Glatt besked för ”väldigt många svenskar” – flera tusenlappar i månaden
2024 03 27
Riksbanken kommer med stor sannolikhet börja sänka styrräntan i maj eller juni.
Det uppgav centralbanken i samband med onsdagsmorgonens räntebesked.
– Behovet av en åtstramande penningpolitik minskar när inflationen sjunker mot målet och konjunkturen är svag. Om inflationsutsikterna fortsätter att vara gynnsamma kan styrräntan troligen sänkas i maj eller juni, framhåller Riksbanken i ett uttalande.
En viktig signal för både företag och hushåll, enligt Svenskt Näringslivs chefsekonom Sven-Olov Daunfeldt.
– Företag kommer att våga ta lite större risker, man kommer att tänka att det värsta nu är över. Det är samma sak med hushållen, att man kanske håller igen lite mindre, säger han till SvD och tillägger:
– Ekonomi är väldigt mycket psykologi så att det här är viktigt för att det ska bli en vändning. Det är ett väldigt välkommet besked.
Flera tusenlappar i lägre kostnad
Enligt Riksbankens senaste prognos väntas styrräntan sänkas tre gånger under 2024.
Det innebär att räntan sjunker åtminstone till 3,25 procent vid årets slut.
En nedgång som kommer att märkas i plånboken för svenska bolånetagare.
Många hushåll kommer kunna spara flera tusenlappar i månaden.
Det uppger Nordnets sparekonom Frida Bratt för TV4.
– Med dagens marginaler på bolåneräntorna innebär det bolåneräntor på omkring 4 procent. 0,75 procentenheter lägre bolåneränta på ett lån på 3 miljoner kronor är 1 875 kronor i månaden. Vid årets slut kan det alltså handla om tusenlappar i lägre räntekostnad för väldigt många svenskar, konstaterar ekonomen.
”Ovanligt stort fokus”
Kerstin Hallsten, chefsekonom på Industriarbetsgivarna, välkomnar även Riksbankens besked.
Hon betonar dock att tonen från Riksbanken är fortsatt ”väldigt försiktig”.
– Riksbanken och andra centralbanker har under perioden med hög inflation haft ett ovanligt stort fokus på faktisk inflation snarare än på deras prognoser över den framtida inflationen. Så är fallet även denna gång, säger Kerstin Hallsten och pekar på att prognoserna snarast handlar om några år framåt än ”här och nu”.
– Självförtroendet har sannolikt fått sig en rejäl törn efter år av stora prognosmissar. Men nu är det väl mycket fokus på risker och på att inflationstrycket kan stiga igen. Risker finns det alltid och det hade nu varit på sin plats att blicka mer framåt och signalera mindre osäkerhet och försiktighet.
Foto: M. Lis
Text: Redaktionen