Glädjebesked för alla som arbetar – efterlängtad uppgång nära
2024 05 20
Det ser “betydligt ljusare” ut för svensk ekonomi.
Det framhåller riksbankschef Erik Théeden under ett anförande hos Nationalekonomiska föreningen.
I sitt tal går riksbankschefen ut med flera positiva besked om Sveriges ekonomi – bland annat konstaterar han att svenska arbetare kan se fram emot att få mer i plånboken.
Erik Théeden konstaterar att reallönerna väntas öka i närtid – det vill säga lön uttryckt i den mängd varor och tjänster man kan köpa för den, justerat för inflation.
– Vi är på väg in i en ny fas för penningpolitiken och för den svenska ekonomin när inflationen nu är tillbaka nära målet, vilket bland annat möjliggör reallöneökningar, säger riksbankschefen.
Beskedet: Närmar oss “normala priser”
Théeden tillägger att det förvisso fortfarande finns “orosmoln” för ekonomin, men från ett inflationsperspektiv ser det betydligt ljusare ut.
– Inflationsmålspolitiken har för första gången på allvar prövats på uppsidan och – som det ser ut – klarat en stor uppgång i inflationen, framhåller riksbankschefen och konstaterar att det finns “tecken på att prissättningen håller på att normaliseras och att prisökningarna i producentledet har minskat”.
Det innebär dock inte att ekonomin står inför en återgång till läget som rådde innan räntehöjningarna, betonar Théeden.
– Vi vet nu att inflationen inte alls “är död”, som det ibland tillspetsat uttrycktes när inflationen under en lång period låg under centralbankernas inflationsmål. Tröskeln för att höja priser kan vara lägre nu än den var tidigare, säger han och fortsätter:
– För penningpolitiken blir det viktigt att följa indikatorer på prissättningen. Riksbanken har också i större utsträckning börjat använda scenarier som fokuserar på tänkbara konsekvenser om utvecklingen inte skulle följa gamla samband.
Fakta: Reallön
- Med reallöneutveckling menas den del av löneökningen som blir kvar när man dragit bort prisökningar på varor och tjänster. Det vill säga löneökning minus inflation.
- Förenklat innebär det att om det du konsumerar ökar i pris sjunker din reallön. Det motsatta sker om varor eller tjänster minskar i pris, då ökar din reallön. Det kan vara lätt att blanda ihop reallön med nominell lön, vilket är den siffra du ser i din lönespecifikation. Även om din nominella lön är oförändrad kan alltså reallönen både öka och minska.
Källa: Finansförbundet
Foto: K. Rakenimages
Text: Redaktionen