GLÄDJEBESKED: Sänker matpriserna

2023 05 24

Ett glädjande besked når Sveriges matkonsumenter på onsdagen..

Matpriserna sänks – igen.

Det meddelar uppstickaren Lidl i ett pressmeddelande idag.

Inför den stundande midsommarhelgen tar vi ytterligare steg för att bidra till att hålla tillbaka prisökningarna på mat och dämpa inflationstrycket, säger Jakob Josefsson som är Sverigechef på Lidl. 

Inför midsommar 

Initiativet inkluderar även frysta matpriser – det vill säga att produkter skyddas från höjningar – och kommer att gälla fram till minst 30 juni. 

Det innebär alltså att matkedjan försäkrar deras kunder om att priserna inte ska sticka iväg till den stundande storhelgen. 

– Vi vill att fler ska ha råd med bra mat till midsommar, säger Jakob Josefsson i samma pressmeddelande. 

100 nya varor 

I mars banade Lidl väg och var den första kedja att gå ut och meddela prissänkningar på livsmedel. 

Då fanns drygt 100 varor på listan – som nu adderas med ytterligare 100 matvaror.

Flera av produkterna som sänks i pris är i synnerhet storsäljare just kring midsommarhelgen.

- Hamburgerbröd

- Sill

- Gräddfil

- Skagenröra

- Grillkorv

- Tårtbottnar

- Vispgrädde

- Färsk hel kyckling

- Grillost

- Glass

- Öl

Fått ett uppsving

Lidl har under våren fått ett uppsving, vilket bekräftades i bolagets första kvartalsrapport under 2023.

Enligt Jakob Josefsson såg man en ökad kundtillströmning redan under fjolåret.

Han har också poängterat att affärsmodellen är att fokusera på sig själva, snarare än konkurrenterna.

– Vi växer ungefär dubbelt så mycket som branschen, sade Lidl-chefen till Svenska Dagbladet tidigare i maj.

5 600 anställda i Sverige

Lidl grundades i Tyskland 1930 och fick sitt nuvarande namn 1973.

2003 slog Lidl upp portarna i Sverige och idag jobbar 5 600 anställda i dess 205 butiker i Sverige.

33 procent av Lidls produkter kommer från leverantörer i Sverige framhåller matjätten.

LÄS MER: Obehagligt upptäckt för Lidl-kunder

Foto: Maria Lin Kim resp Tara Clark

Text: Redaktionne


19 dec 2025

Norwegian sätter in direktflyg – ingen konkurrent vill flyga dit

2025 12 20

Norwegian satsar på en ny direktlinje under 2026.

Flygbolaget kommer i juni 2026 inviga den nya linjen som kommer trafikeras två gånger i veckan.

– Den 27 juni 2026 inviger Norwegian sin första direktlinje mellan Köpenhamn och Tbilisi, uppger Norwegian.

– Det är första gången Georgiens huvudstad får direktflyg från Norden – ett steg som väntas underlätta resandet för både turister och affärsresenärer.

Välkomnas av Georgien

Beskedet välkomnas i Georgien som tror att den nya direktlinjen kommer bli värdefull för båda länderna.

– Den här nya rutten representerar ett viktigt steg i att stärka Georgiens förbindelser med norra Europa och skapa fler möjligheter till kulturutbyte, växande turism och affärssamarbeten, säger chefen för Georgiens nationella turistorganisation, Maia Omiadze, i ett uttalande.

Restiden halveras

I dagsläget kräver resor från Skandinavien till Georgiens huvudstad minst ett byte och restiden blir därav oftast uppemot elva timmar.

Med den nya linjen kortas tiden ner ordentligt, då flyget endast kommer ta omkring 4,5 timmar.

– Vi ser fram emot att välkomna fler turister från Danmark och södra Sverige för att upptäcka Georgiens mångsidiga upplevelser, rika historia och varma gästfrihet – där tiden står stilla, säger Maia Omiadze.

LÄS OCKSÅ: BEKRÄFTAT: Här är årets smartaste bilköp

Georgien

Georgien ligger på gränsen mellan Europa och Asien.

Landet har en kuststräcka vid Svarta havet men sträcker sig också högt upp i Kaukasusbergen.

Sidenvägen passerar landet och regionen har därför varit en mötesplats för världens civilisationer under historien.

Gränsar mot Ryssland

I norr gränsar Georgien till Ryssland.

Söder om landet ligger Armenien och Turkiet och Azerbajdzjan ligger österut.

– Georgien har identifierat de skandinaviska länderna som en av de viktigaste marknaderna i processen att utveckla flyg- och turismsektorerna, uppger Norwegian.

– Norwegians direktlinje möjliggör både affärs- och fritidsresor från Nordeuropa, vilket kommer att bredda Georgiens synlighet i en region där direkt tillgång fram till nu har varit begränsad.

LÄS OCKSÅ: Helt unik fabrik ska byggas i Sverige – ska stå färdig 2028

Foto: Norwegian

Text: Redaktionen


Ryska folket drar i nödbromsen – 50 procents skillnad

2025 12 20

Den första veckan i januari firar Ryssland nyår med pompa och ståt. Hela landet stängs praktiskt taget och många ryssar tar semester.

I år präglas dock perioden av stora oroligheter.  

Det kärva ekonomiska läget tvingar den ryska befolkningen att hålla hårt i plånboken.

Hushållen förväntas spendera i genomsnitt 14 000 rubel (175 dollar) under semestern – en minskning med nästan 50 procent jämfört med föregående år, rapporterar oberoende Moscow Times med hänvisning till en undersökning från marknadsanalystjänsten Avito. 

– Stigande inflation samt högre priser på mat, el och vatten och kläder tvingar konsumenterna att spara pengar, säger den ryske ekonomiprofessorn Alexander Safonov, enligt tidningen.

– Folk begränsar sina inköp och utgifter, inklusive utgifter till nyårsfiranden. Oavsett hur mycket man tjänar är den allmänna trenden att minska sina utgifter, fortsätter han.

LÄS MER: Varnar för attack 2027 – USA skickar vapen i rasande takt

Klassiska varan försvinner

Flera nyckelingredienser under det ryska nyårsfirandet har noterat kraftiga prisökningar – bland annat klassikern röd kaviar som numera blivit en lyxvara för de flesta hushåll.

– Den kommer bara finnas som ett ”symboliskt inslag” i många hem, berättar Alexander Safonov.

Enligt professorn blir årets nyårsmenyer bli betydlig glesare än tidigare.

– För många familjer kommer högtidsmåltiderna att begränsas till traditionella rätter som sallad Olivier, ett litet urval av drycker och billiga grönsaker och frukt, säger han.

Sallad Olivier, också känd som rysk sallad, är en klassisk rätt i Ryssland. Den består huvudsakligen av potatis, ägg och majonnäs.

LÄS OCKSÅ: Elgiganten-mejl cirkulerar – radera direkt om du får det 

Foto: V. Adutskevich

Text: Redaktionen