Glatt besked för alla som älskar choklad – oväntad upptäckt
2024 08 09
Forskare på Harvarduniversitets Wyss Institute har gjort ett stort chokladgenombrott.
I flera år har forskarna arbetat med choklad som smakar normalt och innehåller stora mängder socker.
Målsättningen har varit att få chokladen att bli hälsosammare och nyttigare för människor.
Nu tycks forskarna ha lyckats, rapporterar Wall Street Journal.
– En chokladkaka utan skuld kan snart nå en affär nära dig, skriver tidningen med anledning av forskarnas senaste genombrott.
Harvard-forskarna har tagit fram en choklad som ser ut och smakar normalt och innehåller samma mängd socker, men som trots det är betydligt hälsosammare för människan.
Detta eftersom forskarna har tillsatt ett enzym i chokladen som minskar hur mycket socker som absorberas i blodomloppet och till och med gör att sockret omvandlas till nyttiga fibrer som är bra för tarmen.
– Socker-till-fiber-enzymet är en av de senaste teknikerna som ska minska sockerkonsumtionen, utan att ta bort sockret, rapporterar Wall Street Journal.
Flera idéer
Utöver den revolutionerande chokladkakan arbetar de amerikanska forskarna på andra idéer som ska minska sockerkonsumtionen i samhället.
De har bland annat tagit fram en dryck som innehåller mikroskopiska svampar som suger upp socker i magen vid måltid och enskilda sockerkristaller som modifierats för att lösas upp snabbare i munnen, vilket gör att maten smakar sötare.
Livsmedelsverket: ”Finns inga positiva effekter”
Enligt de nordiska näringsrekommendationerna, NNR 2023 bör mindre än 10 procent av energin från mat och dryck komma från fritt socker, helst betydligt mindre.
För vuxna motsvarar det ungefär 50-75 gram fritt socker per dag beroende på hur mycket energi man behöver.
Trots rekommendationen får sju av tio ungdomar i sig för mycket socker, enligt Livsmedelsverket.
– Äter man mer fritt socker än 10 procent av kalorierna kan det vara svårt att få plats med näringsrik mat som ger tillräckligt av vitaminer och mineraler, utan att man samtidigt får i sig mer kalorier än man gör av med, framhåller myndigheten på sin hemsida.
Foto: T. Bykovets
Text: Redaktionen