina

– Under mötet kommer Andersson och Kuleba bland annat diskutera Rysslands invasion av Ukraina, uppger regeringskansliet i ett pressmeddelande.

Svenska regeringen radar upp ytterligare tre delfrågor som ska avhandlas mellan Sveriges statsminister och Ukrainas utrikesminister:

◾ Svenskt stöd till Ukraina

◾ Ukrainas EU-process

◾ Ukrainas återuppbyggnad.

Exakt vad som kommer att presenteras under pressträffen är ännu okänt men Sverige har tidigare sänt flera vapenleveranser.

Utrikesminister Ann Linde

– Under besöket kommer utrikesminister Dmytro Kuleba även träffa utrikesminister Ann Linde och biståndsminister Matilda Ernkrans, klargör statsrådsberedningen.

Programmet för media ser ut så här:

09.15: Fototillfälle när Magdalena Andersson tar emot utrikesminister Dmytro Kuleba.

09.50: Pressträff Magdalena Andersson, Ann Linde och utrikesminister Dmytro Kuleba. På engelska.

ANALYS

Sverige är en viktig och stark allierad till Ukraina och sänder bland annat vapen till Ukrainas Väpnade Styrkor.

Sverige är även en av de främsta biståndsgivarna till Ukraina som mottagit 341 miljoner kronor i humanitärt bistånd sedan 2014.

Sannolikt kommer statsminister Magdalena Andersson att vid besöket av Ukrainas utrikesminister meddela att Sverige ökar stödet till Ukraina ytterligare. Det är goda nyheter för Ukraina och även något som applåderas av en stor andel av svenska folket.

Positivt för Socialdemokraterna

Samtidigt väntas pressträffen även ge ett lyft till Socialdemokraterna i den pågående valkampanjen där flera mätningar pekar på ett jämnt läge mellan Socialdemokraternas regeringsunderlag och Moderaternas regeringsunderlag med statsministerkandidat Ulf Kristersson i spetsen.

När Magdalena Andersson (S) syns i internationella sammanhang ökar det hennes statsmannamässighet och stärker Socialdemokraternas opinionssiffror. Dessutom har S-regeringen stort stöd bland väljarkåren för Sveriges insatser för att hjälpa Ukraina att stå emot de ryska soldaternas grymma angrepp på landet.

Foto: Ninni Andersson, Regeringskansliet

Text: Redaktionen